Loopdagboek: "Lopen is een beetje zoals seks: zonder ritme valt het resultaat nogal tegen"
HLN-redactrice Tine Kintaert (25) traint voor een halve marathon. Elke week lees je hier haar dagboek.
21,1 kilometer, oftewel een halve marathon, dat is de afstand die ik volgend jaar in april al lopend wil afleggen. Een hele uitdaging, zeker omdat ik niet gemaakt ben om uren alleen te puffen en te zweten. Gedeelde smart is halve smart, dus heb ik graag een loopbuddy of twee om het afzien wat te verzachten. Al is lopen met iemand anders niet zo evident als eerst gedacht.
Delen per e-mail
In het begin van mijn loopavontuur, zo'n dikke twee maanden geleden, deed ik de trainingen volledig op mijn eentje. Alleen was al gênant genoeg: lopen leek nog meer op strompelen en de juiste loophouding (lees: je neus niet in je schoenen begraven) was ook nog nergens te bespeuren. Daarnaast duurden de trainingen ook maar een twintigtal minuutjes en kon ik dat blokje rond gemakkelijk alleen aan. Maar intussen ben ik telkens een dik half uur onderweg en besef ik dat ik niet gemaakt ben om alleen te lopen. Zelfs met alle muziek van de wereld in mijn oren vind ik lopen door de velden ongeveer even boeiend als de beurspagina's in de krant: in zijn geheel niet. Natuurliefhebbers vinden het waarschijnlijk een stuk interessanter, maar ik ben intussen zowat uitgekeken op de maïskolven en patatten.
Gelukkig is dat allerminst een onoverkomelijk probleem: met een looppartner is alles opgelost. Niets zo effectief als een leuke babbel om de tijd te doen vliegen, en het is meteen handig om te bepalen of je in het juiste tempo zit. Om het met de woorden van de almachtige Evy te zeggen: als je nog kan zingen of praten, zit je goed. Looppartners zijn daarnaast ook de beste wekkers ter wereld. Je nog eens rustig omdraaien wordt een stuk moeilijker als iemand onder je slaapkamerraam roept dat je je moet haasten. En daarnaast hoef ik me niet meer het slachtoffer in een horrorfilm te wanen wanneer ik 's nachts door het park wil lopen. Als we aangevallen worden, heb ik dubbel zoveel kans om te ontkomen.
Zo gezegd, zo gedaan. Een loopbuddy vinden bleek niet zo moeilijk, zeker omdat mijn tempo niet veel hoger dan 8 km/h ligt. Genoeg kandidaten om een half uurtje mee te sjokken, al bleek niet iedereen even geschikt. Mensen met lange benen - en het bijhorende hogere tempo - vielen al snel af. Lopen is immers een beetje zoals seks: als je het goed doet, zweet je je te pletter; en zonder ritme valt het resultaat ferm tegen. Als je je voortdurend moet aanpassen aan de persoon naast je, ben je meer aan het hinkelen dan aan het trainen. Gelukkig vond ik een aantal personen die in mijn tempo lopen, of toch zo lief zijn om zich aan mij aan te passen. Zo gaat de jongste zus regelmatig mee op schok, en steunt ook een van mijn beste vriendinnen me tijdens vroege loopjes, ondanks haar aversie van het ochtendgloren.
Maar wat extra looppartners kan ik altijd gebruiken. Tijdens de Color Run op de terreinen van de Brusselse Tour & Taxis bijvoorbeeld. Iemand zin om samen met mij een parcours van 5 kilometer op het gemakske af te werken en intussen wat extra kleur(stof) op te doen? Mijn ticket is al besteld, maar wie wil meelopen, kan hier terecht voor meer info. Stuur me een mailtje als je zin hebt om deel te nemen, dan mail ik je waar en wanneer we afspreken. Misschien tot dan?
De komende 2 weken ben ik op vakantie; maar het volgende loopdagboek verschijnt op 1 september. Heb je nog tips, meer vragen of opmerkingen rond mijn loopavontuur? Stuur dan een mailtje naar tine.kintaert@persgroep.be en ik probeer een antwoord te zoeken op je vraag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Brengt alcohol écht je ware aard naar boven?
Het overkomt iedereen weleens: dat je onder invloed van alcohol iets doet waar je je achteraf voor schaamt of spijt van hebt. Komt dat doordat je in benevelde toestand een ander persoon wordt? Of onthult de drank juist wie je écht bent? Gezondheidsexperte Judith Noijen licht toe welke invloed alcohol nu precies heeft op je gedrag. -
PREMIUM
Geen indigestie tijdens de feestdagen? Sandra Bekkari vertelt hoe je in 4 makkelijke stappen gezonder eet én deelt haar gezonde guilty pleasures
De truc tegen indigestie tijdens deze feestdagen? Tussen kerst en nieuw gezond eten. En nee, gezond hoeft niet saai te zijn. Leg dat strenge stemmetje in je hoofd gerust het zwijgen op. Deze eindejaarsperiode mag je milder worden: voor jezelf én je eetgewoonten. Hoe? Deze tips en gezonde receptjes van Sandra Bekkari helpen je op weg. “Als je nu één ding uit je eetpatroon schrapt, laat het dan het gekke idee zijn dat je ‘geen koolhydraten mag eten’.” -
HLN Drive Vrouwelijke jury kiest de beste auto’s van het jaar
Veel vrouwelijke autojournalisten zijn er niet. En dat is best jammer, want het vrouwelijke oog voor detail is in vele gevallen een aanwinst. Om de vrouwelijke stem in de autojournalistiek kracht bij te zetten, wordt er nu een vrouwelijke auto van het jaarverkiezing georganiseerd. De resultaten kan je lezen op HLN Drive. -
-
PREMIUM
Hoe gezond zijn de foodboxen van HelloFresh, Foodbag en co? Diëtiste beoordeelt 5 gerechten: "Kan het begin zijn van een goede gewoonte”
-
PREMIUM
Slaap je slechter met een pyjama en geeft goedkope drank een kater? 7 gezondheidsmythes onder de loep
-
PREMIUM
Katy Perry zet haar hond op vegan dieet. Een dierenarts en voedingsspecialist over hoe gezond dat is: “Honden verteren planten moeilijk”
-
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.