Nog een voordeel van chocolade: het houdt Alzheimer tegen
Met een dagelijkse dosis chocolade kan je een halt toeroepen aan dementie en Alzheimer. Dat beweren Italiaanse wetenschappers. Door elke dag een hoeveelheid cacao te consumeren kunnen ouderen namelijk het beginnende geheugenverlies (of 'mild cognitive impairment') aanpakken. Die aandoening leidt in vele gevallen tot dementie of de ziekte van Alzheimer.
Delen per e-mail
Voor de studie werden 90 zeventigplussers met beginnend geheugenverlies onderverdeeld in drie groepen. Per groep van 30 kregen ze dagelijks een drankje met een lage, gemiddelde of hoge dosis cacao.
Flavanolen
Het drankje bevatte flavan-3-olen (of flavanolen), chemicaliën die geassocieerd worden met een verminderd risico op dementie. Die worden gevonden in een heleboel voedingsmiddelen, waaronder zwarte chocolade. Om de studie te doen slagen, werd aan de proefpersonen gevraagd om andere bronnen van flavanolen te vermijden, zoals thee of rode wijn.
Het cognitieve functioneren van de 70-plussers werd gemeten aan de hand van verschillende testen, waarbij onder andere het werkgeheugen en de verwerkingssnelheid werden gecontroleerd.
Het resultaat was duidelijk: de proefpersonen die een gemiddelde of hoge dagelijkse dosis dronken, haalden op het einde van de studie (na 8 weken) veel hogere cognitieve scores dan die met de laagste dosis. Bovendien was er ook een bijkomend voordeel bij de eerste twee groepen: zij kregen een lagere bloeddruk.
Onderzoeksleider dr. Giovambattista Desideri van de University of L'Aquila: "Deze studie biedt bemoedigend bewijs dat het consumeren van cacao-flavanolen, als onderdeel van een calorie-gecontroleerd en nutritioneel evenwichtig dieet, het cognitieve functioneren kan verbeteren. Uiteraard zijn grotere uitgebreidere studies vereist om de resultaten te bevestigen, na te gaan hoe lang het effect blijft duren en welke hoeveelheid cacao nodig is."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reep pure chocolade per dag kan hartaanval voorkomen
Wie 10 jaar lang elke dag een reep pure chocolade eet, loopt minder risico op hartaanvallen en beroertes. Het gaat dan wel om erg bittere chocolade, met minstens 70 procent cacao. -
PREMIUM
Sergio lijdt aan clusterhoofdpijn. Prof: “Nóg pijnlijker dan migraine, de aandoening wordt zelfs ‘suicide headache’ genoemd”
-
Zwak hart? Eet dan wat pure chocolade
Het eten van pure chocolade is op lange termijn heilzaam voor mensen met verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek op basis van Australische gegevens. Volgens de auteurs van de studie dient het eten van pure chocolade bij deze groepen gepromoot te worden. -
-
Apple Watch Series 7 krijgt functie om bloedsuikerwaarden te meten
-
Werkplek
Ga je binnenkort in zwangerschapsverlof? Zo zorg je voor een vlekkeloze overdracht
Een zwangerschap is natuurlijk een leuke gebeurtenis. Voor de baby er is, moet er meestal nog veel geregeld worden, zowel thuis als op het werk. Een zwangerschapsverlof brengt op de werkvloer wel wat uitdagingen met zich mee. Jobat.be legt uit hoe jij de overdracht vlot kan laten verlopen, zodat je zonder zorgen in verlof kan gaan. -
Keto, intermittent fasting, paleo: waarom het ‘ideale’ dieet eigenlijk niet bestaat
Na de overvloedige maaltijden tijdens de feestdagen, is januari voor veel mensen hét moment om aan een nieuw dieet te beginnen. We overlopen de populairste dieettheorieën van het moment op hun voor- en nadelen. -
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt.