Na Kim Kardashians opvallende bekentenis: is het gezonder om wél of geen onderbroek te dragen?
Voor Kim Kardashian (41) met haar eigen merk op de proppen kwam, droeg de ster naar eigen zeggen nooit ondergoed. Elke dag een (propere) onderbroek aantrekken is voor de grote meerderheid nochtans even evident als tandenpoetsen. Maar is het lapje stof ook de beste optie voor onze gezondheid en hygiëne, of gunnen we onszelf down under beter toch wat ademruimte? Dermatoloog Thomas Maselis en gynaecoloog Firas Cha’ban geven advies. “Je vagina is een afgesloten ecosysteem.”
Sommige mensen vinden het heerlijk om thuis ondergoedloos rond te sloffen. En ook ’s nachts laten velen slipjes en boxershorts liefst links liggen. Vrijheid is blijheid, zeg maar. Maar wat als je helemaal nooit ondergoed draagt? Realityster Kim Kardashian deed onlangs een opvallend uitspraak: voor ze haar eigen ondergoedmerk Skims uit de grond stampte, liet ze ondergoed voor wat het is. Het zat niet lekker, vond ze. En dus ging ze liever zonder lingerie door het leven.
Slipje met pareltjes
Het stemt tot nadenken: we staan niet zo vaak stil bij het alomtegenwoordige lapje stof waarmee we onze schaamstreek inpakken. Ondergoed dragen is dan wel een evidentie, maar is het ook de meest gezonde optie? Creëer je zo geen kweekvijver van bacteriën, en hoe reëel is de kans dat je allergisch reageert op ondergoed?
Synthetisch ondergoed raad ik af. De synthetische stof absorbeert geen zweet waardoor je harder zal transpireren en dat zorgt voor irritatie.
Dermatoloog Thomas Maselis slaat die hypotheses in de wind en benadrukt meteen: je doet niets mis met het dragen van ondergoed. Toch zijn er enkele zaken waar je beter rekening mee houdt. “Ik raad onder meer synthetisch ondergoed af, zoals onderbroeken van nylon (polyamide)”, vervolgt Maselis. “Die synthetische stof absorbeert geen zweet waardoor je alleen maar harder zal transpireren. Dat zorgt op zijn beurt voor irritatie. Misschien geen nuttige tip voor de meerderheid van de mensen, maar leder kan ook voor problemen zorgen.”
Ooit behandelde ik een vrouw die allergisch had gereageerd op haar sierlijk slipje met pareltjes, gemaakt van nikkel. Ze reageerde op het metaal.
“Ooit behandelde ik een vrouw die allergisch had gereageerd op haar onderbroek", vervolgt Maselis. “Maar dat was een sierlijk slipje met pareltjes aan, gemaakt van nikkel. Ze reageerde op het metaal, niet op de onderbroek zelf. Wat we ook weleens zien is een irritatie door kleurstoffen of kwaliteitsverbeteraars (TFR’s) zoals formaldehyde. Dat zijn stoffen die aan textiel worden toegevoegd om het kledingstuk kreuk- en krimpvrij en strijkbaar te maken.”
In de kookwas
Maselis ziet in de praktijk echter weinig allergische reacties op ondergoed zelf. Zeker niet bij ondergoed dat gemaakt is uit organische materialen zoals linnen, zijde of de allemansvriend katoen. “Ondergoed wordt idealiter gemaakt uit een stof die tegen de kookwas kan, want die ‘bruine en gele streepjes’ die je achterlaat verdwijnen natuurlijk niet zomaar — daar zijn hoge temperaturen voor nodig. Meteen ook de reden waarom ondergoed nuttig is: het is een eerste beschermlaag, je zou je kledingstukken anders heel wat vaker moeten wassen.” (lacht)
(Lees verder onder de foto.)
Je vagina als ecosysteem
Dermatologisch gezien is de onderbroek dus goedgekeurd. Maar hoe zit het met de gezondheid van onze geslachtsorganen? “Het maakt geen enkel verschil voor haar vaginale gezondheid of Kim Kardashian nu wel of geen ondergoed draagt”, zegt gynaecoloog Firas Cha’ban.
