Foto door Max Delsid op Unsplash
Volledig scherm
© Foto door Max Delsid op Unsplash

Tomaten kunnen de longen van ex-rokers sneller herstellen

Wie er daadwerkelijk in slaagt om sigaretten in 2017 achter te laten en stoppen met roken vol te houden, doet er goed aan om wat vaker tomaten op het menu te zetten. Uit onderzoek van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health blijkt namelijk dat dagelijks tomaten eten helpt om de longcapaciteit van ex-rokers te herstellen.

7 reacties

 • Roger Geens

  5 jaar geleden
  Heb nooit gerookt en dat tomaten gezond zijn kan ik mee leven ,ik eet het ganse jaar wekelijks anderhalve tot 2 kg tomaten ,meestal gestoofd met paprika ,knoflook ,uien en soms brocoli of wortelen .Maar ik heb wel geleerd dat men tomaten en wortelen best kookt of stooft om het belangrijkste van de voedingstoffen binnen te krijgen .Succes aan diegenen die gestopt zijn met roken .Ongezond en duur .
 • Heidi Coussens

  5 jaar geleden
  Ondertussen 4 maanden gestopt met roken, en enkel spijt dat ik het niet eerder heb gedaan. Het enige "nadeel" is dat sigarettenrook en vooral de geur me vreselijk storen.
 • Eric Berckmans

  5 jaar geleden
  36 jaar gerookt en enkele keren proberen stoppen ,tot de kater van kerstdag 2015 redding bracht ,als ik 1 dag kan stoppen kan ik ook 2 dagen stoppen en zo verder en ik ben nu zo nog bezig reeds meer dan 2 jaar en nog geen second spijt van ,integendeel .
 • Wim De Ridder

  5 jaar geleden
  Heb zeker 50 jaar gerookt,van alles geprobeerd om te stoppen,plakkers,kauwgum enz..Niks hielp en toch, van de ene dag op de andere zomaar gestopt en dat al meer dan een jaar.
 • Hugo Schelstraete

  5 jaar geleden
  Het ligt waarschijnlijk aan de overvloed aan sproeistoffen die er gebruikt worden. De impact van de verwarmde serres op het milieu hebben ze nog niet bekeken. Hij uitstoot wordt verdeeld over alle levende wezens, dus zou het minder schadelijk zijn. HAhaha
 1. Zo houd je je goede voornemens beter vol: motivatiepsycholoog geeft 6 concrete tips: “Gun jezelf een experimenteerfase om je doelen bij te sturen”
  PREMIUM

  Zo houd je je goede voornemens beter vol: motivatie­psy­cho­loog geeft 6 concrete tips: “Gun jezelf een experimen­teer­fa­se om je doelen bij te sturen”

  Ben jij ook al hopeloos gesneuveld in je goede voornemens voor 2023? Troost je: je bent lang niet alleen. Waarom vinden we het toch zo verdomd lastig om ons leven te verbeteren? Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste geeft advies en deelt concrete tips zodat je het dit keer écht beter kan doen. “Het is niet de bedoeling dat je slaaf wordt van je goede voornemen. Als je erin slaagt om drie keer per week na het werk naar de fitness te gaan, is het misschien niet haalbaar om die avonden een gezonde maaltijd op tafel te zetten.”
 2. Wat zijn de symptomen van astma, hoe gevaarlijk is het en kan je ervan genezen? “2 op de 3 volwassen patiënten zijn vrouwen”
  PREMIUM

  Wat zijn de symptomen van astma, hoe gevaarlijk is het en kan je ervan genezen? “2 op de 3 volwassen patiënten zijn vrouwen”

  Astma treft 10 à 15 procent van de kinderen en 6 à 8 procent van de volwassenen, maar niet iedereen weet dat hij of zij aan astma lijdt. Nochtans zijn er wereldwijd meer dan 300 miljoen astmapatiënten. We vroegen longarts dr. Guy Brusselle (UZ Gent) naar hoe je astma kunt voorkomen, herkennen en behandelen. “Genezen is eerder uitzonderlijk, maar in bepaalde gevallen is het mogelijk.”
 1. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  8

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
 2. Heb je last van vage buikpijn en krampen? Misschien is het wel een lintworm: “Ze kunnen tot 10 meter lang worden”
  PREMIUM

  Heb je last van vage buikpijn en krampen? Misschien is het wel een lintworm: “Ze kunnen tot 10 meter lang worden”

  Zo’n 11.000 Belgen per jaar kampen volgens Gezondheid en Wetenschap naar schatting met een lintworm. Over die parasiet doen de wildste verhalen de ronde. Klopt het dat je ervan afvalt omdat die lintworm je eten ‘opeet’? En heb je dan veel meer honger dan normaal? Professor Danny De Looze (UZ Gent) legt uit hoe je een lintworm herkent en hoe je ervan afgeraakt. “Meestal krijg je pas klachten als de lintworm heel groot geworden is.”