Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Prof legt uit hoe vaak je je tandenborstel moet vervangen: “Ja, dat ding zit vol bacteriën”

We hebben het al meermaals gelezen: een tandenborstel is smeriger dan een WC-bril. Er zouden namelijk meer bacteriën opzitten. Dat wordt ook bevestigd in het tv-programma Factcheckers, waarin presentator Jan Van Looveren verschillende staaltjes uit de badkamer vergelijkt. Maar hoe erg is dat eigenlijk? We vroegen het aan professor en tandarts Dominique Declerck (UZ Leuven). 

7 reacties

 • Ronald Van Roy

  5 dagen geleden
  Alles zit vol bactdriën, het gaat erover welke !
 • irene van impe

  2 weken geleden
  Regelmatig in de vaatwasmachine et om de 3 maanden vervangen.
 • DANNY WITTEVRONGEL

  2 weken geleden
  Inderdaad wat is het probleem? En als er géén probleem is , dan maken ze er wel één van.
 • Tina Colpaert

  2 weken geleden
  Op mijn wc bril zitten er soms andere mensen maar mijn tandenborstel is van mij alleen en ik gooi die regelmatig weg maar de bacterieen komen wel uit mijn mond!
 • Andy Van de Velde

  2 weken geleden
  Oei, dan kan ik beter mijn tanden niet meer poetsen, maar er met de hogedrukreiniger opzitten?
 1. INTERVIEW. Filosofe Alicja Gescinska (39): “2020 was het jaar van de hoop”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Filosofe Alicja Gescinska (39): “2020 was het jaar van de hoop”

  De Vlaamse filosofe met Poolse roots Alicja Gescinska (39) put moed uit wat corona heeft blootgelegd. Ze beweert niet dat 2020 geweldig was en ze zegt zelfs niet dat 2021 het wél zal worden. Ze probeert alleen onze ogen te openen voor het hoopgevende dat corona heeft blootgelegd. “Hoop is geloven dat je de tegenslagen van het leven te boven kan komen. En wat dat betreft heeft 2020 veel reden tot hoop gegeven. Het zou zonde zijn om dat uit het oog te verliezen.”
 2. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 3. Maken whitening tandpasta's je tanden écht witter? En hoe schadelijk zijn ze voor je glazuur? Tandarts neemt 10 populaire soorten onder de loep
  PREMIUM

  Maken whitening tandpas­ta's je tanden écht witter? En hoe schadelijk zijn ze voor je glazuur? Tandarts neemt 10 populaire soorten onder de loep

  Elk tandpastamerk heeft vandaag de dag minstens één ‘whitening’ variant in zijn gamma. Maar maken ze je tanden ook echt witter? Luc De Maesschalck, voorzitter van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Tandheelkunde zocht het uit en liet ook 10 bekende ‘whitening’ tandpasta’s testen in het labo om na te gaan welke de beste én meest schadelijke ingrediënten voor je gezondheid bevatten. “Slechte tandpasta’s zijn er eigenlijk niet. Maar te veel en te hard polijsten, beschadigt het glazuur onherroepelijk.”
 1. Eerste Belgische River Skimmer zuigt afval uit 500 liter water per minuut
  Play
  milieu

  Eerste Belgische River Skimmer zuigt afval uit 500 liter water per minuut

 2. Gevecht tussen tijgerzussen levert spectaculaire beelden op
  Play

  Gevecht tussen tijgerzus­sen levert spectacu­lai­re beelden op