Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Vitamine D-supplement slikken is niet zonder risico: zo raak je wel uit die winterdip

Een zonnige zomerdag zorgt voor een portie licht, goed voor zo’n 100.000 lux. Maar je hoeft maar naar buiten te kijken om te zien dat we het nu met een pak minder moeten doen. Terwijl we volgens onderzoekers elke dag 5.000 tot 10.000 lux nodig hebben om ons goed te voelen levert een donkere dag vaak amper 1.000 lux op, met als gevolg vermoeidheid, neerslachtige gevoelens en slaapproblemen. Gelukkig kan je zelf genoeg doen om je lijf tot rust te brengen.

7 reacties

 • Christiane Verbeek

  1 jaar geleden
  Mijn man had 12 waar 30 de ondergrens is. Hij kreeg pijnlijke spierkrampen, ook ter hoogte van de.borstkas. De cardioloog opperde dat een stent nodig was zelfs! Na inname van enkele ampules vitamine D en een tweede test bij de cardioloog was er geen sprake meer van een stent omdat de test zo goed was en mijn man helemaal geen pijnen meer had. En aan Bix froefel zou ik willen zeggen dat niet iedereen die buiten werkt of wandelt ook goed vitamine D kan aanmaken.
 • Luna Adivina

  1 jaar geleden
  Voor mensen met een tekort aan vitamine D is levertraan tabletjes een goeie oplossing. Levertraan zit boordevol vit D en goed voor de gewrichten en nog zoveel meer, succes.
 • Bix Froefel

  1 jaar geleden
  Vitamine D is, zoals de meeste supplementen, puur vergif en niet efficient. Je zou elke dag tijdens je werkpauze moeten gaan wandelen maar, dan wordt je scheef bekeken. Zou nochtans een mensenrecht moeten zijn: zonlicht...
 • Nico Van de Velde

  1 jaar geleden
  Vitamine D hebben veel mensen te kort ... ikzelf had maar 16 terwijl je 30 moet hebben !! In voeding is dit zeer weinig terug te vinden ! Wat ik hier lees van de gastryc bypass is dikke zever !! De dokter zei dat zr zelf mensen in de bouw daar te weinig aan hebben dus er zijn wel heel veel mensen die er te weinig aan hebben !! Ikzelf als nachtmens (bakker ) is het niet onlogisch dat ik er te weinig van heb
 • Jan Vals

  1 jaar geleden
  Er zijn meer gastryc bypass en dan moet je voor de rest van je leven deze slikken daarom verklaart het hogere aantal gebruikers
 1. Volgens deze expert moeten we allemaal meer leren vertrouwen op onze intuïtie: “Je neemt vanzelf de juiste beslissingen”
  PREMIUM

  Volgens deze expert moeten we allemaal meer leren vertrouwen op onze intuïtie: “Je neemt vanzelf de juiste beslissin­gen”

  Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: Jos Pauwels, doctor in de agogische wetenschappen. Ons zesde zintuig, ons buikgevoel, ons instinct. Wat is nu precies dat gevoel dat intuïtie heet? Pauwels onderzocht het en legt uit hoe je het beter kan leren te gebruiken. “Wie zijn intuïtie goed ontwikkelt, voelt een trekkracht in het leven. Zal ik die job aannemen? Zal ik verhuizen? Je kiest juist en bewandelt een schijnbaar vanzelfsprekend pad.”
 2. Coronavaccins kunnen bijwerking hebben op fillers, waarschuwen dermatologen. “Plan de injecties niet voor of na je vaccinatie”

  Coronavac­cins kunnen bijwerking hebben op fillers, waarschu­wen dermatolo­gen. “Plan de injecties niet voor of na je vaccinatie”

  Het Moderna-vaccin tegen corona heeft in zeldzame gevallen bijwerkingen op fillers in het gezicht. Een aantal mensen kreeg na het vaccin milde verdikkingen en roodheden op de plaatsen waar ze fillers hadden. “Het is een uitzonderlijke bijwerking die we ook bij andere types vaccins kunnen verwachten”, zegt dermatologe Kristin Smet. Ze raadt wel aan om te wachten met fillers tot een paar weken na de vaccinatie.
 3. Vaginale windjes, urineverlies of pijn bij het vrijen? “Bekkenbodemproblemen raken vrouwen in hun vrouw zijn”
  PREMIUM

  Vaginale windjes, urinever­lies of pijn bij het vrijen? “Bekkenbo­dem­pro­ble­men raken vrouwen in hun vrouw zijn”

  Bekkenbodemproblemen zijn veelvoorkomend, en toch vragen nog te weinig vrouwen hulp. Zeker als die verder gaan dan het bekende urineverlies bij een niesbui. Zo krijgen sommige vrouwen last van verzakkingen, waarbij de baarmoeder of blaas naar beneden kan zakken. “Ze voelen zich vaak abnormaal. ‘Stuk’ als het ware. Ze worden bang en kruipen in hun schulp”, zegt bekkenbodemspecialiste Hedwig Neels, die vastberaden is om het taboe op dergelijke klachten te doorbreken.
 1. Vrouw die speed dealt op heterdaad betrapt, politie valt meteen huis binnen
  Play

  Vrouw die speed dealt op heterdaad betrapt, politie valt meteen huis binnen

 2. Bruiswater met fruitsmaak én alcohol: de nieuwste hype
  Play

  Bruiswater met fruitsmaak én alcohol: de nieuwste hype