Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Lara (29) koos bewust voor een keizersnede: “Men ging ervan uit dat ik mijn vagina wilde sparen”

Vrouwen die zelf om een keizersnede vragen: in België is het de uitzondering, in andere delen van de wereld heel normaal. Lara* (29) zag een natuurlijke bevalling niet zitten, dus vroeg ze op voorhand om een keizersnede. Wij stelden haar en gynaecoloog Griet Vandenberghe de brandende vragen die het thema, dat nogal taboe is, opwekt. “In onze maatschappij worden beslissingen rond zwangerschap en opvoeding snel veroordeeld, meestal door andere vrouwen.”

 1. We krijgen bijna allemaal buikgriep, maar onderschatten de gevaren: "Zeker bij baby’s mag je geen risico nemen”
  PREMIUM
  2

  We krijgen bijna allemaal buikgriep, maar onderschat­ten de gevaren: "Zeker bij baby’s mag je geen risico nemen”

  Elke Belg krijgt gemiddeld één keer per jaar buikgriep: diarree, misselijkheid en braakneigingen die veelal veroorzaakt worden door een virus. En net zoals corona is het erg besmettelijk, én kan het dramatische gevolgen hebben. “Elk jaar sterven hier nog kinderen aan”, waarschuwt huisarts en professor Dirk Devroey (VUB). Hij legt uit hoe je buikgriep voorkomt en wat je moet doen als jij of je kind besmet raakt.
 2. “Mijn placenta vingen ze op in een ovenschotel". Thuisbevallen zit in de lift, 2 experten over de voor- en nadelen”
  PREMIUM

  “Mijn placenta vingen ze op in een ovenscho­tel". Thuisbeval­len zit in de lift, 2 experten over de voor- en nadelen”

  In Nederland bevalt ongeveer een kwart van de vrouwen thuis, maar nu zit je kind ter wereld brengen op natuurlijke wijze ook bij ons in de lift. Voor Rosanne (30) was het een evidente keuze, want ze had het gevoel dat ze dan meer controle zou hebben. “Heel mijn jeugd heb ik gedacht: bevallen gaat verschrikkelijk zijn. Maar hoe meer ik erover opzocht, hoe minder angstig en hoe nieuwsgieriger ik werd.” Vroedvrouw Tina Stoquart en gynaecoloog Wilfried Gyselaers schetsen de voor- en nadelen. “Enkele minuten kunnen het verschil betekenen tussen een gezonde baby en een slechte uitkomst.”
 3. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.