Pexels
Volledig scherm
© Pexels

Volgens nieuwe studie blijkt bewegen stukken belangrijker dan afvallen voor een lang, gezond leven

Je risico op hartziekten en een vroegtijdige dood zo klein mogelijk houden, daar tekenen we allemaal voor. En volgens een recente revisie van honderden studies over afvallen en bewegen, doe je dat door zo actief mogelijk te zijn. Zo bleek zelfs dat mensen met obesitas die fit zijn een stuk minder risico hebben op vroegtijdig sterven dan mensen met een normaal gewicht die niet in vorm zijn. 

 1. Heeft het nut om elke dag 10 minuten te sporten? Redactrice Liesbeth test het uit. “De spierpijn is een goed teken”
  PREMIUM

  Heeft het nut om elke dag 10 minuten te sporten? Redactrice Liesbeth test het uit. “De spierpijn is een goed teken”

  Wie o wie vindt er tegenwoordig nog tijd om te sporten? Redactrice Liesbeth alvast niet. “Met de langzame terugkeer naar het normale leven ben ik vaak te lui, te moe of heb ik geen gaatje in mijn overvolle agenda.” Dus probeert ze een maand lang elke dag tien minuten te trainen. Zulke ‘exercise snacks’ zijn dit jaar – begrijpelijk – extra populair, bericht The New York Times. Het klinkt als een work-out naar ons hart, maar heeft het ook effect? Personal trainer Miek Bams legt uit waar je op moet letten als je ermee begint.
 2. "Als de druk in je appendix te hoog is, kan hij openbarsten": chirurg vertelt wat je moet doen bij blindedarmontsteking
  PREMIUM

  "Als de druk in je appendix te hoog is, kan hij openbar­sten": chirurg vertelt wat je moet doen bij blindedarm­ont­ste­king

  De kans is groot dat je mensen kent die aan hun appendix of blindedarm geopereerd zijn. Of misschien ben je zelf al wel met een appendicitis op de operatietafel beland. Is zo’n ingreep gevaarlijk en kan je hem voorkomen? Hoe herken je een opkomende appendicitis? Dr. Martijn Schoneveld, abdominale chirurg aan het UZ Brussel, snijdt het thema voor ons aan.