Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Waarom de gezondheid van je ogen mee bepaalt of je dementie krijgt of niet

Dementie: een aandoening waar tot op vandaag geen medicatie voor bestaat. En toch neemt het aantal patiënten dat eronder lijdt alleen maar toe. Onderzoekers zoeken al jaren intensief naar manieren om de ziekte vroegtijdig tegen te gaan. Nu blijkt er een simpele oplossing: onze ogen gezond houden. Is het echt zo makkelijk? Een neuroloog en oogarts lichten toe.

 1. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 2. Vergeetachtig of toch een geheugenstoornis? Experts lichten toe wanneer je alert moet zijn. “De signalen zijn subtiel”
  PREMIUM

  Vergeetach­tig of toch een geheugen­stoor­nis? Experts lichten toe wanneer je alert moet zijn. “De signalen zijn subtiel”

  Hoe ouder je wordt, hoe meer je vergeet, lijkt het wel. Vandaag is het ‘I Forgot Day’, dus vroegen we een psycholoog en neurowetenschapper welke soorten vergeetachtigheid onschuldig zijn en welke niet. En hoe je kan ingrijpen als je bepaalde alarmsignalen opmerkt bij jezelf of een ander. “Wees alert als je bijvoorbeeld halverwege je uitleg niet meer weet wat je aan het vertellen bent of ineens stopt zonder uitleg.”
 3. “Pindakaas kost evenveel als choco, maar het is voedzamer”: zo maak je een voedzame brooddoos voor een klein budget
  PREMIUM

  “Pindakaas kost evenveel als choco, maar het is voedzamer”: zo maak je een voedzame brooddoos voor een klein budget

  In het beste geval koude pizza, frieten of een hamburger, maar soms ook een handvol chips of zelfs beschimmeld brood. Armoede wordt vaak concreet in schrijnend lege brooddozen. Scholen en leerkrachten doen wat ze kunnen, en daarbij krijgen ze steun van het initiatief Brood(doos)nodig. Daar kan iedereen een steentje toe bijdragen, zegt projectmedewerker Evelien Pissens. Hoe je ook zelf voor minder geld een voedzame lunch kunt maken, vertelt voedingsexperte Karolien Olaerts: “Ga gerust voor voorverpakt brood, dat blijft langer goed.”
 1. Uitvinder zelfmoordcabines bedenkt euthanasiemethode voor alzheimer-patiënten: “Zo ligt de beslissing volledig bij hen”
  PREMIUM

  Uitvinder zelfmoord­ca­bi­nes bedenkt euthanasie­me­tho­de voor alzheimer-patiënten: “Zo ligt de beslissing volledig bij hen”

  Euthanasie-activist Philip Nitschke (74), ook wel ‘Dokter Dood’ genoemd, haalde enkele jaren geleden het nieuws met zijn ‘zelfmoordcabines’. Inmiddels is hij alweer bezig aan een radicaler idee: een implantaat waardoor mensen met alzheimer jaren op voorhand kunnen beslissen wanneer ze sterven. Even briljant als luguber, maar is het wel ethisch? Huisarts en UGent-consulent Marc Cosyns: “In de ethiek die stelt dat zelfbeschikking het hoogste goed is, zou je kunnen zeggen dat dit het summum is.”
 2. “Night terror ziet er verontrustend uit, maar is onschuldig”: slaapspecialist bespreekt vaak voorkomende slaapproblemen en oplossingen
  PREMIUM

  “Night terror ziet er verontrus­tend uit, maar is onschuldig”: slaapspeci­a­list bespreekt vaak voorkomen­de slaappro­ble­men en oplossin­gen

  Onze redactie doorheen de jaren heel wat vragen gekregen over tal van slaapproblemen waar mensen mee worstelen. Johan Newell, psychiater en somnoloog bij het UVC Brugmann Brussel, bespreekt de meest voorkomende nachtelijke stoorzenders, van snurken en piekeren tot praten of roepen. “Vijftien jaar is lang om op je man te schelden. Dat kan voor niemand prettig zijn.”
 3. Met gevelisolatie kan je jouw verwarmingskosten met 30 procent verlagen: voor wie is het interessant? En wat kost het?
  Livios

  Met gevelisola­tie kan je jouw verwar­mings­kos­ten met 30 procent verlagen: voor wie is het interes­sant? En wat kost het?

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Dat zegt xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie. “Buitengevelisolatie is de volgende logische stap nadat je je dak en ramen hebt geïsoleerd.” Maar wat komt daar precies bij kijken? Wat kost het en kan je er een premie voor opstrijken? Livios.be zocht een antwoord.