Links: Kim Kardashian met haar 'vampire facial'. Rechts: foto ter illustratie van PRP-behandeling tegen haarverlies.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Kim Kardashian met haar 'vampire facial'. Rechts: foto ter illustratie van PRP-behandeling tegen haarverlies. © Instagram / Getty Images

Project plasma? De zin en onzin van bloed als beauty-ingrediënt: “Ik ben rood en lijk gestoken door muggen, maar de buren bevestigen dat ik er fris uitzie”

Schoonheid zit vanbinnen, en dat mag je anno 2021 letterlijk nemen. Want als we het wereldwijde web mogen geloven, herbergt ons lichaam dé sleutel tot een mooiere teint en volle haardos: ons bloedplasma. Denk maar aan de notoire ‘vampire facial’ van Kim Kardashian. Vaatchirurg Chris Cambré, dermatoloog Ilan Karavani en esthetisch arts Elisabet Haesevoets lichten toe hoe en of zulke ‘PRP-behandelingen’ werken, redactrices Anke en Liesbeth testen er elk een uit. “Wie mooi wil zijn moet lijden, denk ik terwijl ik op de behandelingstafel ligt.”

 1. Grijpen 1,5 miljoen Belgen te snel naar cholesterolverlagers? "Overgebruik bij groep die nooit een cardiovasculair probleem had"
  PREMIUM

  Grijpen 1,5 miljoen Belgen te snel naar choleste­rol­ver­la­gers? "Overge­bruik bij groep die nooit een cardiovas­cu­lair probleem had"

  1,5 miljoen Belgen nemen een pilletje tegen te hoge cholesterol. Op die manier hopen ze hun kans op een infarct, beroerte of overlijden te laten dalen. Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Volksgezondheid is dat niet altijd terecht en zou een aanpassing van de levensstijl in veel gevallen effectiever zijn. Cardioloog Ernst Rietzschel (UZ Gent) nuanceert dat: “Er is meer onder- dan overgebruik van statines.”
 2. Gevaarlijke trend: steeds meer jonge patiënten willen botox en fillers. Cosmetisch chirurg vertelt wat wél de ideale leeftijd is om te starten
  PREMIUM

  Gevaarlij­ke trend: steeds meer jonge patiënten willen botox en fillers. Cosmetisch chirurg vertelt wat wél de ideale leeftijd is om te starten

  De vraag naar cosmetische behandelingen floreert in coronatijden, want het is oh zo confronterend om telkens je spiegelbeeld te zien tijdens de vele videomeetings. En een spuitje hier en daar, dat kan toch geen kwaad? Wel dus, waarschuwt cosmetisch chirurg Jan Vermeylen. Vooral als je er te vroeg mee begint. “Dan loop je risico op spieratrofie: je spieren smelten weg.” Hij legt uit wat dan wél de ideale leeftijd is om te starten met botox en fillers, en waar je op moet letten.