Het rode lintje of 'aidslintje' is het internationale symbool voor solidariteit met mensen met hiv of aids.
Volledig scherm
PREMIUM
Het rode lintje of 'aidslintje' is het internationale symbool voor solidariteit met mensen met hiv of aids. © Getty Images/iStockphoto

Laura (30) weet sinds een jaar dat ze hiv heeft: “Zelfs mijn huisarts zei: heb jij dan zo’n wild seksleven?”

Goed GevoelVandaag, op 1 december, is het Wereldaidsdag, de jaarlijkse oproep tot solidariteit met hiv-patiënten. Dankzij vele jaren van wetenschappelijk onderzoek is hiv intussen geen doodsvonnis meer, maar een chronische ziekte. Toch blijft de diagnose mentaal zwaar doorwegen: het stigma dat aan hiv kleeft, verdwijnt namelijk niet met een pilletje. Daar kan Laura* (30) over meespreken. Ze weet sinds een jaar dat ze hiv-positief is, en is nog elke dag ontsteld door de vele vooroordelen. “Ik heb me heel lang vies, vuil en gevaarlijk gevoeld.”

4 reacties

 • Claudina Vandenkerckhove

  6 maanden geleden
  Beste Alexander en Paul: heeft niet alleen te maken met een vaste partner. Voor hetzelfde geld wordt je geprikt door een besmette naald en heb je het ook zitten. Dan mag je nog zo voorzichtig zijn in je relatie als je wil.
 • Soraja Salluyts

  1 jaar geleden
  Wat als die verkracht geweest is door iemand die dat heeft en dan zo een vraag krijgen ik zou zeggen schaam je je niet ik ben verkracht en dan nog maar zo iets insinueren.
 • Stroobants Alexander

  1 jaar geleden
  Bent maar een partner nemen en dan nog een die je kan vertrouwen.Maar dat is niet meer van deze tijd.
 • PAUL DALEMANS

  1 jaar geleden
  Ja als je Hiv positief wordt dan ben je besmet door iemand, die je hopelijk kent. Iedereen moet zichzelf beschermen. Wij blijven binnen onze relatie en zullen het niet krijgen. Iedereen doet zijn best maar de vrije liefde dat is voor binnen 500 jaar!.