Steeds meer dementerenden, maar onderzoek loopt mank
"Als de regelgeving rond dementieonderzoek niet snel versoepelt, zullen we niet snel een behandeling vinden." Dat zegt de Britse dementie-expert Dennis Gillings naar aanleiding van een geplande G8-top rond het thema. Een half jaar geleden beloofden experten en verantwoordelijken tegen 2025 een oplossing te vinden voor het spectaculair toenemende probleem.
Delen per e-mail
Wereldwijd wordt het aantal mensen met dementie geschat op 40 miljoen. Dat aantal verdubbelt elke twintig jaar. Vlaanderen telde in 2010 zo'n 101.000 personen met dementie. Tegen 2020 zal dit aantal met bijna 30 procent stijgen tot 129.000.
De kans dat een persoon dement wordt, ligt volgens het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen op dit moment rond de twintig procent, voor vrouwen nog iets hoger. Eén van de grootste uitdagingen van de toekomst is de verwachting dat twee keer zoveel mensen in de komende 35 jaar zal te maken krijgen met dementie, ten gevolge van de stijgende levensverwachting.
2025
Zes maanden geleden kwamen experten en verantwoordelijken uit de G8-landen samen om over het thema te praten. Ze stelden toen voorop tegen 2025 een behandeling te vinden voor dementie. Maar Dr. Dennis Gillings, die toen door Brits premier David Cameron werd aangeduid als wereldgezant voor dementie, stelt dat die doelstelling onhaalbaar is als de regelgeving rond het onderzoek niet dringend versoepeld wordt.
Mede door de strikte procedures en de strenge regels rond geneesmiddelenonderzoek, werden sinds 1998 maar drie van de 104 klinisch geteste medicijnen voor dementie op de markt gebracht. "Het klinische proces moet dringend vereenvoudigd worden, zodat we baanbrekende nieuwe medicijnen kunnen testen", zegt Gillings.
De strikte regels maken het onderzoek naar en het ontwikkelen van geneesmiddelen voor farmaceutische bedrijven financieel hoogst oninteressant. Globaal gezien lopen de verliezen al op tot 29 miljard euro.
Kanker
Tijdens een opvolgbijeenkomst zal David Cameron binnenkort pleiten voor een vernieuwde daadkracht om nieuwe medicijnen en behandelingen te ontdekken. Hij zal oproepen voor een grote, globale aanzet om hier snel werk van te maken. "Sommigen zullen zeggen dat het onmogelijk is, maar het onderzoek naar kanker heeft ons getoond wat de geneeskunde kan bereiken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
PREMIUM
Tournée Minérale: je hebt meer baat bij een alcoholvrije maand dan je denkt. “Alcohol is nu onze teddybeer. Maar het is ook een wolf in schaapskleren”
-
-
Cynici opgelet: een negatieve houding kan leiden tot dementie
Een studie heeft aangetoond dat uw levenshouding gerelateerd is aan de gezondheid van uw hersenen. Cynische mensen hebben een grotere kans om dementie te ontwikkelen dan wie positiever in het leven staat. Dat meldt de wetenschapssite MNN. -
PREMIUM
Uitgetest: de 1 uur-kuur. Kan je een goede gewoonte ontwikkelen in 60 minuten? “Elke dag 10 minuten, daar bied je geen weerstand tegen”
-
Tweetaligheid vertraagt veroudering van het brein
Wie tweetalig is, heeft op latere leeftijd betere leesvaardigheden, een betere verbale vlotheid en een hogere intelligentie. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Edinburgh, die gepubliceerd werd in Annals of Neurology. -
PREMIUM
Gwyneth Paltrow raadt dieet aan om te herstellen van corona. Maar hoe gezond is het? “Na een ziekte heeft je lichaam de juiste voeding nodig”