Seks tegen de examenstress: doén!
StudentSeksueel getinte foto's op Snapchat, een online popupstore met seksspeeltjes voor blokkende studenten, ... Neemt met de stijgende examenkoorts ook het libido van de studerende jongeren toe? "Seks is een effectieve manier om stress te reguleren", zegt seksuologe Rika Ponnet. "Het geeft je even een ontspannen gevoel tijdens een periode van excessieve druk. Net als sporten en alcohol."
Delen per e-mail
Dat studenten hun studeerpauzes op de meest diverse manieren invullen, bleek in april op Snapchataccount 'Gentstudent'. Tussen de grappige kattenfilmpjes en toilethumor doken tientallen foto's op van blote borsten en billen en zelfs dildo's. "Even tijd voor een pauze", luidde het dan.
Worden studenten in de aanloop naar de examens losbandiger? "We ondervinden dat de goesting van de student tijdens de blokperiode
stijgt", zeggen twee studenten Handelswetenschappen aan de UGent, die recent een online popup-seksshop voor blokkende studenten startten.
Zelfde effect als morfine
'Bij het vrijen komen endorfines vrij die hetzelfde effect hebben als morfine. Je wordt er slaperig van en kan de dingen even loslaten'
Wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen ontbreekt, maar onlogisch is het volgens seksuologe Rika Ponnet niet. "Seks kan gebruikt worden als een manier om stress te reguleren. Ook binnen relaties zie je dat veel mensen op deze manier ontspanning zoeken. Zowel bij het masturberen als bij het vrijen komen endorfines vrij die op natuurlijke wijze hetzelfde effect hebben als morfine. Je wordt er slaperig van en kan de dingen even loslaten. Een welkome afwisseling nadat je een teveel aan spanning hebt opgebouwd, iets wat typisch is aan blokken en examens."
Het is volgens Ponnet dus niet zo dat het libido van de studenten stijgt, het gaat eerder om een uiting van de zware druk en grote stress waaronder ze in deze periode staan. Hetzelfde ontladende effect kunnen sporten en alcohol hebben. "Ook sport is een vorm van inspanning die leidt tot ontspanning, net als seks", zegt Ponnet. "Drank is om evidente redenen het slechtste middel in dit verhaal, omdat het andere neveneffecten heeft die niet gewenst zijn als men aan het studeren is."
Gezond en normaal
'Iedereen die ooit gestudeerd heeft, weet wel hoe opgesloten je je kan voelen. Vroeger leidde dat ook tot excessen, maar toen waren er niet zulke kanalen waar iedereen toegang toe had'
De blote borsten op Snapchat ziet de seksuologe niet meteen als problematisch. "Het is misschien wat wansmakelijk, en als je dit als weldenkende volwassene bekijkt, is het er soms misschien wel wat over", zegt ze. "Maar dit zijn excessen die in de lijn liggen van het excessieve dat de studenten in zo'n periode moeten presteren. Het is een manier om eens uit te breken, om eens gek te doen, een gevolg van het vele concentreren en het gevoel in een keurslijf te zitten. Hoe meer ze onder druk staan, hoe extremer de dingen die ze opzoeken om zich te ontladen."
De studenten met de vinger wijzen, is niet nodig, meent ze. "Iedereen die ooit gestudeerd heeft, weet wel hoe opgesloten je je kan voelen, hoe je die stress ervaart. Vroeger werd er ook gezopen, en mensen zullen ook wel met elkaar de koffer ingedoken zijn. Maar vroeger leidde dat geen eigen leven via kanalen waar iedereen toegang toe had."
Ponnet vergelijkt het met mensen die na een zware dag op het werk een glaasje drinken. "Dat werkt bevredigend en effectief. Op zich is dat oké maar als je altijd op die manier met stress omgaat, kan dat problemen veroorzaken. Als je alcohol nodig hebt om te ontspannen, ga je niet meer drinken om te genieten maar omdat je niet meer zonder kan. Hetzelfde kan gebeuren als je seks aanwendt om te ontspannen. Het gaat dan niet meer over genieten of verbinding zoeken met je partner, wat tot verslaving kan leiden. Maar zo ver moeten we het in dit geval niet zoeken: het is heel gezond en heel normaal dat studenten in deze periode wat afleiding zoeken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gezond zijn de foodboxen van HelloFresh, Foodbag en co? Diëtiste beoordeelt 5 gerechten: "Kan het begin zijn van een goede gewoonte”
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
PREMIUM
Prof legt uit hoe vaak je je tandenborstel moet vervangen: “Ja, dat ding zit vol bacteriën”
-
-
PREMIUM
Beautyredactrice Sophie (30) heeft nu een mooiere huid dan toen ze 20 was. “En dat heeft alles te maken met de juiste reinigingsroutine”
-
PREMIUM
Stoppen met roken uit schrik voor corona? Dit is het advies van de tabacoloog
-
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
PREMIUM
Je stem zegt meer over je dan je denkt. “Waarom denk je dat je partner soms niks lijkt te horen van wat je naar hem schreeuwt tijdens een ruzie?”