Seks tegen de examenstress: doén!
StudentSeksueel getinte foto's op Snapchat, een online popupstore met seksspeeltjes voor blokkende studenten, ... Neemt met de stijgende examenkoorts ook het libido van de studerende jongeren toe? "Seks is een effectieve manier om stress te reguleren", zegt seksuologe Rika Ponnet. "Het geeft je even een ontspannen gevoel tijdens een periode van excessieve druk. Net als sporten en alcohol."
Delen per e-mail
Dat studenten hun studeerpauzes op de meest diverse manieren invullen, bleek in april op Snapchataccount 'Gentstudent'. Tussen de grappige kattenfilmpjes en toilethumor doken tientallen foto's op van blote borsten en billen en zelfs dildo's. "Even tijd voor een pauze", luidde het dan.
Worden studenten in de aanloop naar de examens losbandiger? "We ondervinden dat de goesting van de student tijdens de blokperiode
stijgt", zeggen twee studenten Handelswetenschappen aan de UGent, die recent een online popup-seksshop voor blokkende studenten startten.
Zelfde effect als morfine
'Bij het vrijen komen endorfines vrij die hetzelfde effect hebben als morfine. Je wordt er slaperig van en kan de dingen even loslaten'
Wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen ontbreekt, maar onlogisch is het volgens seksuologe Rika Ponnet niet. "Seks kan gebruikt worden als een manier om stress te reguleren. Ook binnen relaties zie je dat veel mensen op deze manier ontspanning zoeken. Zowel bij het masturberen als bij het vrijen komen endorfines vrij die op natuurlijke wijze hetzelfde effect hebben als morfine. Je wordt er slaperig van en kan de dingen even loslaten. Een welkome afwisseling nadat je een teveel aan spanning hebt opgebouwd, iets wat typisch is aan blokken en examens."
Het is volgens Ponnet dus niet zo dat het libido van de studenten stijgt, het gaat eerder om een uiting van de zware druk en grote stress waaronder ze in deze periode staan. Hetzelfde ontladende effect kunnen sporten en alcohol hebben. "Ook sport is een vorm van inspanning die leidt tot ontspanning, net als seks", zegt Ponnet. "Drank is om evidente redenen het slechtste middel in dit verhaal, omdat het andere neveneffecten heeft die niet gewenst zijn als men aan het studeren is."
Gezond en normaal
'Iedereen die ooit gestudeerd heeft, weet wel hoe opgesloten je je kan voelen. Vroeger leidde dat ook tot excessen, maar toen waren er niet zulke kanalen waar iedereen toegang toe had'
De blote borsten op Snapchat ziet de seksuologe niet meteen als problematisch. "Het is misschien wat wansmakelijk, en als je dit als weldenkende volwassene bekijkt, is het er soms misschien wel wat over", zegt ze. "Maar dit zijn excessen die in de lijn liggen van het excessieve dat de studenten in zo'n periode moeten presteren. Het is een manier om eens uit te breken, om eens gek te doen, een gevolg van het vele concentreren en het gevoel in een keurslijf te zitten. Hoe meer ze onder druk staan, hoe extremer de dingen die ze opzoeken om zich te ontladen."
De studenten met de vinger wijzen, is niet nodig, meent ze. "Iedereen die ooit gestudeerd heeft, weet wel hoe opgesloten je je kan voelen, hoe je die stress ervaart. Vroeger werd er ook gezopen, en mensen zullen ook wel met elkaar de koffer ingedoken zijn. Maar vroeger leidde dat geen eigen leven via kanalen waar iedereen toegang toe had."
Ponnet vergelijkt het met mensen die na een zware dag op het werk een glaasje drinken. "Dat werkt bevredigend en effectief. Op zich is dat oké maar als je altijd op die manier met stress omgaat, kan dat problemen veroorzaken. Als je alcohol nodig hebt om te ontspannen, ga je niet meer drinken om te genieten maar omdat je niet meer zonder kan. Hetzelfde kan gebeuren als je seks aanwendt om te ontspannen. Het gaat dan niet meer over genieten of verbinding zoeken met je partner, wat tot verslaving kan leiden. Maar zo ver moeten we het in dit geval niet zoeken: het is heel gezond en heel normaal dat studenten in deze periode wat afleiding zoeken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De geheimen van een gezonde levensstijl? Deze 10 gewoontes hanteren mensen die in topvorm zijn
Of het nu een collega, buur of familielid is: we kennen allemaal wel zo iemand die altijd (maar dan ook altijd) in topvorm is. Ze zijn consistent met hun work-outs (ja, zelfs op vakantie) en overeten staat niet in hun woordenboek (tenzij het gaat om wortels met hummus). En ze blaken voortdurend van energie, of het nu vrijdagmiddag is of maandagochtend. Wat is hun geheim om gemotiveerd te blijven? Zijn ze gewoon zo geboren, nemen ze een magisch pilletje? Helemaal niet. Ze delen allen een reeks simpele gewoontes die je leven kunnen transformeren. -
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
PREMIUM
Sergio lijdt aan clusterhoofdpijn. Prof: “Nóg pijnlijker dan migraine, de aandoening wordt zelfs ‘suicide headache’ genoemd”
-
-
PREMIUM
Robbie Williams was bijna dood door te veel vis: hoe gevaarlijk is het écht? Onze wetenschapsexpert legt uit
-
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
De juiste outfit kan je motivatie boosten om te gaan sporten. Élodie Ouédraogo legt uit waar je op moet letten
Het is alweer februari, dan beginnen de goede gewoontes voor het nieuwe jaar stilaan te slabakken. Was jij van plan om meer te sporten in 2021, maar is je motivatie ver zoek? “Het juiste sportsetje kan je de boost geven die je nodig hebt om erin te vliegen”, zegt Olympisch kampioen en modeontwerpster Élodie Ouédraogo. Ze legt uit welke basics je nodig hebt en waarop sportievelingen het best letten bij de aankoop van een nieuwe outfit. -
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen.