“Piekeren is voor 50 procent aangeboren”: prof Filip Raes vertelt hoe je kan stoppen met piekeren
Eens een piekeraar, altijd een piekeraar. Zelfs psychologieprofessor Filip Raes (KU Leuven) ontkent het in zijn nieuw boek niet. Het heeft te maken met onze jager-verzamelaarhersenen en ervaringen uit onze kindertijd. Al valt er altijd iets aan te doen. "Zolang je er maar niet te hard tegen vecht."
Delen per e-mail
Eerst en vooral: waarom piekeren wij, professor?
"Dat zit nu eenmaal in ons. Het zit in ons om op onze hoede te zijn bij mogelijk gevaar. Onze hersenen hebben zich honderdduizenden jaren ontwikkeld in een periode dat we samenleefden als jagers-verzamelaars. Als je toen niet alert was, riskeerde je je leven. Door de jaren heen is die reflex in ons blijven zitten. We noemen dat neuroticisme, de neiging om angstig, gespannen en terughoudend te reageren. De meeste mensen hebben dat een beetje en dat is prima. Het probleem is dat het bij sommigen te ver gaat. Hun alarmsysteem gaat te vaak en te snel af. Nu nog altijd. Hun jager-verzamelaarhersenen denken: 'Oei, als ik de deadline niet haal, wordt mijn baas kwaad en kan ik uit de groep vliegen'. Hetzelfde wanneer ze op Instagram vrienden zonder hen zien feesten of wanneer ze op het nieuws zien dat er aan de andere kant van de wereld een bom ontploft is. Hun hersenen schieten wakker en denken: gevaar! Terwijl dat in realiteit niet gaat om situaties die een kwestie van leven of dood zijn. Maar mensen gaan er wel over piekeren. Dat is sterker dan henzelf."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Je stem zegt meer over je dan je denkt. “Waarom denk je dat je partner soms niks lijkt te horen van wat je naar hem schreeuwt tijdens een ruzie?”
-
PREMIUM
Luxe versus budgetbeauty: Redactrice Sophie test het verschil tussen dure en goedkope bodycrèmes
-
Bad of douche? Dit zijn de voor- en nadelen
-
-
PREMIUM
Minderen met koffie? Foodie Morgane test of deze 5 alternatieven ook een energieboost geven
-
PREMIUM
Zwanger na je 40ste zoals Cath Luyten? Dit zijn volgens een gynaecoloog de (verhoogde) risico’s voor mama en baby
-
Livios Ga je je huis verbouwen? Dit zijn de premies voor 2021
Ook in 2021 kan je beroep doen op heel wat energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Naast nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers. Bouwsite Livios zet alles voor jou op een rijtje. -
Intel mag niet langer processors leveren aan Huawei
0 reacties