"Mama, ik wil vlechtjes kunnen maken"
Niets zo persoonlijk als een kapsel. Niets zo ingrijpend als het verliezen door een aandoening of kanker. Voor volwassenen, maar óók voor kinderen zoals Ella-Louise (7). Maar dan is er Haarwensen, een Nederlandse organisatie die nu ook in ons land kinderen het haar teruggeeft wat de ziekte hen afnam. Donderdag start de campagne 'Share your Hair'.
Delen per e-mail
Ze heeft altijd geweten dat ze anders was. Dat maakte haar heel introvert
Toen Ella-Louise Gerinckx (7) geboren werd, stond haar hoofdje vól haar. Tot haar ouders merkten dat ze heel wat kale plekken kreeg, de structuur van haar haar veranderde, en ze op haar twee jaar zelfs helemaal kaal was. "Ella-Louise bleek geboren te zijn met de auto-immuunziekte alopecia", vertelt mama Eva Schacht. "Dat betekent dat het haar in plekken uitvalt - permanent, want er bestaat geen remedie voor." Tot vorig jaar droeg Ella-Louise altijd een sjaaltje rond haar hoofd om de kale plekken te verbergen.
"Ze heeft altijd geweten dat ze anders was. Dat maakte haar heel introvert. Ook op school bracht de ziekte problemen met zich mee, want het sjaaltje werd soms afgetrokken." In de aanloop naar haar communie vorig jaar vroeg Ella-Louise plots: «Mama, ik wil haar. Ik wil vlechtjes kunnen maken."
Haarwerk
Je doet alles voor je kind, ook een pruik aanschaffen die in ons land doorgaans minstens 1.600 euro kost. Maar omdat weinig haarwerkspecialistes bij ons met kinderen werken, zijn we in Nederland bij de stichting Haarwensen terechtgekomen
"Je doet alles voor je kind, ook een pruik aanschaffen die in ons land doorgaans minstens 1.600 euro kost. Maar omdat weinig haarwerkspecialistes bij ons met kinderen werken, zijn we in Nederland bij de stichting Haarwensen terechtgekomen. En sinds vorig jaar loopt Ella-Louise rond met écht haar op haar hoofd. Volledig gratis."
Dat zit als volgt: de Nederlandse stichting Haarwensen zamelt gezonde paardenstaarten van 30 centimeter in, waarvan pruiken met echt haar gemaakt worden. Die kunnen door sponsoring gratis aangeboden worden aan kinderen tot 18 jaar die door een aandoening of kanker hun haar permanent of tijdelijk kwijt zijn. Toen haarwerkspecialistes in ons land van het project hoorden en de vraag vanuit België te groot werd, werd het tijd om ook onze kinderen gratis aan een pruik te helpen - of beter gezegd: haarwerk.
"Omdat het haar echt aan elkaar geknoopt moet worden, zijn we zo'n vijf tot zeven dagen bezig met één haarwerk", vertelt Annick de Jaeger, één van de drie initiatiefneemsters van Haarwensen in ons land. "Daarvoor zijn zes paardenstaarten per haarwerk nodig. Intussen liggen er door sponsoring van de Nederlandse stichting Roparun al 50 haarwerken klaar voor kinderen die het nodig hebben. Ook zij willen gewoon kunnen zijn zoals hun vriendjes en bijvoorbeeld vlechtjes kunnen maken. Maar jonge ouders moeten door de ziekte en een lening vaak al zware kosten dragen, en dan is een pruik van 1.600 euro een hele som."
Handenstand
Daarom start donderdag de campagne 'Share your Hair', waarin opgeroepen wordt haar of geld te doneren én waarin Ella-Louise centraal staat. Eva: "Eerst kreeg Ella-Louise een korter haarwerkje, tot net onder haar oren: leuk, maar het oogde niet natuurlijk en ze droomde altijd van lang, golvend haar. Dat heeft ze nu en sindsdien zien we een volledige ommezwaai in haar karakter. Ze is een vrolijk, jong kind dat speelt, lacht en zich zoals alle andere kinderen voelt. Toen ze op school aankwam met haar lange haar, begonnen haar vriendinnetjes meteen vlechtjes te maken (lacht). Ze kan er ook gewoon mee turnen en handenstand doen, dus ze is ontzettend blij. Ze wil het zelfs 's nachts ophouden, want het is háár haar." Via Haarwensen heeft Ella-Louise tot haar achttiende elk jaar recht op een nieuw haarwerk.
