Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Van een kinderwenscoach tot stroomstootjes tegen de pijn: 5 nieuwe geboortetrends. “Een navelstreng ‘uitkloppen’ heeft zoveel voordelen”

Ouders die zwanger zijn of bevallen vinden het steeds belangrijker om zelf de regie te nemen. En dat brengt nieuwe tendensen met zich mee, van stroomstootjes tegen de pijn of een lotusbevalling tot een kinderwens- of geboortetraumacoach. We bespreken vijf nieuwe trends en hun voordelen voor ouders en baby met de experts die er mee verantwoordelijk voor zijn. “Een op de drie moeders beschrijft haar bevalling in het ziekenhuis als verwarrend en traumatisch. Dat is héél veel.”

 1. 3 ouders blikken terug op de vroeggeboorte van hun vechtertje(s). “We moesten Jorne aankleden met poppenkleedjes, omdat hij zo klein was”
  PREMIUM

  3 ouders blikken terug op de vroegge­boor­te van hun vechtertje(s). “We moesten Jorne aankleden met poppen­kleed­jes, omdat hij zo klein was”

  Elk jaar worden zo’n 15.000 baby’s te vroeg geboren. Dat zijn 700 klassen vol kinderen die vanaf het begin moeten vechten voor hun plek op deze wereld. En ook hun ouders voeren die strijd. Tegen de onzekerheid, tranen en angst. Maar een periode op neonatologie kan ook z’n mooie kantjes hebben, bewijzen ouders Ludwig, Lieze en Shauni op Internationale Prematurendag. Ze vertellen over de intense hoogtes en laagtes die ze doorstonden. “Je mag je hand wel bij je baby in de couveuse leggen, maar je komt nog altijd terug in een lege kamer. Ik voelde me geen mama toen.”
 2. Het jaar energiek beginnen? Experten leren hoe je grip krijgt op je vitaliteit: “Daar waar je aandacht naartoe gaat, volgt de energie”
  PREMIUM

  Het jaar energiek beginnen? Experten leren hoe je grip krijgt op je vitaliteit: “Daar waar je aandacht naartoe gaat, volgt de energie”

  “Adem je diep in en uit, dan word je de helderste versie van jezelf.” Futloos, vermoeid, overprikkeld of last van een laag energiepeil? Zowel Katrien Massa als Karolien Emmers schreven een boek over hoe je weer de baas wordt over je vitaliteit. Ze delen hun inzichten over energiehuishouding, en geven tips om het nieuwe jaar energiek in te gaan. Praktische adviezen, allesbehalve moeilijk bovendien. Tipje van de sluier: door simpelweg energievreters en -gevers neer te pennen, open je de poort naar een vitaler leven.
 1. Vrouwen met endometriose krijgen gemiddeld na 8 (!) jaar hun diagnose. “Ze krijgen nog vaak te horen dat ‘ze zich niet moeten aanstellen’”
  Play

  Vrouwen met endometrio­se krijgen gemiddeld na 8 (!) jaar hun diagnose. “Ze krijgen nog vaak te horen dat ‘ze zich niet moeten aanstellen’”

  Een op de tien vrouwen krijgt te maken met endometriose, maar velen hebben er nog nooit van gehoord. Meer zelfs: het duurt wereldwijd maar liefst gemiddeld acht jaar voor de juiste diagnose wordt gesteld. Het verzorgingsmerk Intimina pakt daarom uit met een pakkende sensibiliseringscampagne. Endometriosechirurg prof. dr. Carla Tomassetti geeft duiding bij de aandoening. “We moeten alert zijn voor jonge vrouwen die tijdens hun menstruatie veel pijnstillers moeten nemen.”
 2. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.
 3. Weinig lotusbevallingen in ons land, terwijl ze veel voordelen hebben. Experts: “De baby krijgt meer zuurstof en stamcellen”
  PREMIUM

  Weinig lotusbeval­lin­gen in ons land, terwijl ze veel voordelen hebben. Experts: “De baby krijgt meer zuurstof en stamcellen”

  In ons land kiezen een aantal vrouwen per jaar voor een lotusbevalling en laten ze de placenta na de geboorte verbonden met het kind. Er zijn pro’s en contra’s, maar vroedvrouw Uwe Porters en gynaecoloog Tinneke De Souter zijn het over één ding eens: de navelstreng (iets) later doorknippen heeft ontzettend veel voordelen. Ze leggen graag uit hoelang je dan moet wachten, hoe een lotusbevalling in z’n werk gaat en wat we ervan kunnen leren. “Gratis stamceldonatie voor je kind.”