Waarom bevroren fruit en groenten vaak beter zijn dan verse
Onderzoek heeft uitgewezen dat diepvriesfruit en -groenten net zoveel vitaminen - en soms zelfs meer - bevatten als verse. “Als je kijkt naar de manieren waarop je voeding kan conserveren is bevriezen een van de beste om voedingsstoffen te bewaren”, vertelt auteur van de studie en culinaire wetenschapper Ali Bouzari. “Als je je geen verse groenten en fruit kan veroorloven of er een slechte toegang tot hebt, is het belangrijk om te weten dat de bevroren variant een even goed alternatief is.”
Delen per e-mail
“Afgezien van het behoud van vitamines, is invriezen ook de beste manier om heilzame plantaardige stoffen die helpen te beschermen tegen ziektes te behouden”, vertelt Mary Ann Lila, directeur van het Plants for Human Health Institute.
Volgens plantenfysioloog Gene Lester zijn diepvriesproducten vooral interessant als je weet dat je je fruit en groenten niet binnen de dag of twee dagen gaat opeten. “Bevroren fruit wordt geplukt als de rijpheid piekt waarna het snel ingevroren en verpakt wordt onder een stikstofatmosfeer. De blootstelling van groenten en fruit aan stikstof helpt om voedingsstoffen te behouden die normaal afgebroken worden door zuurstof. Groenten worden dan weer voor het bevriezen geblancheerd in water tussen de 32 en 35 °C. Daardoor worden de enzymen die zorgen voor verkleuring vernietigd.”
Als is er wel een nadeel legt Lester uit. “Met het blancheren kan je 50% van de vitamine C verliezen. Het goede nieuws is dan weer dat groenten die bedoeld zijn om in te vriezen, net zoals fruit, geplukt worden als ze op een piek zitten qua rijpheid en ze het meeste voedingsstoffen bevatten. Verse producten worden meestal geplukt als ze nog niet zo rijp en voedzaam zijn om langer mee te gaan tijdens het transport en de opslag. Met andere woorden, bevroren groenten beginnen met een voedingsvoordeel wat de verliezen tijdens het blancheren goedmaakt en waardoor ze nog steeds een hogere voedingswaarde hebben dan verse producten, vaak zelfs 10 à 50% meer. Verse producten verliezen immers veel voedingsstoffen door de blootstelling aan zuurstof.”
“Als je bijvoorbeeld verse bonen vergelijkt met bevroren, zullen die laatste bijna altijd meer voedingsstoffen bevatten omdat ze geplukt en verwerkt werden op hun hoogtepunt qua kwaliteit en daarna ingevroren worden om te bewaren”, aldus Mario G. Ferruzzi, hoogleraar in het departement voeding, bioprocessen en voedingswetenschappen aan de Noth Carolina State University.
Groenten die je bij een boer koopt, zijn volgens Lester wel beter qua voedingswaarde dan bevroren. “Maar dan moet je ze wel binnen een dag of twee opeten.”
Nog enkele invriezingstips
- Kies voor bevroren groenten zonder toegevoegd zout en fruit zonder toegevoegde suikers.
- Bekijk de verpakking en voel aan de inhoud. Bevroren fruit en groenten moeten stevig en hard aanvoelen, niet zacht, papperig of nat. Je zou in staat moeten zijn om de individuele stukjes fruit en groenten te voelen en geen vaste blok. Voel je wel een vaste blok, of zie je ijskristallen op de verpakking, dan is de inhoud waarschijnlijk ontdooid en opnieuw ingevroren.
- Hou de deur van je vriezer dicht. Elke keer dat je je vriezer opent, ontdooien je producten en worden ze blootgesteld aan lucht op kamertemperatuur. Daardoor verlies je veel van de gezonde voedingsstoffen.
- Bewaar groenten en fruit altijd aan de achterkant van de vriezer zodat ze niet gedeeltelijk ontdooid worden zodra je de deur opent.
- Ontdooi je fruit op het aanrecht of in de magnetron en stoom of warm je groenten op in je magnetron om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden.
- Pers nadat je je bevroren groenten opgewarmd hebt een citroen erover uit. De vitamine C in het citroensap helpt de verloren vitamine C aan te vullen en zorgt ervoor dat je groenten verser smaken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voorschotfactuur duurder dan afgesproken? Dit zijn de oorzaken
Misschien heb je het zelf al eens meegemaakt: het bedrag op je voorschotfactuur ligt een pak hoger dan verwacht. De Ombudsman Energie ontvangt jaarlijks enkele honderden klachten over de voorschotfactuur. Nochtans is het net de bedoeling dat die zo goed als mogelijk overeenstemt met je reële maandelijkse energiekosten. Hoe komt het dat je energievoorschotten zo duur zijn? En wat kan je eraan doen? -
Last van lentekoorts? Tijd voor een voorjaarsschoonmaak in je lichaam: “Detox met citroensap en olijfolie werkt als natuurlijke Dreft”
We zien er vandaag misschien niet zo veel van, maar na een lange winter in lockdown is de lente dan eindelijk aangebroken. Heb jij ook last van ‘lentekoorts’? Holistisch arts Jutta Borms legt uit wat het is hoe we het best met de seizoensverandering omgaan. “In deze periode begint onze lever vaak op te spelen.” -
PREMIUM
Hoe proper is ‘clean beauty’ echt? “Een crème zonder bewaarmiddelen staat binnen de kortste keren onder de schimmel”
-
-
PREMIUM
Wat als jij wil afvallen, maar in de verleiding wordt gebracht door je partner? Diëtiste Sanne Mouha legt uit hoe je verschillende eetgewoontes verzoent
-
PREMIUM
Als je ziek bent, ruik je anders: honden worden steeds vaker gebruikt om aandoeningen zoals kanker en corona op te sporen
-
Multimedia
Welke televisies hebben de beste audio?
Het is een opvallend gegeven: de beeldtechnologie van televisies verbetert zienderogen, maar als je een televisie koopt met ingebouwde audio, krijg je heel vaak blikkerig en slecht geluid. Omdat een externe luidspreker of soundbar niet voor iedereen een oplossing is, stellen we enkele toestellen voor met betere audio. -
Nieuwe dieet-app bij prikkelbare darm is efficiënter dan medicatie
Patiënten met prikkelbaredarmsyndroom die hun dieet aanpasten met behulp van een speciale app, zijn efficiënter geholpen dan patiënten die klassieke medicatie namen. Dat blijkt uit een twee jaar durende studie van UZ Leuven, waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt. De app zal vanaf juni beschikbaar zijn via de huisartsen.
2 reacties
Catherine Segers
Marie Vandam