Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Volgens artsen is longkanker wél op te sporen nog voor de ziekte kan uitzaaien

In België is longkanker de op één na meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaatkanker) en de derde kanker bij vrouwen (na borstkanker en dikkedarmkanker). Omdat de meeste longkankers geen symptomen veroorzaken in een vroeg stadium, wordt de ziekte vaak pas (te) laat ontdekt. Acht Europese longartsen zeggen nu dat ze de kanker wél in een zeer vroeg stadium kunnen ontdekken. Zij pleiten voor landelijke bevolkingsonderzoeken met CT-scanners onder risicogroepen. 

2 reacties

 • Nick Le bacq

  4 jaar geleden
  das eindelijk eens possitief nieuws :-)
 • Peter Buyck

  4 jaar geleden
  Houden ze ook rekening met het personeel van cafés? De partner, kinderen, ... van een (zware) roker?
 1. Belgische wetenschappers achterhalen voor het eerst hoe een gezond vaginaal microbioom eruit ziet. “Je kan het verbeteren door je levensstijl aan te passen”

  Belgische wetenschap­pers achterha­len voor het eerst hoe een gezond vaginaal microbioom eruit ziet. “Je kan het verbeteren door je levens­stijl aan te passen”

  Elke vrouw heeft down under een grote horde bacteriën: micro-organismen die superbelangrijk zijn voor de gezondheid. Zolang ze in balans zijn, heb je een blije vagina. Alleen: over die vaginale kolonie is amper iets geweten. Absurd, dus voerden Belgische wetenschappers het grootste burgeronderzoek ter wereld uit naar het vaginale microbioom. “We hopen dat we de komende maanden en jaren concrete aanbevelingen kunnen doen en therapieën kunnen ontwikkelen tegen blaasontstekingen, infecties, onvruchtbaarheid en andere problemen.”