Te lang, te heet of een vuile spons: 8 fouten die iedereen maakt onder de douche
Of je er nu je dag mee begint of mee eindigt, er gaat niets boven een goede douchebeurt. Maar wist je dat veel mensen fouten maken in de douche die hun huid op lange termijn kan beschadigen? Wij lijsten enkele van de meest cruciale vergissingen op en toetsten af met dermatoloog Thomas Maselis: “We wassen ons eigenlijk te veel.”
Delen per e-mail
Heb jij last van een droge, rode, of juist vette huid? Geen idee wat het kan veroorzaken? Misschien ligt het wel aan je douchegewoontes. Deze acht handelingen vermijd je best tijdens je doucheritueel. “Maar", zegt Maselis, “elke huid is anders, dus de beste tip blijft: kijk zelf hoe je huid reageert.”
1. Te vaak douchen
Heel wat mensen zullen dit niet graag horen, maar volgens dermatologen douchen wij te veel: “Douchen en wassen is cultuurgebonden. Eigenlijk is het niet echt nodig. Het is aangenaam voor jou en de mensen rondom je, dat wel, maar nodig is het niet. Af en toe moet het eens gebeuren om een teveel aan bacteriën weg te wassen. Op bepaalde plaatsen waar veel bacteriën zitten, zoals de oksels, de liezen en de bilspleet, mag je zeker een emulgator (zeep) gebruiken. Maar voor de rest van het lichaam is gewoon afspoelen met water meer dan voldoende", stelt Maselis.
Las dus, indien mogelijk, pauzedagen in tussen douchebeurten. Zo krijgt je huid de kans om haar natuurlijke oliën te regenereren, waardoor vocht en hydratatie beter opgenomen worden. Onze huid heeft een natuurlijke laag olie nodig om gezond te blijven. “Overmatig douchen is vooral een probleem als je een droge huid hebt of wanneer het koud is, omdat de lucht dan extreem droog is. Water droogt de huid namelijk uit, hoe raar dat ook klinkt. Als je een vette huid hebt, kan douchen op zich niet zo veel kwaad.” Mensen die eczeem of psoriasis hebben, moeten dagelijks douchen zeker vermijden.
2. Te lang onder de douche staan
Hier geldt hetzelfde principe: je te vaak - en te lang - douchen, kan negatieve effecten hebben omdat het de natuurlijke oliën bacteriën verwijdert die onze huid nodig heeft. Wat de duur van je douchebeurt betreft is het devies: hoe korter hoe beter.
3. Met heet water douchen
Dit nieuws komt vast als een koude douche - want het is moeilijk om iemand te vinden die niet houdt van een hete douche - maar blijkbaar is ook dat niet zo goed voor onze huid. “In de winter, als de lucht droog is, neem je best geen te warme douche. Warm water droogt de huid nog meer uit dan koud water. Gebruik ook liever oliën in plaats van zeep in de winter, om de huid niet uit te drogen", zegt Maselis.
Hoe korter en kouder de douche, hoe beter voor onze huid. Heet water kan de keratinecellen op de buitenste laag van onze huid en zelfs onze epidermis beschadigen. Hoge temperaturen drogen de huid uit en kunnen huidaandoeningen zoals eczeem verergeren, waardoor de huid jeukerig, rood en droog kan worden.
4. Eerst je lichaam wassen onder de douche
Veel mensen hebben de neiging om in de douche eerst hun lichaam te wassen en daarna het haar, maar dat is blijkbaar niet zo'n slim idee. Begin altijd eerst met je haar en was vervolgens je lichaam. De reden is dat veel haarproducten irriterende ingrediënten bevatten die slecht zijn voor de huid - indien je ze niet grondig wegwast. Was dus zonder fout altijd eerst je haren en dan pas je lichaam.
5. Je intieme delen wassen met producten
Ironisch genoeg kan je vagina overmatig wassen zorgen voor bacteriële aandoeningen. In principe is je vagina met lauw water wassen voldoende. Wil je toch iets gebruiken? Ga dan voor specifieke zeep. “Vrouwen gebruiken voor hun intieme delen best producten die niet-alkalisch zijn", vertelt Maselis. “De vagina heeft zure flora. Als je daar gewone zeep op gebruikt, ga je dat zuur neutraliseren. Hierdoor kunnen er makkelijker bacteriën in groeien. Gebruik dus intieme zepen die een zure graad hebben, zo kan de vagina haar natuurlijke PH- of zuurtegraad behouden.” Alles over de hygiëne van de vagina lees je hier.
