Vaak last van droge ogen? Dit kunnen de oorzaken zijn (en dit doe je eraan)
Rode en tranende ogen, een wazig zicht, jeuk … het zijn maar enkele van de vervelende symptomen van droge ogen. En helaas treft het heel wat mensen. Wij gingen te rade bij onze deskundige wat de oorzaken zijn, en vooral: wat je eraan kan doen.
Viviane De Vries, opticien-optometrist: “Droge ogen ontstaan doordat er niet genoeg traanvocht aangemaakt wordt of als dat van onvoldoende kwaliteit is. Als je droge ogen wil voorkomen of verhelpen, is het in eerste instantie belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Afhankelijk van de oorzaak gaan droge ogen ook gepaard met klachten zoals jeuk, een branderig gevoel, tranen en roodheid.”
“De oorzaken van droge ogen kunnen uiteenlopend zijn, gaande van luchtvervuiling tot werken in een ruimte met airconditioning of veel tapijten. Droge ogen kunnen ook te wijten zijn aan het langdurig staren naar een computerscherm. Als je geconcentreerd aan het werken bent, vergeet je vaak om genoeg te knipperen. Dat geldt ook voor langdurig televisiekijken. Naarmate we ouder worden, gaat ook de kwaliteit van de tranenfilm achteruit. Daarnaast hebben vrouwen er vaker last van dan mannen, omdat hormonen er een grote rol in spelen. Zeker tijdens en na de menopauze heeft bijna elke vrouw last van droge ogen. Ook medicatie en bepaalde ziektes veroorzaken droge ogen.”
“Hoewel je aan sommige oorzaken zoals luchtvervuiling niet veel kan veranderen, zijn er wel een aantal dingen die je kan doen. Enkele tips:
* Probeer momenten in te lassen waarop je je ogen laat rusten, zeker als je voortdurend voor een beeldscherm moet werken. Een goede oefening is de twintig-twintig-twintigregel. Daarbij ga je na elke twintig minuten dat je op een digitaal medium gewerkt hebt, gedurende twintig seconden op twintig meter afstand kijken. Die twintig seconden kan je ook gebruiken om wat meer te knipperen en zo je tranenfilm op te krikken.
* Probeer de luchtvochtigheid zo hoog mogelijk te houden in stoffige, droge ruimtes. Vermijd airconditioning of verwarming, die drogen ruimtes én je ogen uit.
* Probeer zo veel en zo goed mogelijk te knipperen. Normaal gezien knipper je om de vier seconden, dat is ongeveer vijftien keer per minuut. Zie er ook op toe dat je bovenste ooglid je onderste raakt tijdens de knippering.
* Draag een zonnebril. Verblinding kan een negatief effect hebben op droge ogen. Net zoals de huid, gaan uv-stralen de ogen uitdrogen.”
“Als je de oorzaak niet kan wegnemen, kan je het best bijdruppelen met kunsttranen. Tegenwoordig kan je bij de apotheek ook goede homeopathische middeltjes krijgen tegen droge ogen. Heb je nog steeds last van droge ogen, raadpleeg dan je oogarts.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
Voor je vertrekt: vernieuw snel je covidcertificaten!
Zowat alle vakantiebestemmingen versoepelden de coronaregels. Hier en daar - bijvoorbeeld in een ziekenhuis - kan je nog wel een vaccinatie- of herstelbewijs nodig hebben. Probleem: de kans is groot dat een aantal certificaten inmiddels verlopen zijn. Vernieuw ze dus nog snel voor je met vakantie vertrekt. -
Na incident op WK Zwemmen: wat doe je als iemand verdrinkt?
Op het WK in Boedapest raakte de Amerikaanse synchroonzwemster Anita Alvarez (25) bewusteloos na een oefening. Gelukkig kon haar coach, een olympisch medaillewinnares, haar op tijd redden. Maar wat doe je nu eigenlijk het best als iemand verdrinkt? Het Rode Kruis Vlaanderen legt het uit in vier stappen. “Leg een drenkeling die bewusteloos is, maar normaal ademt, in een stabiele zijligging.” -
-
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
PREMIUM
“Een te hoge werkdruk is niét de hoofdoorzaak”: psycholoog bespreekt de feiten en fabels over burn-out
Jaar na jaar stijgen de burn-outcijfers onrustwekkend: het aantal werknemers met een ernstig risico op burn-out is zelfs toegenomen met liefst 61,4 procent*. Ondertussen kent iedereen wel minstens één iemand die eraan ten prooi is gevallen. Toch zijn er helaas veel misvattingen over deze energiestoornis, schatten we het verkeerd in en behandelen we het doorgaans ook foutief, zegt psycholoog en hr-consulent Gert Braeken. Hoog tijd dus om voor eens en altijd de grootste misvattingen over burn-out de wereld uit te helpen. -
PREMIUM
Mag je zomaar laxeermiddelen gebruiken? Farmacoloog geeft duiding en legt uit welke middelen (niet) werken
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer