De Ixodes persulcatus of 'taiga teek'.
Volledig scherm
De Ixodes persulcatus of 'taiga teek'. © THINKSTOCK

Oh nee: nóg een nieuwe ziekte die teken overbrengen

Het lijkt wel of onderzoekers elk jaar nieuwe ziektes ontdekken die we door een tekenbeet kunnen oplopen. Zo ontdekten dokters uit de Amerikaanse staat Maryland samen met enkele Chinese collega's onlangs een nog nooit eerder geziene ziekte die door de kleine bloedzuigers wordt verspreid. 

  1. Het is Wereld MS-dag. Ook Lies (33) strijdt tegen de ziekte en onderging stamceltransplantatie: “Ik ben geweldig fier op mijn lijf en wat het voor mij doet”
    PREMIUM

    Het is Wereld MS-dag. Ook Lies (33) strijdt tegen de ziekte en onderging stamcel­trans­plan­ta­tie: “Ik ben geweldig fier op mijn lijf en wat het voor mij doet”

    “Eerst kwam de ontkenning, daarna het verdriet en ten slotte de acceptatie gecombineerd met veel strijdlust.” Lies (33), mama van twee, kreeg al op jonge leeftijd te horen dat ze lijdt aan de auto-immuunaandoening multiple sclerose. Omdat medicijnen niet werkten, onderging ze een stamceltransplantatie. Op deze Wereld MS-dag vertelt Lies haar verhaal. “De ziekte is onvoorspelbaar, maar ik leef van dag tot dag en probeer de vraag ‘Wat als?’ te vermijden.”