6. Je benen ‘s ochtends scheren
Het beste moment om onze benen te scheren, blijkt de avond. De reden hiervoor is dat wanneer we slapen onze benen warm worden en lichtjes opzwellen, waardoor de haartjes terug iets meer in de follikels keren. Door je benen dus ‘s avonds te scheren, zullen ze ‘s ochtends zachter aanvoelen dan ze in feite zijn. Life hack!
7. Een spons gebruiken die niet proper is
Je lichaam wassen met een washandje, spons (of loofah) is een heerlijke manier om de huid proper te maken, masseren en tegelijkertijd te exfoliëren. Wees je er wel van bewust dat het daardoor ook een broeihaard van bacteriën is en dat het minstens één keer in de week gewassen zou moeten worden.
8. Jezelf droog wrijven met een handdoek
Jezelf droog wrijven met een handdoek is voor mensen met een droge huid niet the way to go. “De meeste mensen kunnen hier wel tegen, maar voor droge huidjes is het niet aan te raden”, zegt Maselis. Probeer in plaats van te wrijven, de huid droog te deppen. Hierdoor houdt de huid het nodige vocht vast om gezond en gehydrateerd te blijven. Nog beter is om je lichaam vanzelf te laten drogen. Zo worden de ingrediënten die je gebruikt in je doucheritueel het best opgenomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sla jij ook aan het brouwen deze kerstvakantie? Zo maak je je eigen kombucha
Misschien klonk het Aziatische drankje je tot voor kort vreemd in de oren, maar tegenwoordig is kombucha overal. Anno 2020 vind je het in zo goed als elke supermarkt, maar velen slaan tijdens de kerstvakantie ook zelf aan het brouwen. Wij vertellen je hoe je het hippe drankje met tal van gezondheidsvoordelen thuis kan maken. -
Waarom een goede ochtendroutine zo belangrijk is en tips om beter uit bed te geraken
Nadat Laurentine Van Landeghem (28) van Clouds of Fashion in een burn-out belandde, ontdekte ze het belang én de magie van een ochtendritueel. “Het zorgt voor meer rust, meer energie, meer creativiteit, meer zelfvertrouwen en meer productiviteit”, zegt ze. “Verschillende mensen hebben mij al gestuurd dat hun leven voorgoed veranderd is door de stappen van mijn ochtendroutine te volgen.” Dat willen wij ook wel! Deze week geeft Laurentine ons elke dag tips, zodat we ons jaar - én onze ochtend - goed kunnen starten. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
-
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Oudjaar vieren met alcohol? Dankzij deze tips heb je geen kater morgen
Er is al heel wat inkt gevloeid over de beste middeltjes tegen een kater, maar wat als we die kater nu eens gewoon konden voorkomen? En dat zonder dat pintje of glas wijn te moeten laten staan. Deze 10 preventieve tips zorgen er in het beste geval voor dat jij morgen fris en fruitig uit bed stapt. -
PREMIUM
Goed Gevoel Moeite met slapen? Neuroloog deelt 11 tips en 2 bv’s vertellen over hun slaapproblemen: “In een paar maanden tijd was ik een wrak”
-
Moeite met goede voornemens volhouden? Probeer dit trucje dat Oprah Winfrey, Will Smith en Jim Carrey ook gebruiken
Goede voornemens maken we allemaal, maar hoe vaak houden we er ons ook aan? Laurentine Van Landeghem, oprichtster van Clouds of Fashion, gelooft net als Oprah Winfrey, Jim Carrey of Will Smith in de kracht van ‘affirmaties’ en ‘visualisaties’ om je doelen te bereiken. Termen die zweverig klinken, maar wetenschappelijk aangetoond doeltreffend zijn. “Het zijn twee tools die je kunnen helpen je droomleven te creëren", zegt Laurentine.
10 reacties
Freddy De Vos
Yvanka Pilzer
Dick De Zeure
Gertie Daerden
Roy Proost