Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Te vroeg wakker worden is slecht voor je hart

Mensen die te vroeg opstaan lopen meer risico om te overlijden door een hartaanval of een beroerte. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de University College London (UCL). “Vroegtijdig ontwaken wordt doorgaans geassocieerd met stress en spanningen. Samen met een toename van de adrenaline door het wakker worden, doet dit de bloeddruk stijgen”, bevestigt professor Johan Verbraecken van het slaapcentrum van het UZ Antwerpen.

7 reacties

 • Janneke Outmans

  2 jaar geleden
  Er worden hier twee zaken door elkaar gehaald; namelijk vroeg wakker worden en vroeg opstaan. Als je vaak te vroeg wakker wordt uit jezelf, kan dat komen door ontregelingen van je lichaam, zoals een verstoorde cortisolhuishouding. Denk dat vooral die onderliggende problemen, gezondheidsklachten kunnen geven.
 • Roger Geens

  2 jaar geleden
  Sla en appels eten doet slapen en ik drink sedert 14 dagen iedere avond thee van brandnetels of groene thee en dat was niet om beter of langer te slapen maar merk sedert dat ik daarmee begonnen ben aan één stuk doorslaap ,zo een 5 uur aan een stuk .
 • Bernard Aelvoet

  2 jaar geleden
  Waar heeft men dat nu weer uitgehaald? Grootvader heeft 70 gewerkt en elke dag om 5h00 was hij uit de veren. Gestorven van ouderdom (98jaar). Stel me de vraag of die wetenschappers maar dit te doen hebben en of ze er voor betaald worden?
 • Tina Colpaert

  2 jaar geleden
  Ik moet in mijn vroege schift altijd te vroeg wakker worden 4.15u en ben na 23jaar zo werken nog niet doodgevallen????
 • Jos Dupont

  2 jaar geleden
  Niks van aantrekken !! ik slaap max 5 a6 uur per nacht en niet zonder een paar keer wakker te worden .
 1. André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"
  Play
  Kleine Jongen

  André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"

 2. Oudste radiopresentator ter wereld (96) stopt na 72 jaar
  Play

  Oudste radiopre­sen­ta­tor ter wereld (96) stopt na 72 jaar