Last van hooikoorts? Je bent niet de enige: zo werkt de allergie én zo ga je ermee om
Voel je ‘t? De lente hangt in de lucht – en dat geldt helaas ook voor de beruchte pollen. Zo’n 12% tot 28% van de Belgen heeft last van hooikoorts, maar hoe werken die kleine deeltjes die je neus, ogen en luchtwegen flink irriteren nu eigenlijk? En waarom zijn steeds meer mensen er allergisch voor?
Boosdoeners voor mensen met een pollenallergie zijn de piepkleine stuifmeelkorrels die grassen, planten en bomen tijdens de lente- en zomermaanden afgeven. Hoewel ze amper 0,006 micrometer groot zijn, kunnen die kleine korrels – ook wel pollen genoemd – grote ellende veroorzaken. Voor hooikoortslijders voelt het alsof ze tijdens de mooiste tijd van het jaar één langgerekte griep doormaken.
What’s in a name?
Om meteen een misverstand uit de wereld te helpen: de term ‘hooikoorts’ heeft niets te maken met ‘hooi’ of ‘koorts’. De naam is ooit bedacht door John Bostock, een Engelse arts wie het opviel dat hij altijd last had van klachten gedurende de hooiperiode. Omdat hij zich daarbij ook koortsig voelde, plakte hij er de term ‘hooikoorts’ op.
Boom, gras of plant?
Het pollenseizoen duurt van februari tot oktober, maar gelukkig loopt niet iedere hooikoortslijder negen maanden te snotteren en te niezen. Een en ander hangt af van het type pollen waarvoor je allergisch bent. Bomen, grassen en planten geven hun stuifmeel namelijk op verschillende momenten af. Boompollen pieken in het begin van het jaar, terwijl je van een graspollenallergie eerder in mei, juni en juli last ondervindt. Een allergietest kan vaststellen voor welke pollensoort jij precies allergisch bent. Op de allergiekalender kan je precies terugvinden wanneer jouw allergie het meest voorkomt en hoe je moet omgaan met je seizoensallergie.
Immuunsysteem op hol
Een allergie is het gevolg van een ongepaste reactie van je immuunsysteem, en dat is bij hooikoorts niet anders. Je immuuncellen verwarren een onschuldig eiwit in stuifmeelkorrels met een potentiële indringer, waarop je lichaam histamine vrijgeeft om het gevaar op te ruimen. Met alle gevolgen van dien, want precies dat stofje veroorzaakt jeukende ogen en niesbuien. Meestal steken allergieklachten al binnen enkele minuten na het opsnuiven van pollen de kop op, maar de symptomen kunnen zich soms ook geleidelijk na een paar uur ontwikkelen. Antihistaminica kan die histamine blokkeren, maar maakt je ook slaperig en afhankelijk. Kies daarom liever voor een natuurlijke hooikoortsbehandeling zoals een neusspray op basis van zeewater.
Slechte lucht = meer allergie
Merk je dat steeds meer mensen in je omgeving kampen met hooikoortsklachten? Dat heeft alles te maken met luchtverontreiniging: de afgelopen jaren ging onze luchtkwaliteit er flink op achteruit. Door een hogere concentratie aan CO2 in de lucht en meer dieseldampen verandert de samenstelling van pollen. Ze bevatten meer van het ‘ziekmakende’ eiwit, waardoor mensen er allergischer voor worden. Vooral het aantal allergieën voor boompollen neemt toe: artsen spreken zelfs over een verdubbeling van het aantal patiënten ten opzichte van 30 jaar geleden.
Anti-allergie: 4 tips
De meest efficiënte anti-allergietip klinkt eenvoudig: vermijd blootstelling aan het allergeen zoveel mogelijk. Maar dat is in het geval van hooikoorts makkelijker gezegd dan gedaan, tenzij je naar de Noordpool verhuist. Genezen kan nog niet, maar met enkele slimme trucs kan je je klachten wel verlichten.
Ga je naar buiten? Draag dan een goede zonnebril om je ogen tegen rondzwevende stuifmeeldeeltjes te beschermen. Neem voor het slapengaan een douche om te vermijden dat pollen in je bed belanden en smeer wat vaseline op de binnenkant van je neus en rond de ogen. Laatste tip: spoel je neus regelmatig! Een zoutwateroplossing reinigt het neusslijmvlies, voert overtollig slijm af en spoelt de ingeademde pollen weg, waardoor ze minder irriteren.
PHYSIOMER® Sinus Spray voor volwassenen en kinderen is gemaakt van 100% zeewater en ontzwelt je neus op een natuurlijke manier. De spray reinigt de neusholtes doeltreffend, verlicht de nasale symptomen van allergische rinitis en helpt je beter te ademen, zo blijkt uit klinisch onderzoek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“De rug is één van de moeilijkste plekken om vet weg te werken”: met deze oefeningen van Lieven Maesschalck pak je die ‘muffin-top’ aan
-
Mijnenergie
Elk zonnepaneel een eigen omvormer? Dit zijn de voor- en nadelen
Zonnepanelen hebben logischerwijze nood aan voldoende zonlicht. De schaduw van een hoge boom of aanpalend gebouw beïnvloeden het rendement op negatieve wijze. De oplossing bestaat erin om niet te kiezen voor één centrale omvormer, maar te opteren voor micro-omvormers per paneel. Al kent dat systeem ook minpunten. Sectorfederatie ODE maakt voor Mijnenergie.be de afweging. -
PREMIUM
“Als je afweersysteem verzwakt is ben je gevoeliger voor wratten”: dermatoloog legt uit waar de bultjes vandaan komen en hoe je ze bestrijdt
We hebben haast allemaal al eens last gehad van wratten. Vlamingen googelen de term maar liefst 6.500 keer per maand. Waar komen deze ongenodigde gasten vandaan? En hoe ga je ze te lijf? Samen met dermatoloog Reinhart Speeckaert (UZ Gent) nemen we deze vervelende kwaal onder de loep. “Heb je een wrat aangeraakt, was dan goed je handen.” -
-
Gouden Formule 1
Georges-Louis Bouchez doet ook dit jaar opnieuw mee aan de Gouden Formule 1: “Verstappen is een vechter en een goede coureur, maar Hamilton is meer een ster”
-
Livios
De zon weren met screens of rolluiken? Zo maak je de juiste keuze
Tijdens warme zomerdagen loopt de temperatuur in huis snel op. Dat kan je voorkomen met zonwering. Zoals rolluiken en screens. Ze hebben deels dezelfde functies. Toch zijn er ook belangrijke verschillen. Bouwsite Livios biedt een leidraad om uit te maken welke oplossing voor jouw (ver)bouwproject het meest is aangewezen. -
PREMIUM
Hoelang kan je zonder jezelf te wassen? “Was je je te weinig of niet, dan krijg je harde bruine huidplekken die jeuken en irriteren”
Hoe vaak moeten we ons eigenlijk volledig wassen om zowel hygiënisch te zijn als om onze huid gezond te houden? Elke dag, om de dag, een paar keer per week? En welke producten gebruik je best? We vroegen het aan dermatoloog Reinhart Speeckaert (UZ Gent). “Zeker als je een gevoelige huid hebt, kan je sterk schuimende producten maar beter vermijden.” -
PREMIUM
Nu de klok een uur vooruit is gezet: met deze 3 tips wen je zo snel mogelijk aan de zomertijd