Karolien Olaerts schreef "Gewoon Gezond", een boek over eten volgens je buikgevoel, zonder gekke hypes
Volledig scherm
Karolien Olaerts schreef "Gewoon Gezond", een boek over eten volgens je buikgevoel, zonder gekke hypes © Ellen Van den Bouwhuysen

Trap niet in de detoxval

Er is geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs dat een detox je lichaam op welke manier dan ook vooruit helpt, stelt voedingswetenschapper Karolien Olaerts. En toch zullen weer heel veel mensen in januari aan de sapjes, soepen en aangepaste diëten gaan om hun lichaam rust te gunnen na de gulzige feestperiode. Heeft dat dan echt geen enkele zin?

7 reacties

  • Stefanie Vandenabeele

    3 jaar geleden
    Ik volg zelf een detox kuur (nu na mijn zwangerschap) en die slaat goed aan en ik mag nog veel eten maar gewoon gezonder. Meer groenten en wit vlees en dzt bevalt me prima. Ik ben van mening dat detoxen niet gelijkaardig is als diëten.
  • Bart van Ransbeeck

    3 jaar geleden
    ik raad aan 'medical medium 'eens te lezen en 'liver rescue' om de werking vd lever eens te uitgebreid te begrijpen, en zin en onzin v dieten en snappen waarom we autoimmuun issues krijgen!!!! obesitas...lupus...fybromialgie...ik bestudeer al meer dan 40 jaar medische modellen en sta er paf van
  • Lynn De Raedemaecker

    5 jaar geleden
    Je moet je lichaam niet detoxen, maar resetten. Heel ander gegeven.
  • Peter Buyck

    5 jaar geleden
    Detox is niet hetzelfde als vermageren! Het lijkt zo door het uithongeren. Veel dietistes stellen zelf crashdieten voor bvb van 5000 kcal naar 1500 of 1200 is niet vol te houden voor vermagering. Een anorexia pompen ze ook niet vol met 2000 kcal per dag na een leven van 200... Alle partijen hunkeren na een week, maand, ... onthouding naar die chips, pint, sigaret, ...
  • Thierry Vansweevelt

    5 jaar geleden
    Geen wetenschappelijk bewijs? Zijn ze bang dat mensen zichzelf zouden kunnen genezen? Je kan namelijk net wel je ontgiftende organen (gal, lever, nieren,...) ontgiften met alkalische voeding en mineraal water. Ah nee wacht, dat heet preventie, niet genezing. Oeps.
  1. Kan je diabetes type 2 ‘wegeten’? Bert (59) vertelt hoe het hem lukte: “10 kilo afgevallen, lagere cholesterol én geen diabetes meer”
    PREMIUM

    Kan je diabetes type 2 ‘wegeten’? Bert (59) vertelt hoe het hem lukte: “10 kilo afgevallen, lagere choleste­rol én geen diabetes meer”

    1.14 miljoen Belgen hebben diabetes type 2, en nog eens 400.000 landgenoten hebben er last van zonder dat ze het al weten. De 59-jarige Bert Maes was één van de onwetenden: hij getuigt hoe hij door kleine aanpassingen van zijn voeding vandaag geen diabetes meer heeft, tien kilo minder weegt en zijn cholesterol kon verlagen. Voedingswetenschapper Christophe Matthys legt de relatie tussen voeding en diabetes uit en deelt simpele tips om het net zoals Bert goed aan te pakken.
  2. “Buikvet is een reservevoorraad die je lichaam aanlegt, maar allesbehalve gezond”: zo werk je je buikje weg tegen de zomer
    PREMIUM

    “Buikvet is een reserve­voor­raad die je lichaam aanlegt, maar allesbehal­ve gezond”: zo werk je je buikje weg tegen de zomer

    Aan het begin van het jaar gaan we massaal de gezonde toer op. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. “Visceraal vet dat zich ophoopt rond de organen kan leiden tot ontstekingen en een verstoorde hormoonhuishouding”, zegt diëtist Martijn Henckens. Hij legt uit waar dat buikvet vandaan komt en geeft vier concrete tips om het weg te werken.
  3. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
  1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  2. Steeds meer jonge mensen krijgen een nekbult door intensief schermgebruik: zo kan jij dat voorkomen (of genezen)
    PREMIUM

    Steeds meer jonge mensen krijgen een nekbult door intensief schermge­bruik: zo kan jij dat voorkomen (of genezen)

    Steeds meer Vlamingen hebben last van een nekbult: een plaatselijke vetophoping onderaan de nek. Vooral vrouwen zijn vatbaar voor de lastige kwaal die door een verkeerde houding wordt veroorzaakt. “We zien een rechtstreeks verband tussen het toegenomen schermgebruik en de stijgende groep patiënten met een nekbult”, zegt dr. Thomas Mathieu (UZ Antwerpen). Hij legt uit hoe je ervan verlost raakt.
  3. Wat zijn de symptomen van astma, hoe gevaarlijk is het en kan je ervan genezen? “2 op de 3 volwassen patiënten zijn vrouwen”
    PREMIUM

    Wat zijn de symptomen van astma, hoe gevaarlijk is het en kan je ervan genezen? “2 op de 3 volwassen patiënten zijn vrouwen”

    Astma treft 10 à 15 procent van de kinderen en 6 à 8 procent van de volwassenen, maar niet iedereen weet dat hij of zij aan astma lijdt. Nochtans zijn er wereldwijd meer dan 300 miljoen astmapatiënten. We vroegen longarts dr. Guy Brusselle (UZ Gent) naar hoe je astma kunt voorkomen, herkennen en behandelen. “Genezen is eerder uitzonderlijk, maar in bepaalde gevallen is het mogelijk.”
  4. “Vanaf je 50ste heeft iedereen mijten in zijn haar”: biologe legt uit wat mijten precies zijn, en wat je kunt doen als je er last van hebt
    PREMIUM

    “Vanaf je 50ste heeft iedereen mijten in zijn haar”: biologe legt uit wat mijten precies zijn, en wat je kunt doen als je er last van hebt

    Dagelijks worden we omringd door duizenden krioelende beestjes. Onder hen ook mijten. Biologe Anne-Catherine Mailleux vertelt waar we die vooral tegenkomen en hoe schadelijk ze écht zijn. “Over het algemeen leggen mijten vijftig tot honderd eieren, iedere twee à drie maanden. Maar ze hebben ook een functie: zo zijn de huisstofmijten voor de meeste mensen vooral handige schoonmakers van de huidschilfers in ons bed.”