Nicky liet preventief haar beide borsten amputeren.
Volledig scherm
PREMIUM
Nicky liet preventief haar beide borsten amputeren. © Greetje Van Buggenhout

Nicky (27) liet preventief haar borsten amputeren: “Een defect gen dat kanker vrije toegang geeft, daar wil je toch iets aan doen?”

Wat doe je als je ontdekt dat er in je lichaam een sluipmoordenaar schuilt die op elk moment kan toeslaan? Toen Nicky (27) enkele jaren geleden positief testte op een afwijking in het BRCA1-gen ondernam ze actie en liet beide borsten amputeren. Omdat oktober borstkankermaand is, komt ze naar buiten met haar verhaal om lotgenoten aan te moedigen erover te praten. “Toen ik me de eerste keer zelf waste, dacht ik: bah! Mijn lichaam voelde niet meer van mij.”

  1. Wat is de invloed van stress op je lichaam? “Het kan ook blessures veroorzaken”
    PREMIUM

    Wat is de invloed van stress op je lichaam? “Het kan ook blessures veroorza­ken”

    Pechvogel Eden Hazard is opnieuw geblesseerd. Een spierblessure in het rechterbeen houdt hem voorlopig aan de kant bij de Rode Duivels en Real Madrid. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat zijn opeenvolgende blessures wel eens aan prestatiedruk en stress te wijten kunnen zijn. Kan dat echt de reden zijn? Welke fysieke gevolgen heeft stress voor het lichaam? En wat kan je eraan doen? Dokter Luc Swinnen legt uit. “Bij stress staat het hele lichaam in vechtmodus.”