Waarom het zo goed voelt om voor de televisie te eten
Toegegeven, buiten een etentje op restaurant of bij vrienden of familie smul ik steevast m’n avondmaaltijd voor de televisie op. En ook die zak paprikachips smaakt toch net altijd dat tikkeltje beter met een aflevering van mijn favoriete Netflixserie op de achtergrond. En blijkbaar ben ik niet de enige. Maar hoe komt het het nu dat eten voor de televisie zo goed voelt? Enkele experts leggen het fenomeen uit.
“Mijn cliënten die ‘s avonds steevast eten op de bank doen dat vaak als manier om zich te ontspannen en hun hersenen even uit te schakelen”, zegt voedingsdeskundige Alissa Rumsey. “Ze genieten er echt van om te eten terwijl ze naar iets kijken.” En dat komt volgens klinisch psychologe Sophie Mort omdat er op dat moment iets in je hersenen gebeurt. “Zowel het eten van bepaalde voedingsmiddelen als naar televisie kijken zorgt ervoor dat er dopamine, het plezierstofje, vrijkomt. Het voelt dus gewoon écht goed om te eten terwijl je een van je favoriete series bingewatcht.”
Dokter Mort voegt eraan toe dat we momenteel ook in een cultuur leven waarbij productiviteit hoog in het vaandel gedragen wordt waardoor we zelden een ding tegelijk doen. Want waarom alleen eten als je tegelijkertijd ook een aflevering van Game of Thrones kan bekijken? “Bewust ofwel mindful eten druist volledig in tegen hoe we de dag van vandaag leven. Mensen lunchen steeds meer achter hun computer omdat ze het te druk hebben om alles gedaan te krijgen en ‘s avonds maken ze een snelle hap die ze ook achter een scherm opeten. De druk van onze maatschappij en die we onszelf opleggen maakt het dus aartsmoeilijk om bewust te eten en te leven.”
Maar ook je kindertijd kan er een rol in spelen. “Als je als kind verplicht werd om aan tafel te eten, zal je als volwassene ook minder geneigd zijn om met je bord voor te televisie te gaan hangen. Mensen die vroeger een wekelijkse pizza-filmavond hielden thuis, zullen daarentegen wel sneller verleid worden om dat ook op latere leeftijd te doen”, vertelt Mort.
Het grote nadeel van achter je televisie of een ander scherm te eten, is dat je je niet bewust bent van wat je in je mond stopt. Je hersenen focussen zich op je scherm en niet op het eetproces, waardoor je je makkelijker gaat overeten en uiteindelijk aankomt. “Als je af en toe eens voor de televisie eet om je te ontspannen is er geen probleem. Geniet dan ook van dat moment. Probeer er gewoon voor te zorgen dat het geen gewoonte wordt en ga na waarom je het doet. Misschien ben je eenzaam? Probeer dan eens in plaats daarvan een vriendin te bellen. Door de reden te zoeken en te vinden, wordt het mogelijk om er iets aan te doen”, besluit eetpsychologe en voedingsdeskundige Elise Museles daar nog over.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
"Kalknagels worden niét veroorzaakt door verkalkt water": dermatoloog legt uit wat wel aan de basis ligt en wat je eraan doet
-
PREMIUM
Look in de neus, zoenen of jezelf pijnigen met brandnetels... Welke middeltjes helpen je (niet) bij hooikoorts?
-
GEZONDHEID QUIZ. Krijg je kanker van parfum? En hoeveel kost een bleaching? Test hier je kennis
“Zolang je maar gezond bent.” Gezondheid speelt een belangrijke rol in het leven van iedere Vlaming. Maar hoeveel weet jij over kalknagels, bleaching of astma? Doe de test met deze quiz waarin we de interessantste gezondheidsfeitjes van afgelopen week voor jou selecteerden. -
-
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
PFAS gevonden in populair menstruatieondergoed. Hoe bezorgd moeten we zijn? Expert geeft uitleg
Uit onderzoek blijkt dat menstruatieondergoed van het bekende merk Thinx een hoge hoeveelheid van de chemische stof PFAS bevat. Ook in merken Saalt, Knix, Sustain en Ruby Love werd de stof aangetroffen. Het is niet uitgesloten dat dat op lange termijn negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van wie zulk ondergoed draagt. “Voorzichtigheid is altijd belangrijk bij dit soort stoffen”, zegt wetenschapsexpert Martijn Peters.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer