Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Volgens artsen is longkanker wél op te sporen nog voor de ziekte kan uitzaaien

In België is longkanker de op één na meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaatkanker) en de derde kanker bij vrouwen (na borstkanker en dikkedarmkanker). Omdat de meeste longkankers geen symptomen veroorzaken in een vroeg stadium, wordt de ziekte vaak pas (te) laat ontdekt. Acht Europese longartsen zeggen nu dat ze de kanker wél in een zeer vroeg stadium kunnen ontdekken. Zij pleiten voor landelijke bevolkingsonderzoeken met CT-scanners onder risicogroepen. 

2 reacties

 • Nick Le bacq

  4 jaar geleden
  das eindelijk eens possitief nieuws :-)
 • Peter Buyck

  4 jaar geleden
  Houden ze ook rekening met het personeel van cafés? De partner, kinderen, ... van een (zware) roker?
 1. Het is Wereld MS-dag. Ook Lies (33) strijdt tegen de ziekte en onderging stamceltransplantatie: “Ik ben geweldig fier op mijn lijf en wat het voor mij doet”
  PREMIUM

  Het is Wereld MS-dag. Ook Lies (33) strijdt tegen de ziekte en onderging stamcel­trans­plan­ta­tie: “Ik ben geweldig fier op mijn lijf en wat het voor mij doet”

  “Eerst kwam de ontkenning, daarna het verdriet en ten slotte de acceptatie gecombineerd met veel strijdlust.” Lies (33), mama van twee, kreeg al op jonge leeftijd te horen dat ze lijdt aan de auto-immuunaandoening multiple sclerose. Omdat medicijnen niet werkten, onderging ze een stamceltransplantatie. Op deze Wereld MS-dag vertelt Lies haar verhaal. “De ziekte is onvoorspelbaar, maar ik leef van dag tot dag en probeer de vraag ‘Wat als?’ te vermijden.”