Tournée Minérale begint. #SoberTikTok inspireert duizenden: “Helpt stigma over nuchter zijn doorbreken”
Veel mensen laten alcohol in februari links liggen. Wie het tijdens Tournée Minérale moeilijk krijgt, kan zich wenden tot TikTok. Op het social medium delen ex-alcoholverslaafden hun ervaringen, moeilijkheden en tips op de ludiekste manieren. “Zo’n tien jaar geleden kwam je nuchtere rolmodellen alleen tegen bij verenigingen zoals Anonieme Alcoholisten. Dankzij sociale media zijn sobriety influencers letterlijk binnen handbereik.”
Februari staat opnieuw in teken van Tournée Minérale. Het is dé maand waarin we massaal wat nuchterder door het leven gaan en alcohol vier weken lang bannen. Hulp nodig? In het dossier Tournée Minérale verzamelen we een geut goede raad, tips en lekkere recepten voor mocktails, zodat het poepsimpel is om nee te blijven zeggen tegen alcohol.
TikTok is een app met eindeloos veel mogelijkheden: van grappige filmpjes tot DIY’s en beauty hacks. Maar de app zou ook weleens mensen kunnen motiveren om te minderen of stoppen met alcohol drinken. De hashtag #sober heeft een duizelingwekkende 2,2 miljard views, maar ook de hashtag #sobriety is razendpopulair met meer dan 800 miljoen views.
Onder die hashtags zijn duizenden video’s terug te vinden van ex-alcoholverslaafden die hun verhalen, tips en ervaringen delen met de wereld. De video’s nemen verschillende vormen aan: van openhartige bekentenissen, tot sketches en dansjes. Ook in de commentarensecties van de filmpjes delen mensen hun ervaringen en zoeken ze steun bij elkaar.
(Lees verder onder de video.)
Sobriety influencers
Victoria Burns, assistent-professor sociaal werk aan de Universiteit van Calgary in Canada, is zelf negen jaar nuchter en voert onderzoek uit naar verslaving en afkicken van alcohol. Volgens Burns hebben sociale media en het internet geholpen het stigma rond nuchter zijn te verbreken. In de eerste plaats vergemakkelijken sociale media de toegang tot informatie over verslaving en herstel, maar daarnaast zijn nuchtere rolmodellen, zogenaamde ‘sobriety influencers’ veel toegankelijk en stukken sneller vindbaar. Zo’n tien jaar geleden kwam je ze alleen maar tegen bij verenigingen zoals Anonieme Alcoholisten - of in boeken die je niet op je koffietafel zou leggen - maar dankzij sociale media zijn sobriety influencers letterlijk binnen handbereik.
Via ‘Sober TikTok’ worden ook nieuwe concepten geïntroduceerd, zoals ‘sober curious’ (letterlijk vertaald: nieuwsgierig nuchter, nvdr). In tegenstelling tot complete nuchterheid, is het een levensstijl die gepaard gaat met een bewustere omgang met alcohol. De ‘sober curious’-beweging moedigt mensen aan om hun, vaak ongezonde, gewoonten met alcohol te herkennen en aan te pakken. Allemaal zaken die het debat over nuchterheid een extra dimensie geven.
(Lees verder onder de video.)
Clickbait
Wel waarschuwt Burns voor clickbait video’s met extreme voor en na beelden. “Er bestaat geen uniforme versie van nuchterheid”, vertelt ze aan Refinery 29. Ze stelt dat dergelijke onrealistische beelden ervoor kunnen zorgen dat mensen zichzelf niet identificeren als verslaafde. “Sommigen zullen over zichzelf denken dat ze geen probleem hebben omdat ze er niet zo slecht aan toe zijn als de persoon op de beelden”, vertelt ze aan Refinery 29.
Burns wijst er op dat het altijd belangrijk blijft om meerdere bronnen van informatie op te zoeken, ook naast TikTok - de grens tussen feit en mening is daar namelijk heel dun. Uiteraard is TikTok geen wondermiddel dat een mogelijk alcoholprobleem zal oplossen, maar het is wel een fijn platform en handig extraatje voor wie wil minderen of stoppen met alcohol. En wie weet vind je er tijdens Tournée Minérale de nodige motivatie om te blijven volhouden.
Poll
Doe jij mee aan Tournée Minérale?
-
Ja (64%)
-
Nee (36%)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
-
PREMIUM
“Ga metéén naar de spoed als dit gebeurt”: zo herken (en voorkom) je een penisbreuk
Het is een van de ergste nachtmerries van mannen: een penisbreuk. De 30-jarige Karel kreeg ermee te maken tijdens de seks met zijn vriendin. “Plots voelde ik een krak, gevolgd door hevige pijn”, vertelt hij. Uroloog dr. Piet Hoebeke (UZ Gent) vertelt wat er precies gebeurt bij zo’n ‘fractuur’ én legt uit hoe je zo’n pijnlijk voorval kunt vermijden. “Ook een slechte voorbereiding in aanloop naar de geslachtsgemeenschap speelt een rol.” -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
-
PREMIUM
Waarom pijn bij menstruatie niét altijd normaal is. Prof beantwoordt 8 belangrijke vragen over endometriose
-
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
‘Ik slaap links’: aan welke kant van het bed je slaapt, zegt veel meer dan je zou denken
Ben jij iemand die standaard links in bed ligt? Of plof je automatisch aan de rechterkant neer? Bijna iedereen heeft een voorkeur. De kant waar jij de nacht doorbrengt, blijkt veel te zeggen over de kwaliteit van jouw slaap, je persoonlijkheid én zelfs muzieksmaak. -
PREMIUM
“Vraag de persoon in kwestie om naar jou te glimlachen”: neuroloog legt uit hoe je een beroerte herkent en kunt voorkomen