Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

‘Moonbreathing’, of hoe ademen naar de maan je sneller in slaap doet vallen

Je hebt al vijfhonderd schapen geteld, maar je kan de slaap niet vatten. Ooordopjes, een slaapmasker, meditatieve muziek: dweilen met de kraan open. En nu ontregelt het winteruur je slaapritme al helemaal. Ken je ‘moonbreathing’ al? Een ademhalingstechniek uit de yogatraditie die ervoor zou zorgen dat je zo indommelt. 

1 reactie

 • ALBERTA ROELANDS

  1 jaar geleden
  Ik kon altijd goed slapen, ga rond 22.45 u slapen en na 10 min viel ik rustig in slaap, nu heb ik lawaai makende buren boven mij en word ik steeds weer uit mijn slaap gerukt, soms tot na 1 u, dan kan ik niet meer slapen en lig uren wakker, ik word er ziek van.
 1. "Als de druk in je appendix te hoog is, kan hij openbarsten": chirurg vertelt wat je moet doen bij blindedarmontsteking
  PREMIUM

  "Als de druk in je appendix te hoog is, kan hij openbar­sten": chirurg vertelt wat je moet doen bij blindedarm­ont­ste­king

  De kans is groot dat je mensen kent die aan hun appendix of blindedarm geopereerd zijn. Of misschien ben je zelf al wel met een appendicitis op de operatietafel beland. Is zo’n ingreep gevaarlijk en kan je hem voorkomen? Hoe herken je een opkomende appendicitis? Dr. Martijn Schoneveld, abdominale chirurg aan het UZ Brussel, snijdt het thema voor ons aan.
 2. “Twee mensen met ADHD kunnen zich op een heel andere manier gedragen.” Hoeveel mensen hebben het? En wat houdt deze ‘stempel’ juist in?
  PREMIUM

  “Twee mensen met ADHD kunnen zich op een heel andere manier gedragen.” Hoeveel mensen hebben het? En wat houdt deze ‘stempel’ juist in?

  ADHD – de klinkende afkorting is in menig oor bekend, al helemaal in de klas, op de speelplaats en in de lerarenkamer. Het is dan ook een van de meest voorkomende stoornissen bij kinderen. Hoe herken je een kind met ADHD? En hoe weet je of je zelf aan de aandoening lijdt? En wat kan je doen om jezelf of een kind met ADHD beter te ondersteunen? We vragen het aan KU Leuven-onderzoeker en klinisch psycholoog Matson Driesen: “Een psychiater of huisarts die je een hersenscan laat ondergaan, is een grote charlatan.”