Met de campagne hoopt Haarwensen door sponsoring ook andere kinderen in ons land zo gelukkig te maken. "Met elke euro draag je een steentje bij", zegt de Jaeger. "Ook kinderen kunnen centjes verzamelen voor een ziek vriendinnetje. Of wanneer er een ziek klasgenootje is, kan de school een oproep doen wie z'n paardenstaart wil doneren." Verwar Haarwensen wel niet met de actie 'Geef om Haar' van Think Pink. Daarvoor doneer je een gezonde paardenstaart, die Think Pink verkoopt en de opbrengst daarvan wegschenkt aan kankeronderzoek en het 'Geef om Haar Fonds', dat vrouwen die het financieel moeilijk hebben steunt in de aankoop van een pruik. "Wij geven ze gratis en niet alleen voor kankerpatiëntjes", zegt de Jaeger nog. "Want wanneer een kind in mijn salon komt, voel je dat hun haar de zwakke schakel is tijdens hun ziekte. Elk kind dat je een haarwerk kan geven, levert gegarandeerd tranen op. Maar de dankbaarheid die je in ruil krijgt: onbeschrijfelijk."
Meer informatie over de donatie van haar of geld op www.haarwensen.be. Een paardenstaart moet minimum 30 centimeter en mag niet gekleurd zijn. Voor 1.500 euro kan je ook een haarwerk 'adopteren': daarmee schenk je een jaar lang een haarwerkje én de verzorging ervan aan een kind.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onnodige chemo heeft ook psychologisch zware impact
Honderden Belgische vrouwen met borstkanker krijgen jaarlijks naast een operatie en bestraling ook chemotherapie. Uit onderzoek blijkt echter dat dat niet altijd nodig is. Een belangrijke ontdekking, want naast een zware impact op de gezondheid heeft die chemo ook een stevige psychologische impact. -
Jobs
Schrijfkriebels? Word contentcreator, copywriter of redacteur!
Schrijfkriebels over je hele lijf? Dan is een job als flexibele copywriter, creatieve contentcreator of vlotte redacteur iets voor jou. Wat zijn de verschillende mogelijkheden en hoe kun je je bijscholen om als schrijver de kost te verdienen? Jobat.be zocht het voor je uit. -
"Kanker weerhoudt me er niet van een prinses te zijn"
Een Amerikaanse tiener met kanker heeft een krachtig statement afgeleverd. Haar prachtige lokken vielen uit maar ook zonder haar is Andrea Sierra Salazar ontzettend glamoureus. Dat bewijst ze met een fantastische fotoshoot die viraal ging op social media. -
-
PREMIUM7
Bedwantsen in opmars: “Mensen denken dat ze door mug gebeten zijn”
-
Video
Wist je dat je ook haar kon doneren?
-
Livios
Toekomstproof renoveren: zo pak je het aan
Een gerenoveerde woning betekent niet alleen een lagere energiefactuur, maar ook een verbetering op vlak van comfort. Wil je graag oud worden in je eigen woning? Dan zijn er enkele punten waar je tijdens je renovatie rekening mee moet houden. Bouwsite Livios geeft enkele tips om ook later thuis te blijven wonen. -
Multimedia
Zo zet je je smartphone als fototoestel in
Toen jaren geleden smartphones met ingebouwde camera’s de markt veroverden werd er lacherig op gereageerd door fotografen. Nu is het volstrekt normaal geworden om je telefoon als volwaardig fototoestel te gebruiken. Met deze tips en toestellen behaal je het beste resultaat!