Waarom bevroren fruit en groenten vaak beter zijn dan verse
Onderzoek heeft uitgewezen dat diepvriesfruit en -groenten net zoveel vitaminen - en soms zelfs meer - bevatten als verse. “Als je kijkt naar de manieren waarop je voeding kan conserveren is bevriezen een van de beste om voedingsstoffen te bewaren”, vertelt auteur van de studie en culinaire wetenschapper Ali Bouzari. “Als je je geen verse groenten en fruit kan veroorloven of er een slechte toegang tot hebt, is het belangrijk om te weten dat de bevroren variant een even goed alternatief is.”
“Afgezien van het behoud van vitamines, is invriezen ook de beste manier om heilzame plantaardige stoffen die helpen te beschermen tegen ziektes te behouden”, vertelt Mary Ann Lila, directeur van het Plants for Human Health Institute.
Volgens plantenfysioloog Gene Lester zijn diepvriesproducten vooral interessant als je weet dat je je fruit en groenten niet binnen de dag of twee dagen gaat opeten. “Bevroren fruit wordt geplukt als de rijpheid piekt waarna het snel ingevroren en verpakt wordt onder een stikstofatmosfeer. De blootstelling van groenten en fruit aan stikstof helpt om voedingsstoffen te behouden die normaal afgebroken worden door zuurstof. Groenten worden dan weer voor het bevriezen geblancheerd in water tussen de 32 en 35 °C. Daardoor worden de enzymen die zorgen voor verkleuring vernietigd.”
Als is er wel een nadeel legt Lester uit. “Met het blancheren kan je 50% van de vitamine C verliezen. Het goede nieuws is dan weer dat groenten die bedoeld zijn om in te vriezen, net zoals fruit, geplukt worden als ze op een piek zitten qua rijpheid en ze het meeste voedingsstoffen bevatten. Verse producten worden meestal geplukt als ze nog niet zo rijp en voedzaam zijn om langer mee te gaan tijdens het transport en de opslag. Met andere woorden, bevroren groenten beginnen met een voedingsvoordeel wat de verliezen tijdens het blancheren goedmaakt en waardoor ze nog steeds een hogere voedingswaarde hebben dan verse producten, vaak zelfs 10 à 50% meer. Verse producten verliezen immers veel voedingsstoffen door de blootstelling aan zuurstof.”
“Als je bijvoorbeeld verse bonen vergelijkt met bevroren, zullen die laatste bijna altijd meer voedingsstoffen bevatten omdat ze geplukt en verwerkt werden op hun hoogtepunt qua kwaliteit en daarna ingevroren worden om te bewaren”, aldus Mario G. Ferruzzi, hoogleraar in het departement voeding, bioprocessen en voedingswetenschappen aan de Noth Carolina State University.
Groenten die je bij een boer koopt, zijn volgens Lester wel beter qua voedingswaarde dan bevroren. “Maar dan moet je ze wel binnen een dag of twee opeten.”
Nog enkele invriezingstips
- Kies voor bevroren groenten zonder toegevoegd zout en fruit zonder toegevoegde suikers.
- Bekijk de verpakking en voel aan de inhoud. Bevroren fruit en groenten moeten stevig en hard aanvoelen, niet zacht, papperig of nat. Je zou in staat moeten zijn om de individuele stukjes fruit en groenten te voelen en geen vaste blok. Voel je wel een vaste blok, of zie je ijskristallen op de verpakking, dan is de inhoud waarschijnlijk ontdooid en opnieuw ingevroren.
- Hou de deur van je vriezer dicht. Elke keer dat je je vriezer opent, ontdooien je producten en worden ze blootgesteld aan lucht op kamertemperatuur. Daardoor verlies je veel van de gezonde voedingsstoffen.
- Bewaar groenten en fruit altijd aan de achterkant van de vriezer zodat ze niet gedeeltelijk ontdooid worden zodra je de deur opent.
- Ontdooi je fruit op het aanrecht of in de magnetron en stoom of warm je groenten op in je magnetron om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden.
- Pers nadat je je bevroren groenten opgewarmd hebt een citroen erover uit. De vitamine C in het citroensap helpt de verloren vitamine C aan te vullen en zorgt ervoor dat je groenten verser smaken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Heerlijk relaxen in eigen tuin: zo geef je de gezelligheid een flinke boost
Nu de zon al enkele dagen van de partij is, trekken we met z’n allen naar buiten om te genieten. Dat lukt des te beter in een gezellige tuin. Heb je groene vingers of net helemaal niet? Dat maakt niet uit. Met deze tips van bouwsite Livios tover je je tuin om tot een uitnodigende ruimte waar je fijn kan vertoeven met familie en vrienden. -
PREMIUM
“Tot enkele weken na de behandeling kun je last blijven hebben”: expert geeft advies om schurft aan te pakken. Een oplossing heb je al voor 14 euro
-
PREMIUM
Look in de neus, zoenen of jezelf pijnigen met brandnetels... Welke middeltjes helpen je (niet) bij hooikoorts?
-
-
UITGELEGD. Wat is hepatitis en hoe dodelijk is het?
Wereldwijd lijden meer dan 300 miljoen mensen aan hepatitis. Zeker nu er een mysterieuze vorm van acute hepatitis bij kinderen opduikt, zijn almaar meer mensen ongerust. Maar wat is hepatitis juist en hoe dodelijk is het? Onze wetenschapsjournalist Martijn Peters schept klaarheid in deze nieuwe Uitgelegd-video. -
PREMIUM
Nu zoveel mensen lopen te snotteren: “Een verkoudheid kan je voorkomen op een heel eenvoudige én doeltreffende manier”
-
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
Jobat
Horeca kampt met groot personeelstekort: waarom zou jij in deze sector willen werken?
Na de moeilijke coronaperiode bloeit de Belgische horeca helemaal op. De deuren van hotels, restaurants en cafés staan weer wagenwijd open. Ook een groot deel van de trouwe klanten tekent weer present. Toch raakt één probleem maar moeilijk opgelost: er is te weinig personeel. Aan jobs is er geen gebrek. Alleen blijven de vele horecavacatures onbeantwoord. Jobat.be zoekt uit hoe dit komt.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerCatherine Segers
Marie Vandam