Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Last van 'lockdown voeten’? Misschien draag je wel te vaak slippers of pantoffels binnenshuis. “Durf gerust af te wisselen met schoenen”, zegt podoloog

Draag jij ook elke dag slippers of pantoffels als je van thuis uit werkt? Dan is het een slim idee om daar verandering in te brengen. Anders zou je weleens last kunnen krijgen van ‘lockdown voeten’, ofwel kwetsbare voeten. “Als je dagelijks kiest voor slippers of sokken, worden je voeten niet goed gestuurd”, zegt podoloog Florian Borgions. “En dat kan enkele problemen opleveren.”

 1. Het is Wereld MS-dag. Ook Lies (33) strijdt tegen de ziekte en onderging stamceltransplantatie: “Ik ben geweldig fier op mijn lijf en wat het voor mij doet”
  PREMIUM

  Het is Wereld MS-dag. Ook Lies (33) strijdt tegen de ziekte en onderging stamcel­trans­plan­ta­tie: “Ik ben geweldig fier op mijn lijf en wat het voor mij doet”

  “Eerst kwam de ontkenning, daarna het verdriet en ten slotte de acceptatie gecombineerd met veel strijdlust.” Lies (33), mama van twee, kreeg al op jonge leeftijd te horen dat ze lijdt aan de auto-immuunaandoening multiple sclerose. Omdat medicijnen niet werkten, onderging ze een stamceltransplantatie. Op deze Wereld MS-dag vertelt Lies haar verhaal. “De ziekte is onvoorspelbaar, maar ik leef van dag tot dag en probeer de vraag ‘Wat als?’ te vermijden.”
 2. 8 tools die kunnen helpen bij nek- en rugpijn door thuiswerken. Kinesist: “Je houding variëren is het allerbelangrijkste”
  PREMIUM

  8 tools die kunnen helpen bij nek- en rugpijn door thuiswer­ken. Kinesist: “Je houding variëren is het allerbe­lang­rijk­ste”

  Te lang in dezelfde positie zitten is allesbehalve goed voor je lichaam. En nu we home-officen aan geïmproviseerde bureautjes, eist dat stilzitten nog meer zijn tol. Een slechte houding tijdens het werken is dan ook de oorzaak van heel wat nek- en rugklachten. Kinesist Thomas Maeseele van PhysioBxl gidst ons doorheen het aanbod van tools die onze postuur ten goede kunnen komen en geeft tips. “In een ideale wereld las je tijdens het werken om het halfuur een micropauze in waarin je niet zit”.
 3. Is een gebrek aan vitamine K een oorzaak van ernstige Covid-19-symptomen? Huisarts legt het belang van de vitamine uit

  Is een gebrek aan vitamine K een oorzaak van ernstige Co­vid-19-symptomen? Huisarts legt het belang van de vitamine uit

  Vitamine K is dan wel minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk. Nederlandse artsen stelden immers vast dat lage vitamine K-waarden in verband zouden kunnen staan met ernstige Covid-19-symptomen. Het deed de verkoop van supplementen pieken. Maar is lage vitamine K een oorzaak van Covid-19-symptomen, of een gevolg? Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) licht toe. “Extra vitamine K innemen is ook niet zonder gevaar.”
 4. Waar komen wratten vandaan en hoe raak je ervan verlost? Dermatoloog legt uit: "Pruts of krab er niet aan, wratten zijn besmettelijk"
  PREMIUM

  Waar komen wratten vandaan en hoe raak je ervan verlost? Dermato­loog legt uit: "Pruts of krab er niet aan, wratten zijn besmette­lijk"

  Wratten: we hebben er haast allemaal wel eens mee te kampen gekregen. Vlamingen googelen de zoekterm maar liefst 6.500 keer per maand. Waar komen deze ongenodigde gasten vandaan en vooral: hoe kunnen we hun verspreiding voor onszelf en anderen een halt toeroepen? Samen met dermatoloog Reinhart Speeckaert (UZ Gent) nemen we deze vervelende kwaal onder de loep. “Heb je een wrat aangeraakt, was dan goed je handen.”