Cara tijdens haar hoogdagen in 2012 - Cara begin september.
Volledig scherm
PREMIUM
Cara tijdens haar hoogdagen in 2012 - Cara begin september. © Getty Images - Splash

Topmodel Cara Delevingne worstelt mogelijks met verslaving, zoals haar mama. Kan je daar aanleg voor hebben?

Familieleden en fans maken zich zorgen om Cara Delevingne (30). Het ex-topmodel lijkt te worstelen met drugmisbruik en treedt zo misschien in de voetsporen van mama Pandora (63), die een heroïneverslaving had. Bestaat er zoiets als een ‘verslavingsgen’ dat je binnen een familie kan erven of doorgeven? Verslavingsexpert Geert Dom legt uit waarom bepaalde familieleden een verslaving ontwikkelen, en anderen niet.

 1. Waarom is het zo moeilijk om antidepressiva af te bouwen? Ann en Eveline getuigen. “Ik was doodop”
  PREMIUM

  Waarom is het zo moeilijk om antidepres­si­va af te bouwen? Ann en Eveline getuigen. “Ik was doodop”

  “Zonder medicatie viel ik van de hoogste high in het diepste dal. Het leek alsof ik niks nog positief kon bekijken.” Eveline en Ann ervaarden, net als zangeres Selah Sue, hoe moeilijk het is om te stoppen met antidepressiva. En toch wagen 1,2 miljoen Belgen zich eraan, soms sneller dan nodig, zegt prof. Stephan Claes. Hij legt uit wat de pillen doen met je op lange termijn en hoe je stopt zonder weer in het dal te belanden. “De dokter zei dat ik ze mijn hele leven zal moeten slikken.”
 2. 3 experts over álle gevolgen van alcohol op je lichaam. "Mensen die drinken maken chronisch te veel van het stresshormoon cortisol aan"
  PREMIUM

  3 experts over álle gevolgen van alcohol op je lichaam. "Mensen die drinken maken chronisch te veel van het stresshor­moon cortisol aan"

  Jessica Simpson (41) deed haar Instagramvolgers en de wereld schrikken met een oude foto van zichzelf. Vandaag is ze vier jaar nuchter, maar tijdens de piek van haar alcoholverslaving oogde de actrice rood in haar gezicht, opgezwollen en een pak zwaarder. Toxicoloog Jan Tytgat, leverspecialist Hans Van Vlierberghe en prof Sociale Epidemiologie en Gezondheidsbeleid Guido Van Hal overlopen met ons álle effecten van alcohol. “Het is niet omdat je geen alcoholist bent, dat je gespaard blijft van de gevolgen ervan.”