Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Van ‘quarantwijnen’ naar een drankprobleem(pje)? Expert: “Alcohol is dit jaar onze teddybeer. Maar het is ook een wolf in schaapskleren”

Je bent het thuiszitten beu en je wilt wat. Dus grijp je naar een glaasje alcohol: het verlicht de stress, zorgt voor gezelligheid en een schim van plezier. Voor zeker een kwart van de Vlamingen klinkt dat herkenbaar, volgens een analyse van UGent eerder dit jaar. Zij grijpen in de lockdown vaker naar alcohol. Maar wanneer wordt dat onschuldige glaasje een alcoholprobleem? En hoe grijp je in als je voelt dat het de verkeerde kant opgaat? “Je moet terug naar je fabrieksinstellingen”, zegt ‘Ontwijnen’-coach Jacqueline van Lieshout. “Een kind verlangt toch ook niet ‘s avonds naar een glas?”

3 reacties

 • Pierre De Bock

  2 maanden geleden
  Het is een kwestie van karakter en volhouden, denk ikHeb gedurende 8 maanden 3 flessen wijn per dag gedronken.Sta nu reeds 18 maanden droog.Waarom het de ene lukt en de andere niet, ik weet het niet.De Bock Pierre
 • Willy De Gieter

  2 maanden geleden
  Het klinkt misschien raar, maar toen ik net gestopt was met roken ging ik wel met de rokers mee buitenstaan. Ik had voor mezelf uitgemaakt dat het voor mij voorbij was. Ze hebben mij veel sigaretten aangeboden, ik ben nog altijd gestopt. Vroeger waren er heel veel rokers in onze vriendenkring, nu nog twee. De rest is ook gestopt. Die twee staan nu alleen buiten en ik heb nog steeds geen zin in sigaretten.
 • Rudi Vranken

  2 maanden geleden
  In ons land werd tot over enkele jaren het getal van 20 consumpties per week als onschadelijk voor de gezondheid aanzien. Dit werd onder druk van VIAS terug gebracht tot 7. In GB staat het getal 14 maar dat betekent voor ons 28, in Frankrijk is de wijnconsumptie ook hoger dan bvb als in Finland. De WHO stelt ook dat 20 consumpties geen gevaar betekent. Mijn grootouders dronken elke dag samen hun fles wijn, ze zijn beiden respectievelijk 93 en 96 jaren oud geworden.
 1. Racistische man vernielt buurtwinkel van Afghaanse migrant: "Al-Qaeda, Osama!"
  Play

  Racisti­sche man vernielt buurtwin­kel van Afghaanse migrant: "Al-Qae­da, Osama!"

 2. Brandweer redt kind dat vastzit in haar speeltuig
  Play

  Brandweer redt kind dat vastzit in haar speeltuig