We wassen onze handen nu wellicht meer dan ooit.
Volledig scherm
PREMIUM
We wassen onze handen nu wellicht meer dan ooit. © rv

Voortdurend handen wassen: doeltreffend tegen corona, maar ondermijnt dat onze weerstand niet?

‘Was uw handen’, klinkt het voortdurend, bijna tot vervelens toe. Grote kans dat u als gezond persoon nooit eerder zo hygiënisch leefde, voortdurend de handen schrobbend in uw eigen kot, alle rechtstreeks contact met anderen zoveel mogelijk vermijdend. Maar ondermijnen al die hygiënemaatregelen onze weerstand niet? Maak dit ons op termijn niet meer vatbaar voor snotvallingen en andere infecties?

6 reacties

 • Yvan Lissens

  1 jaar geleden
  Raar dat mensen denken dat handschoenen DE oplossing zijn. Handschoenen helpen enkel als je ze even draagt om een "verdacht" oppervlak, of voorwerp, aan te raken en dan weer weggooit. Uw gelaat aanraken MET handschoenen is even gevaarlijk als zonder handschoenen. Probeer als brildrager eens een uur van uw gelaat / bril te blijven tijdens normale bezigheden. Handen regelmatig wassen is nog steeds het beste.
 • pascal devillé

  1 jaar geleden
  Inderdaad, altijd die chemische produkten op ons lichaam ondermijnen de resitentie.
 • Soraja Salluyts

  1 jaar geleden
  Door men handen teveel te wassen 3 x per dag kan ik nu telkens nivea aan brengen omdat men handen uit drogen dus was nu maar 1 x a 2 x meer .
 • Ronald Van Beneden

  1 jaar geleden
  Dat je schrik moet hebben want als, ik vind, ik denk, we zullen zien, we hopen en veel meer hebben ze niet toegevoegd aan de uitleg en de oplossing. Een dierenarts mag wel alle dagen komen vertellen in bepaalde tv uitzendingen over statistieken en veel veronderstellingen..
 • Johan Streulens

  1 jaar geleden
  De meest "zwakken" in de maatschappij wetende: daklozen, armoede, zonder papieren zijnde, prostitutie.. Iemand "daar" een "percentage" op willen te kleven? Waarom? Toch eerder "gewoon" zijnde "alles" te (moeten) slikken.. Hoe zit het met hun weerstand..vergeleken met ons "serre" bestaan? Ben benieuwd..
 1. 2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessante methodes zet je makkelijk geld opzij
  Spaargids.be

  2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessan­te methodes zet je makkelijk geld opzij

  66 procent van de Belgen vrezen dat ze geen deftig pensioen zullen ontvangen. De mediaan van alle werknemerspensioenen bedroeg in januari 2020 1.449 euro bruto. Hoeveel dat in de toekomst zal zijn, is onduidelijk. Wie dus na zijn pensionering voldoende financiele armslag wil behouden, bouwt tijdens zijn beroepsloopbaan best een extraatje op. Mogelijkheden zijn er genoeg, en ze krijgen vaak ook fiscale aanmoediging. Spaargids.be zet zeven interessante formules op een rij.
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 1. Dermatologen van UZ Gent ontwikkelen app die je exact vertelt hoeveel zalf je moet smeren bij huidaandoening

  Dermatolo­gen van UZ Gent ontwikke­len app die je exact vertelt hoeveel zalf je moet smeren bij huidaandoe­ning

  Stel: je krijgt een zalf voorgeschreven van de dokter, zonder duidelijke instructies. Je haalt de bijsluiter boven, maar ook die is niet erg verhelderend. Smeer je best een dikke of een dunne laag? Moet de zalf enkel op de probleemzone, of ook errond? Met de nieuwe ‘Cream Calculator’-app, ontwikkeld door dermatologen van het UZ Gent, weet je vanaf nu precies hoe je moet smeren.
 2. Wanneer je in de menopauze komt, is sterk genetisch bepaald: “De overgang is een symptoom van veroudering, niet de oorzaak ervan”

  Wanneer je in de menopauze komt, is sterk genetisch bepaald: “De overgang is een symptoom van veroude­ring, niet de oorzaak er­van”

  Vrouwen komen gemiddeld op hun 51ste op een belangrijk kantelpunt: de overgang. Wanneer je precies je laatste menstruatie krijgt, hangt nauw samen met veroudering, blijkt nu. Met andere woorden: de duur van je vruchtbaarheid is genetisch bepaald. Een groot internationaal team van wetenschappers heeft 290 genen gevonden die met die timing samenhangen. “Hoe later vrouwen menopauze ervaren, hoe gezonder ze ouder worden.”