ANP
Volledig scherm
© ANP

Paracetamol en placebo even effectief bij lage rugpijn

Acute lage rugklachten worden niet verminderd door het slikken van paracetamol. Ook zorgt paracetamol niet voor een sneller herstel of een betere nachtrust, concluderen Australische onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

 1. Milder voor onszelf en minder make-up: lees hier alle feiten en cijfers van onze grote zelfbeeldenquête bij meer dan 3.500 vrouwen
  PREMIUM

  Milder voor onszelf en minder make-up: lees hier alle feiten en cijfers van onze grote zelfbeeld­en­quê­te bij meer dan 3.500 vrouwen

  Spiegel, spiegel aan de wand. Hoe staat het met het zelfbeeld in ons land? Een jaar na de intrede van corona maakt een enquête op nina.be en goedgevoel.be de balans: heeft het vele thuiswerken een impact gehad op wat we aantrekken? Hebben mondmaskers beïnvloed wat we smeren? En vooral: heeft de lockdown veranderd hoe we naar onszelf kijken? “We focusten meer op wat we zélf voelden. Dat maakt dat je tevredener wordt over je uiterlijk.”
 2. Vraagtekens bij studie die paracetamol linkt aan astma kinderen

  Vraagte­kens bij studie die paraceta­mol linkt aan astma kinderen

  "Kinderen die medicatie krijgen met als hoofdbestanddeel paracetamol (zoals Perdolan en Dafalgan), hebben meer kans om astma te ontwikkelen. Hoe kleiner de kinderen, hoe groter het effect van een dosis", zo stelt een Spaanse studie. Omdat de studie is gebaseerd op geheugen (onbetrouwbaar) en geen effect door de tijd bestudeerde zijn er toch vraagtekens te stellen bij de alarmerende conclusies. Paracetamol heeft de voorkeur als koortswerend middel bij kinderen.