Rugzakken
Volledig scherm
Rugzakken © Getty Images

Sterkere spieren zonder rugklachten? Draag eens wat vaker een rugzak (+ onze favorieten!)

Volgens nieuw onderzoek dat American Journal of Health Education publiceerde, versterkt een zwaardere rugzak de rompspieren en kan het leiden tot een betere fysieke gezondheid.

 1. 60.000 Belgen lijden aan epilepsie: “Bij deze variant begint de patiënt opeens aan zichzelf of anderen te frutselen”
  PREMIUM

  60.000 Belgen lijden aan epilepsie: “Bij deze variant begint de patiënt opeens aan zichzelf of anderen te frutselen”

  Epilepsie is – naast beroertes en dementie – een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen. In België lijden zo’n 60.000 mensen eraan. Maar wat houdt de vallende ziekte juist in? Kan iedereen het zomaar krijgen, is het altijd erfelijk én kan je er ook vanaf geraken? Neuroloog en hoogleraar Paul Boon (UZGent/UGent): “Er zijn een heleboel andere aandoeningen die mensen vatbaar kunnen maken voor epilepsie.”
 2. Zo houd je je goede voornemens beter vol: motivatiepsycholoog geeft 6 concrete tips: “Gun jezelf een experimenteerfase om je doelen bij te sturen”
  PREMIUM

  Zo houd je je goede voornemens beter vol: motivatie­psy­cho­loog geeft 6 concrete tips: “Gun jezelf een experimen­teer­fa­se om je doelen bij te sturen”

  Ben jij ook al hopeloos gesneuveld in je goede voornemens voor 2023? Troost je: je bent lang niet alleen. Waarom vinden we het toch zo verdomd lastig om ons leven te verbeteren? Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste geeft advies en deelt concrete tips zodat je het dit keer écht beter kan doen. “Het is niet de bedoeling dat je slaaf wordt van je goede voornemen. Als je erin slaagt om drie keer per week na het werk naar de fitness te gaan, is het misschien niet haalbaar om die avonden een gezonde maaltijd op tafel te zetten.”
 3. “De rug is één van de moeilijkste plekken om vet weg te werken”: met deze oefeningen van Lieven Maesschalck pak je die ‘muffin-top’ aan
  PREMIUM

  “De rug is één van de moeilijk­ste plekken om vet weg te werken”: met deze oefeningen van Lieven Maesschal­ck pak je die ‘muf­fin-top’ aan

  Als je een strakke broek aantrekt, zijn ze daar plots: de vetrolletjes op je (onder)rug. “De beste manier om daarvan verlost te raken, is een combinatie van gewichtsverlies en oefeningen die je rugspieren versterken”, zegt topkinesist Lieven Maesschalck. Hij legt uit hoe je daaraan begint, en geeft enkele oefeningen die je meteen kunt doen.