De illustratie in kwestie. Deze tekening is vooral bedoeld als statement, want wetenschappelijk gezien niet helemaal waarheidsgetrouw. Prof. Paul Herijgers: “In de baarmoeder is de huid van de foetus een tweetal tinten lichter. De huid is daarbij bedenk met een laagje vernis caseosa, wat er wit uitziet. In de eerste 2-3 weken na de geboorte neemt de huid pas de finale kleur aan.”
Volledig scherm
De illustratie in kwestie. Deze tekening is vooral bedoeld als statement, want wetenschappelijk gezien niet helemaal waarheidsgetrouw. Prof. Paul Herijgers: “In de baarmoeder is de huid van de foetus een tweetal tinten lichter. De huid is daarbij bedenk met een laagje vernis caseosa, wat er wit uitziet. In de eerste 2-3 weken na de geboorte neemt de huid pas de finale kleur aan.” © Chidiebere Ibe

Tekening van zwarte foetus gaat viraal. “We moeten lesmateriaal van studenten meer afstemmen op de praktijk”

Een medische illustratie van een zwarte foetus in een baarmoeder veroorzaakte een stroom van positieve reacties aan het adres van de Nigeriaanse tekenaar en student Chidiebere Ibe. De illustratie ging viraal op sociale media, want voor veel mensen is het de eerste keer dat ze een medische tekening zien waarop mensen van kleur staan afgebeeld. Twee experten leggen uit hoe divers de medische beeldvorming in ons land is.