Waarom je je nooit schuldig moet voelen als je uitslaapt in het weekend
GezondheidJe hebt je wekker in het weekend extra vroeg gezet, vastberaden om veel gedaan te krijgen. Maar eens het alarm afgaat, is de verleiding van je bed veel te groot en draai je je nog eens om. En daar voel je je dan schuldig over. Klinkt bekend? Wel, dan hebben wij goed nieuws voor jou: uitslapen in het weekend blijkt cruciaal voor je gezondheid.
We weten allemaal dat we eigenlijk minstens zeven uur per nacht zouden moeten slapen, en liefst zelfs acht uur. Maar laat ons wel wezen: in de praktijk is dat meestal onhaalbaar. Dat te weinig slapen slecht is voor de gezondheid, hoeven we je ook niet meer te vertellen. Mensen met een chronisch slaaptekort lopen een verhoogd risico op een rits van aandoeningen, van diabetes tot depressies.
Maar kan je dat slaaptekort van de werkweek inhalen in het weekend? Dat is de vraag die psycholoog Torbjorn Akerstedt van het Stress Research Institute aan de universiteit van Stockholm zich stelde. Hij en zijn collega's volgden daarvoor dertien jaar lang meer dan 38.000 Zweden, waarbij hen gevraagd werd om hun aantal uren slaap bij te houden.
Uit de resultaten, die vandaag gepubliceerd werden in het tijdschrift Journal of Sleep Research, blijkt dat mensen onder de 65 die maar vijf uur per nacht slapen minder lang leven dan mensen die zeven uur halen. Op zich niet verwonderlijk, maar daarnaast stelde Akerstedt ook vast dat je je schade kan inhalen in het weekend. Een uurtje of twee extra slapen als je niet moet werken, kan het gat dichten.
Af en toe een salade
Met andere woorden: eens lekker uitslapen kan helemaal geen kwaad, integendeel. Akerstedt benadrukt wel dat het hier om een voorlopige conclusie gaat en dat er meer onderzoek nodig is om uitsluitsel te krijgen. Zo kunnen er ook wel enkele puntjes van kritiek gegeven worden op zijn studie. Er werd bijvoorbeeld niet goed gekeken naar de invloed van een dutje overdag, en er waren bijzonder weinig rokers aanwezig in de onderzochte groep. Erg representatief was de testpopulatie dus niet.
Veel specialisten geloven ook niet dat je alle schade kan inhalen. "Vergelijk het met een dieet", verklaart Michael Grandner van de universiteit van Arizona. "Als je vijf dagen per week hamburgers eet, zal je dat niet ongedaan maken door in het weekend een salade te nemen. Natuurlijk is het gezonder dan zeven dagen per week fastfood, maar je zal toch enige schade aanrichten."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
Bewezen: intensief sporten maakt je een betere gamer
Om tot die conclusie te komen werden twintig jonge gamers onderzocht. De onderzoekers hielden in de gaten hoeveel tegenstanders ze konden elimineren in de videogame, op een speciaal daarvoor gemaakte map. Deden ze dat met één aanval, dan kregen ze meer punten dan wanneer dat in verschillende keren gebeurde. -
Jobat
Werken als interim: krijg je dan een hoger loon? En met welke voordelen en nadelen moet je rekening houden?
De vacaturegraad van interimjobs blijft een pak hoger dan die van vaste banen. Er zijn in ons land dan ook voortdurend tienduizenden vacatures voor jobs als uitzendkracht. Dat blijkt uit recente cijfers van Statbel. Waar vind je de meeste vacatures op interimbasis? Verdien je als uitzendkracht meer dan als vaste medewerker? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n tewerkstelling als interim? Jobat.be zet het voor je op een rij. -
-
Gouden 11
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
PREMIUM
28.000 Belgen per jaar krijgen een nieuwe heup: “Algemene narcose hoeft niet meer, de patiënt mag kiezen of hij het wil meebeleven”
-
PREMIUM
Gaslighting: wat doe je als je partner je altijd kleineert en doet twijfelen aan jezelf? “De uitspraak ‘dat heb ik nooit gezegd’, is niet zo onschuldig”
Wanneer iemand voortdurend negatieve opmerkingen herhaalt over jou, ga je ze na een tijdje zélf geloven. Veranderde jouw partner van een lieve prins op het witte paard plots in een onbegrijpbare persoon die je naar beneden haalt? Dan ben je misschien het slachtoffer van gaslighting. “De opmerkingen zijn bedoeld om je te doen twijfelen aan jezelf", vertelt narcismecoach Nelly De Keye. Hoe herken je gaslighting? En hoe kan je aan die situatie ontsnappen? -
PREMIUM
“Met je ademhaling en kou zeg je stress voorgoed vaarwel”: zo hou je je goede voornemens vol volgens Wim Hof
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter Buyck
Frakke Nuyts
Pieter De Ruyter