Drie anti-verouderingsmiddelen staan op punt.
Volledig scherm
PREMIUM
Drie anti-verouderingsmiddelen staan op punt. © RV

Ouder worden we allemaal, maar hoe kunnen we dat proces afremmen? “Straks meer jaren zonder kwalen”

Het eeuwige leven zit er voor ons niet in. Maar in de strijd tegen veroudering realiseren wetenschappers intussen wél spannende doorbraken. Hét grote nieuws: de anti-agingtherapieën die ze de voorbije jaren uitdokterden, lijken niet alleen bij wormen en muizen aan te slaan, maar ook bij mensen. Vooral medicijnen die onze ‘zombiecellen’ opruimen en diëten nabootsen, zouden ons straks wel eens veel langer gezond kunnen houden.

 1. Gaat opstaan moeilijker nu de ochtenden donkerder zijn? Logisch, zegt de slaapexperte, en de oplossingen zijn simpel
  PREMIUM

  Gaat opstaan moeilijker nu de ochtenden donkerder zijn? Logisch, zegt de slaapexper­te, en de oplossin­gen zijn simpel

  Even nog konden we van een Indian summer genieten, maar daarna deed de herfst dan toch genadeloos zijn intrede. En net als elk jaar worden de dagen verrassend snel korter, druileriger en donkerder. Een slecht recept voor wie ’s ochtends op tijd uit bed moet. Zeg nu zelf: die zachte, warme cocon die je bed is, verlaten voor de donkere, koude buitenwereld? Voelt als de hel, als je ’t ons vraagt. Slaapexperte Annelies Smolders begrijpt dat volledig: “Duisternis maakt ons moe, dat is nu eenmaal een feit.” Maar ze kent ook een pak methodes om op die donkere ochtenden toch makkelijker uit bed te geraken. “Zodra de wekker gaat een halfuurtje gamen of Netflixen? Goed idee.”
 1. Van wasbaar maandverband tot de cup: zijn duurzame menstruatieproducten écht beter en wat past het beste bij jou?
  PREMIUM

  Van wasbaar maandver­band tot de cup: zijn duurzame menstrua­tie­pro­duc­ten écht beter en wat past het beste bij jou?

  Nooit eerder hadden we als vrouwen zoveel opties als het op intieme hygiëne aankomt. En toch was er nooit eerder zoveel commotie. Want moeten we kiezen voor wasbare maandverbanden of investeren we beter in een cup, het statussymbool van de milieubewuste menstrueerster? Professor Yves Jacquemyn promoot het gezond verstand: “Laat je hoofd niet op hol brengen."
 2. “Ik wil niemand shamen, maar we moeten durven een hoge BMI in vraag te stellen.” Zijn de waarschuwingen van Pieter Loridon terecht?
  PREMIUM

  “Ik wil niemand shamen, maar we moeten durven een hoge BMI in vraag te stellen.” Zijn de waarschu­win­gen van Pieter Loridon terecht?

  Moet het probleem van overgewicht harder aangepakt worden? Zeker nu, in strijd tegen corona? Het is een vraag die veel medici zich stellen, alsook Pieter Loridon (48). “Ik ben meer dan 20 kilo afgevallen. Ik heb een gezond BMI, voel me energiek en heb minder kans om op intensieve zorgen terecht te komen door Covid-19. I’m fucking happy. En ik gun iedereen dat.” Diëtist Alessia Couvreur (25) licht toe en waarschuwt voor een weight stigma.