“De vagina is een afgesloten systeem, in die zin dat de schaamlippen normaliter tegen elkaar liggen. Ze staan enkel open in specifieke omstandigheden: wanneer je ze manueel opentrekt of als ze onder druk komen te staan, bijvoorbeeld als je in het water springt.”
(Lees verder onder de foto.)
Voldoende vocht
Je vagina houdt zichzelf dus gezond. “Het vaginaal microbioom bestaat uit verschillende bacteriën die alles beneden in balans houden: ze houden de bacteriën die daar niet thuishoren buiten, zoals huid- en darmbacteriën en zorgen ervoor dat de vagina voldoende bevochtigd is”, aldus de expert.
Uit je vagina loopt constant vocht. Dat is niet iets om je voor te schamen. We stellen ons tenslotte toch ook geen vragen bij het speeksel dat we aanmaken?
“Er zijn onderbroeken die focussen op het esthetische of erotische aspect, maar de meeste vrouwen dragen een onderbroek uit puur hygiënische overwegingen”, vervolgt Cha’ban. “Onder andere om het vaginale vocht op te vangen. Dat is trouwens niets om je voor te schamen. We stellen ons tenslotte toch ook geen vragen bij het speeksel dat we aanmaken?”
(Lees verder onder de poll.)
Poll
Draag jij elke dag ondergoed?
-
Ja (88%)
-
Nee (12%)
Pas op met inlegkruisjes
Cha’ban waarschuwt wel voor inlegkruisjes. “Je mag niet onderschatten hoeveel chemische stoffen er in zo’n inlegkruisje zitten. En die kunnen, in tegenstelling tot je ondergoed, wél irritatie of pijn veroorzaken ter hoogte van de schaamlippen.” Dat vrouwen vaak inlegkruisjes dragen, komt omdat we zo’n extreme drang naar properheid ontwikkeld hebben, zegt hij. “En daar zijn meer negatieve aspecten aan verbonden dan positieve.”
Mijn patiënten schrobben en schuren, terwijl je vagina een zichzelf onderhoudend systeem is dat per definitie altijd proper is.
“Zo krijg ik mijn patiënten er maar niet van overtuigd om zich niét vaginaal te wassen. Ze schrobben en schuren, terwijl je vagina een zichzelf onderhoudend systeem is dat per definitie altijd proper is. Dat de geur weleens verschilt, ligt veeleer aan het eten dat je de dag ervoor hebt verorberd dan aan dat er iets mis is. Je doet je vagina eerder kwaad met overvloedig wassen of het dragen van inlegkruisjes. Wat ondergoed dragen zelf betreft, zie ik geen probleem.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Billie Eilish maakt het korset nog hipper: zo draag je de trend zelf
De foto’s van popster Billie Eilish (19) voor modemagazine Vogue zijn óveral. De jonge zangeres schittert in een wulpse look, inclusief strak korset. Het kledingstuk maakt al een tijdje een krachtige comeback, op de catwalks en in winkelrekken. Wil jij er ook een in je garderobe? Twee lingerie-experts en styliste Sarah Roelstraete geven tips om het juiste model uit te kiezen en om het sexy item draagbaar te maken. “Een korset is het summum van zelfliefde.” -
PREMIUM
Danté (14) en Mylow (9) hebben een zeldzame genetische afwijking: “Elke maand gaat er 1.000 euro naar hun medicatie”
-
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
-
PREMIUM
Eerste hulp bij spataders: “Alles aan ons lichaam heeft onderhoud nodig, ook onze benen”
-
Klopt het dat je buik intrekken ongezond is?
Je buik een beetje intrekken wanneer je het strand op loopt, of vlak voor je het zwembad in duikt... Doen we dat niet stiekem allemaal? Toch is het minder onschuldig dan het lijkt. Want je buik te vaak op zo'n manier opspannen, kan vervelende gevolgen met zich meebrengen, vertelt kinesitherapeut en stressconsulent Raf Frateur. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
“De droom komt uit”: Sofía is eerste Victoria's Secret-model met syndroom van Down
De tijd dat alleen topmodellen als Victoria’s Secret Angels over de catwalk paradeerden, is definitief voorbij. Het bekende Amerikaanse lingeriemerk lanceerde deze week op de New York Fashion Week haar eerste model met het syndroom van Down.