Pexels
Volledig scherm
© Pexels

Volgens nieuwe studie blijkt bewegen stukken belangrijker dan afvallen voor een lang, gezond leven

Je risico op hartziekten en een vroegtijdige dood zo klein mogelijk houden, daar tekenen we allemaal voor. En volgens een recente revisie van honderden studies over afvallen en bewegen, doe je dat door zo actief mogelijk te zijn. Zo bleek zelfs dat mensen met obesitas die fit zijn een stuk minder risico hebben op vroegtijdig sterven dan mensen met een normaal gewicht die niet in vorm zijn. 

 1. Eén procent van de Belgen liet een vermageringsoperatie uitvoeren: wanneer kom je in aanmerking? En wat zijn de gevaren?
  PREMIUM

  Eén procent van de Belgen liet een vermage­rings­ope­ra­tie uitvoeren: wanneer kom je in aanmerking? En wat zijn de gevaren?

  Bijna de helft van de Belgen (49,3%) heeft een BMI hoger dan 25 en dus overgewicht. 15,9% is met een BMI boven de 30 obees. Dat blijkt uit de laatste Gezondheidsenquête van Sciensano. Het lijkt ongeloofwaardig in een maatschappij waarin de media haast uitsluitend slanke lichamen tonen. “Nooit waren zoveel mensen te zwaar”, weet abdominaal chirurg Martijn Schoneveld van het UZ Brussel, die elk jaar meer patiënten ziet kiezen voor een vermageringsoperatie. Ieder jaar gebeuren er in ons land 15.000 maagverkleiningen of maagomleidingen en 1% van de Belgen onderging er al een. Wie komt er in aanmerking voor zo’n gastric bypass? Wanneer wordt die terugbetaald? En waarom mag je er niet licht overgaan? “Denk maar niet dat het een gemakkelijkheidsoplossing is."
 2. BV’s gaan naakt op cover van Story: “Vrienden zeiden: doe dit toch niet”
  Play
  Showbits

  BV’s gaan naakt op cover van Story: “Vrienden zeiden: doe dit toch niet”

  Ligt er vandaag een nieuw blootblad in de krantenwinkel? Zo lijkt het wel, maar het is Story dat uitpakt met drie poedelnaakte BV’s op de cover. Niemand minder dan Kristof Goffin (Dertigers), zangeres Loredana (2Fabiola) en ex-miss en kersverse mama Joke Van de Velde gaan uit de kleren. Aanleiding is het VTM-programma ‘Ze zeggen dat’ waarin Dina Tersago en Andy Peelman onderzoek voeren naar de nieuwe preutsheid in Vlaanderen. Dina gaat voor het programma ook naakt. Ook nu krijgen de BV’s veel reacties, vertellen ze aan Desna en Jarne. “Doe dat toch niet, raadden familie en vrienden mij aan”, vertelt Kristof Goffin in een nieuwe ‘Showbits’.
 1. Heeft het nut om elke dag 10 minuten te sporten? Redactrice Liesbeth test het uit. “De spierpijn is een goed teken”
  PREMIUM

  Heeft het nut om elke dag 10 minuten te sporten? Redactrice Liesbeth test het uit. “De spierpijn is een goed teken”

  Wie o wie vindt er tegenwoordig nog tijd om te sporten? Redactrice Liesbeth alvast niet. “Met de langzame terugkeer naar het normale leven ben ik vaak te lui, te moe of heb ik geen gaatje in mijn overvolle agenda.” Dus probeert ze een maand lang elke dag tien minuten te trainen. Zulke ‘exercise snacks’ zijn dit jaar – begrijpelijk – extra populair, bericht The New York Times. Het klinkt als een work-out naar ons hart, maar heeft het ook effect? Personal trainer Miek Bams legt uit waar je op moet letten als je ermee begint.
 2. Podcasts voor een leven in balans: deze Belgische vrouwen helpen je stoppen met diëten, je eigen pad vinden of een milde ouder zijn
  PREMIUM

  Podcasts voor een leven in balans: deze Belgische vrouwen helpen je stoppen met diëten, je eigen pad vinden of een milde ouder zijn

  Een betere work-lifebalance, een gezond lichaam en een fijne band met je kinderen: drie dingen die hoog op menig verlanglijstje staan. Gelukkig is het tegenwoordig allemaal slechts een podcast van je verwijderd. Gemaakt door Belgische vrouwen dan nog, die worstelen met dezelfde dingen als jij. Of ze al de baas zijn. Gudrun en Celien van ‘BOOST!’, Anouck en Kelly van ‘Werk & Leven’ en Kristien van ‘Radio Mama’ vertellen. “Als niemand nog nood heeft aan onze podcast, dan is onze missie pas echt geslaagd.”
 3. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.