ANP
Volledig scherm
© ANP

"Methode in de maak om diabetes te genezen"

WetenschapNederlandse wetenschappers werken aan methode waarmee diabetes type-1 kan worden genezen. Via een spectaculair herstel van de insulineproductie zou deze auto-immuunziekte binnen afzienbare tijd kunnen worden teruggedrongen of zelfs geheel gestopt.

 1. Alweer een stap dichter bij gepersonaliseerde kankerbehandelingen
  Kankeronderzoek

  Alweer een stap dichter bij gepersona­li­seer­de kankerbe­han­de­lin­gen

  Baanbrekend onderzoek van het Londense Institute of Cancer Research heeft geleid tot de 'Rosetta Stone' voor (uitgezaaide) prostaatkanker. Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om een heldere, genetische kaart op te stellen van mutaties in verschillende soorten prostaatkanker. "Het geeft ons de kans om de complexiteit van de ziekte te decoderen en te vertalen in een gepersonaliseerde behandeling", verklaart professor Johann de Bono.
 2. Cruciale ontdekking dwingt tot nieuwe kijk op ziekten als Alzheimer en MS
  Geneeskunde

  Cruciale ontdekking dwingt tot nieuwe kijk op ziekten als Alzheimer en MS

  Baanbrekend onderzoek werpt de vastgeroeste gedachte dat er geen rechtstreekse link bestaat tussen de hersenen en het immuunsysteem overboord. Decennialang werd gedacht dat deze lymfevaten in het centrale zenuwstelsel niet bestonden. De ontdekking heeft een grote impact voor het onderzoek naar en de behandeling van een brede waaier aan neurologische ziekten. De deur naar een drastisch nieuwe kijk op aandoeningen als Alzheimer, autisme en multiple sclerose (MS) is geopend.
 1. Nieuwe medicatie maakt mucoviscidose leefbaarder
  Geneeskunde

  Nieuwe medicatie maakt mucovisci­do­se leefbaar­der

  Uit cijfers blijkt dat in ons land gemiddeld elke week een kind geboren wordt met mucoviscidose. De erfelijke, levensbedreigende taaislijmziekte veroorzaakt infecties en chronische bronchitis, die de longen op termijn zodanig aantasten dat ze niet meer werken. Een nieuwe combinatietherapie brengt hoop voor muco-patiënten. Testen op meer dan 1.000 mensen tonen aan dat lumacaftor en ivacaftor de longfunctie verbeteren en de algemene levenskwaliteit verhogen.
 2. Memorabele bankroven en spectaculaire diefstallen: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streamingland
  Streamz

  Memorabele bankroven en spectacu­lai­re diefstal­len: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streaming­land

  Streamz blaast het heistgenre nieuw leven in met de grootste bankroof aller tijden in ‘De kraak’, een nieuwe misdaadserie van eigen kweek. Wij doen alvast onze duit in het zakje en bundelen de meest memorabele overvallen, diefstallen en roven uit de filmgeschiedenis voor je samen in onze Kijkgids. In de aanbieding: vier weduwes onder druk in ‘Widows’ (YouTube/Apple TV) en de perfecte bankoverval (‘Inside Man’), een hattrick in Las Vegas (‘Ocean’s Eleven’) en buitenbeentje ‘Inception’ op Netflix.