Van dagelijkse neusspoeling tot vitamine C en honing: 9 doeltreffende tips bij hooikoorts
Een verstopte neus, niesbuien en jeukende ogen: de pollen hangen nu écht in de lucht. Voel jij het al kriebelen? Met deze 9 slimme tips ben je hooikoorts te slim af en verlicht je je klachten aanzienlijk.
Neem een klein shotje honing
Een dagelijkse theelepel honing is een gezond én lekker anti-hooikoortsshot. Het zoete smeersel bevat een kleine hoeveelheid pollen. Dagelijkse blootstelling aan een beetje van die ziekmakende stofjes helpt je lichaam immuniteit opbouwen. Kies wel voor een lokaal geproduceerde variant die het stuifmeel bevat dat in jouw regio voorkomt. Opgelet: bij zware allergie kan honing juist een aanval uitlokken. Heb je een allergische opstoot, dan vermijd je de zoetigheid beter.
Leg vitamine C op je bord
Vitamine C kan hooikoortsklachten sterk verminderen en zelfs voorkomen. Zet tijdens het pollenseizoen daarom flink wat broccoli, bloemkool, tomaten, zoete aardappel, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien op het menu. Een extra tip: kook je groenten in weinig water en zo kort mogelijk om vitamine C optimaal te behouden.
Zet een goede zonnebril op
Een zonnebril beschermt je ogen tegen schadelijke uv-stralen en voorkomt dat rondzwevende stuifmeeldeeltjes in je ogen belanden. Hét perfecte excuus om jezelf bij dit heerlijke lenteweer op een nieuwe zonnebril te trakteren. Kies voor een ruim exemplaar dat je ogen goed omsluit. Draag ‘m bovendien ook op droge, winderige dagen, want dan is de pollencirculatie in de lucht het hoogst.
Plan je uitstappen slim
Een stevige boswandeling of een gezellige picknick op een grasveld? Geen goed idee voor hooikoortslijders. Check het hooikoortsweerbericht en plan je uitstappen verstandig. Trek de natuur bijvoorbeeld in vlak na een regenbui. Dan is de lucht een stuk schoner. Ook een strandwandeling is een goed idee: aan de kust is de pollenconcentratie altijd lager dan in de rest van het land.
Sluit ramen en deuren
Om te vermijden dat pollen je woning binnenwaaien, houd je ramen en deuren overdag het best zoveel mogelijk gesloten. Verlucht je huis vroeg in de ochtend of laat op de avond wanneer de hoeveelheid pollen in de lucht het laagst is. Spendeer je veel tijd in de wagen? Schakel je airconditioning uit om stuifmeeldeeltjes te weren. Niets zo vervelend als hoestend en proestend achter het stuur zitten.
Spring onder de douche
Pollen verzamelen zich doorheen de dag maar wat graag op je kleding, je huid en in je haren. Neem voor het slapengaan een douche om te vermijden dat pollen in je bed belanden. Gooi je kleding in de was en verschoon je beddengoed wat vaker.
Was je huisdier
Pollen vinden ook via je trouwe viervoeter de weg naar je woonkamer. Tijdens het wandelen langs planten en bomen blijven stuifmeeldeeltjes namelijk makkelijk in de vacht van je hond of kat hangen. Hou je huisdier dus goed schoon en klop zijn vacht even af voor je hem weer binnenlaat.
Smeer vaseline
Wist je dat vaseline, het oeroude smeersel tegen droge plekjes op je huid, ook een prima anti-hooikoortsmiddel is? Breng een beetje zalf aan op de binnenkant van je neus en rond de ogen. Het vangt kleine stuifmeeldeeltjes op en voorkomt dat pollen je slijmvliezen bereiken en irriteren.
Spoelen, spoelen, spoelen
Je neus regelmatig spoelen blijft de ultieme remedie om een verstopte of lopende neus te voorkomen en te bestrijden. Een zoutwateroplossing reinigt het neusslijmvlies, voert overtollig slijm af en spoelt de ingeademde pollen weg, waardoor ze voor minder klachten kunnen zorgen. Met een neusspray doe je dat makkelijk tussendoor.
PHYSIOMER® Sinus Spray voor volwassenen en kinderen is gemaakt van 100% zeewater en ontzwelt je neus op een natuurlijke manier. De spray neusspoeling reinigt de neusholtes doeltreffend, verlicht de nasale symptomen van allergische rinitis en helpt je beter te ademen. Door je luchtwegen vrij te maken, gaat ook je nachtrust erop vooruit en word je ‘s ochtends fris en fit wakker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat zijn de symptomen van astma, hoe gevaarlijk is het en kan je ervan genezen? “2 op de 3 volwassen patiënten zijn vrouwen”
Astma treft 10 à 15 procent van de kinderen en 6 à 8 procent van de volwassenen, maar niet iedereen weet dat hij of zij aan astma lijdt. Nochtans zijn er wereldwijd meer dan 300 miljoen astmapatiënten. We vroegen longarts dr. Guy Brusselle (UZ Gent) naar hoe je astma kunt voorkomen, herkennen en behandelen. “Genezen is eerder uitzonderlijk, maar in bepaalde gevallen is het mogelijk.” -
PREMIUM
Heb jij een jodiumtekort en wat zijn daar de gevolgen van? “Vaak duurt het vele jaren voor een tekort zichtbaar wordt”
Jodium – we kennen de term allemaal. In tijden van nucleaire dreiging heb je misschien zelfs al iodiumtabletjes in huis gehaald. Maar wat is deze stof juist en wat doet ze met ons lichaam? En kan een tekort of een overdosis ook gevaarlijk zijn? Endocrinoloog en hoogleraar Guy T’Sjoen (UZGent/Ugent) geeft advies. “Als volwassene zorg je er maar beter voor dat je gemiddeld 150 microgram per dag binnenkrijgt”, -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje. -
-
PREMIUM
“Pigmentvlekken zijn zelden schadelijk, wel verouderend”: Zo kan je ze voorkomen of doen verdwijnen
Steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, hebben pigmentvlekken. Deze opvallende verkleuringen van de huid kunnen op verschillende manieren ontstaan. Maar wat veroorzaakt zo’n pigmentvlek nu precies? Zijn ze gevaarlijk? En kan je ze voorkomen of terug doen verdwijnen? “De pigmentvlek is de rimpel van de 21ste eeuw”, zeggen dermatoloog dr. Elian Brenninkmeijer en huidtherapeut Luca Geleedst. -
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje. -
Gouden Formule 14
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
PREMIUM
Loop jij over 10 weken de 10 miles? Dat kan met het advies en loopschema van topkinesist Lieven Maesschalck
Wil je meedoen aan de Antwerp 10 Miles op 23 april, dan is het nu het moment om te starten. Topkinesist Lieven Maesschalck biedt daarvoor een aangepast loopschema en advies om je klaar te stomen. We spraken in 2020 hier ook over met zijn dochter Angélique Maesschalck (toen 23), die toen trainde voor een halve marathon. “Ik loop steeds op tijd, niet op afstand. Tweemaal per week doe ik een korte training op snelheid.”