Waarom je huid meer zonneschade oploopt als je rookt of veel stress hebt: de impact van het ‘exposoom’
Ken jij het exposoom van de huid al? Dat is dé nieuwe term in beautyland. En die zullen we de komende jaren nog heel vaak horen vallen, naarmate we onze huid steeds meer aan vervuiling, stress en andere schadelijke factoren blootstellen.
Delen per e-mail
‘Exposoom’ is een samentrekking van ‘expose’ (blootstellen) en ‘genoom’ (de verzamelingen van genen) en slaat op alle factoren die een effect hebben op onze huid. Luchtvervuiling en uv-straling, maar ook levensstijl, genen en hormonen.
Opvallend: het exposoom houdt rekening met de cumulatieve impact. Neem nu pollutie: de cocktail van uitlaatgassen, sigarettenrook en andere luchtvervuiling speelt een belangrijke rol in het vroegtijdig verouderen van de huid, legt dermatoloog Thierry Passeron uit. Net als uv-straling. Wanneer ze echter samen voorkomen – wat vrijwel altijd het geval is – gaan ze elkaar versterken.
Dat geldt voor alle factoren binnen het exposoom. Een roker met een slecht slaappatroon zal op een doordeweekse zomerdag dus meer huidschade oplopen dan iemand die gezonder leeft. Maar wat behoort nu precies tot dat exposoom?
1. Omgevingsfactoren
• Uv-straling: Liefst 80 procent van de zichtbare tekenen van huidveroudering komt door zonblootstelling.
• Pollutie: Luchtvervuiling, chemische verontreinigingen, fijnstof, ozon en insecticiden veroorzaken oxidatieve stress, een proces dat tot huidschade leidt.
• Klimaatverandering: Temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdrukvariaties beïnvloeden de werking van de huidbarrière.
2. Levensstijl
• Dieet: Voeding, nicotine en alcohol verminderen het vermogen van de huid om schadelijke externe factoren af te weren.
• Stress: Op lange termijn leidt stress tot een verzwakte huidbarrière, op korte termijn vooral tot droge plekjes en een grauwe teint.
• Slaaptekort: We verliezen meer vocht wanneer we slecht slapen. Daardoor oogt de huid doffer en zijn fijne lijntjes zichtbaarder.
3. Hormonen
Onze hormoonschommelingen brengen heel wat in de huid teweeg. Dat zie je tijdens de menstruatie, maar evengoed tijdens de zwangerschap en de menopauze.
Hoe bescherm je de huid tegen het exposoom?
Prof. Thierry Passeron: “Gebruik altijd een breedspectrumzonnebescherming die zowel tegen uv A als uv B beschermt, en smeer daarnaast een crème op basis van antioxidanten en/of hyaluronzuur. Zorg dat je voldoende slaapt, eet gevarieerd en maak af en toe tijd vrij voor mindfulness.”
(Lees verder onder de foto.)
1. Te koop bij ICI PARIS XL.
2. Te koop bij Rituals.
3. Te koop bij de apotheek.
Op huidconsultatie
Wil je weten hoe het met jouw huidexposoom gesteld is? Vichy ontwikkelde samen met een panel van dermatologen een algoritme dat huidverouderingstekenen opspoort aan de hand van een selfie (die daarna GDPR-gewijs weer braaf verwijderd wordt). Vervolgens krijg je een persoonlijke analyse en verzorging op maat aangeboden.
SkinConsultAI, gratis via vichy.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Die lege bus shampoo kan nog een keer mee: The Body Shop opent ‘refill stations’
Potjes dagcrème, tubes fond-de-teint, bussen conditioner, ... Onze rituelen in de badkamer dragen bij aan de plastic soep. Dus zetten steeds meer beautymerken zich in om afval te verminderen, waaronder The Body Shop. Het label start een refill-revolutie en start met navulbare verpakkingen. -
Beautyredactrice Sophie test make-upfulness: “Het geeft niet alleen je knappe koppie, maar ook de inhoud ervan een opfrisbeurt”
Hoe zit het eigenlijk nog met make-up in tijden van thuiswerk en mondkapjes? Bleven de poederdozen een tijdlang toe, dan zijn we nu weer massaal op zoek naar kleur. Met als nieuwste hype: make-upfulness, een manier om eentonige tijden wat meer fleur te geven. “Ik word blij van een waasje oogschaduw en subtiel aangebrachte eyeliner. Dat heeft niets met ijdelheid of onzekerheid te maken, wel met een beetje leven in die grijze coronadagen brengen.” -
1 op de 10 gezinnen stelt gezondheidszorg uit omdat het onbetaalbaar is: “Ouders kunnen zich een bezoekje aan de tandarts of huisarts niet veroorloven”
“Kansarme ouders kunnen een bezoekjes aan de huisarts niet betalen en geen enkel kind in armoede krijgt de gezondheidszorg waarop het recht heeft.” Dat is een statement van kinderarmoedorganisatie Stichting Pelicano, die op Wereldgezondheidsdag de nadelige effecten van armoede op de gezondheid van kinderen wilt belichten. -
-
PREMIUM22
Hoe (on)gezond is brood nu echt? “Tarwe wordt onterecht beschouwd als een dik- en een ziekmaker”
De winkelrekken liggen vol met broodsoorten, maar hoe (on)gezond zijn die, en welke kies je nu het best? Lector voedingstechnologie Frank Van Boxstael (HoGent) scheidt het kaf van het koren en diëtiste Sanne Mouha zet de gezondste broden op een rij. “De kleur zegt niets over de gezondheidsvoordelen.” -
Wielrennen4
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix. -
Multimedia
Goedkoop is niet altijd miskoop bij smartphones: dit zijn de beste onder de 250 euro
Een smartphone kopen die minder dan 250 euro kost, koop je dan niet gewoon rommel die waarschijnlijk snel stukgaat? En mis je dan geen belangrijke functies die je eigenlijk wel nodig hebt vandaag? Onze techredacteur zocht vijf goedkope toestellen uit die toch goed scoren op kwaliteit.