Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Veel last van stress? Dat kan het geslacht van je baby beïnvloeden

Stress gaat gepaard met een heleboel - vaak ongewenste - lichamelijke effecten. Dat weten we allemaal. Het kan je immuunsysteem in de war sturen, ervoor zorgen dat je hoofdpijn hebt of misselijk bent. En bij zwangere vrouwen kan het zelfs het geslacht van de baby beïnvloeden. Dat staat in een nieuwe studie die gepubliceerd is in PNAS

5 reacties

 • sandy Bekaert

  2 jaar geleden
  Die wetenschappers weten niet hoe bevruchting werkt? Eicellen hebben altijd een X chromosoom, zaadcellen een X of Y. Bevat de zaadcel die eerst bij een eicel geraakt een X dan krijg je een meisje (XX), is het een Y dan krijg je een jongen (XY). Op het moment van bevruchting is het geslacht dus al bepaald door de mannelijke zaadcel. Wat een schande dat zo’n onzin in de krant komt. Misschien is de ontwikkeling van een mannelijke embryo moeilijker en zorgt stress voor meer vroege miskramen?
 • Sabine Lagey

  2 jaar geleden
  Lees het artikel goed. Er staat dat er minder jongens geboren worden, niet verwekt worden. Stress verhoogd de kans op miskraam en dat zullen dan waarschijnlijk meer jongens zijn.
 • Ludo Wouters

  2 jaar geleden
  Mij hebben ze altijd geleerd dat de man het geslacht van het kind bepaald. X en Y chromozonen. Het is dus de man die stress moet hebben of staat er een poortje in de vagina, vrouwtjes links, mannetjes rechts en is het poortje rechts gesloten wanneer de vrouw stress heeft. Er wordt veel geld gegeven aan onderzoeken die onnodig zijn. Dat geld zou beter uitgegeven worden aan onderzoek om bepaalde ziektes de wereld uit te helpen.
 • François Van Mol

  2 jaar geleden
  Wat een onzin, nooit van de Xen Y chromosomen gehoord ???
 • Peter Buyck

  2 jaar geleden
  Ik heb twijfels over de studie... een dagelijks medisch onderzoek is een stressfactor op zich. Kunstmatig de bloeddruk opdrijven...
 1. Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlichte dag
  Play

  Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlich­te dag

 2. Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken
  Play

  Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken