Getty Images/NINA
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/NINA

Laat niet alleen je borsten checken: “Door onwetendheid over vulva- en vaginakanker blijven velen met symptomen rondlopen”

Amper een jaar nadat er bij haar baarmoederhalskanker werd vastgesteld, namen we gisteren tijdens een aangrijpende ceremonie afscheid van NINA’s columniste, momfluencer Lara Switten (35). Het verhaal van Lara bewijst hoe belangrijk het is om je regelmatig te laten controleren. Bovendien is er nog veel onwetendheid over gynaecologische kankers. Had jij al gehoord van vagina- of schaamlipkanker? Was jij op de hoogte dat de anticonceptiepil beschermend kan werken? En wist je dat sommige mensen vatbaarder zijn voor baarmoederhalskanker? Gynaecoloog Johan Van Wiemeersch en oncoloog Xuan Bich Trinh vertellen alles wat je moet weten. 

 1. BV’s gaan naakt op cover van Story: “Vrienden zeiden: doe dit toch niet”
  Play
  Showbits

  BV’s gaan naakt op cover van Story: “Vrienden zeiden: doe dit toch niet”

  Ligt er vandaag een nieuw blootblad in de krantenwinkel? Zo lijkt het wel, maar het is Story dat uitpakt met drie poedelnaakte BV’s op de cover. Niemand minder dan Kristof Goffin (Dertigers), zangeres Loredana (2Fabiola) en ex-miss en kersverse mama Joke Van de Velde gaan uit de kleren. Aanleiding is het VTM-programma ‘Ze zeggen dat’ waarin Dina Tersago en Andy Peelman onderzoek voeren naar de nieuwe preutsheid in Vlaanderen. Dina gaat voor het programma ook naakt. Ook nu krijgen de BV’s veel reacties, vertellen ze aan Desna en Jarne. “Doe dat toch niet, raadden familie en vrienden mij aan”, vertelt Kristof Goffin in een nieuwe ‘Showbits’.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 3. Amerika keurt het hormoonloze Natural Cycles goed als anticonceptiemiddel. Hoe werkt het en is het veilig?
  PREMIUM

  Amerika keurt het hormoonlo­ze Natural Cycles goed als anticoncep­tie­mid­del. Hoe werkt het en is het veilig?

  De applicatie Natural Cycles toont je wanneer je onbeschermd seks kan hebben door je cyclus in kaart te brengen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de app officieel goedgekeurd als anticonceptiemiddel. Afgelopen jaar werd hij ook al gecertificeerd in Europa, maar het is de eerste keer ooit dat een app zichzelf als medisch hulpmiddel mag adverteren in de Verenigde Staten. Hoe werkt die anticonceptiemethode precies, en is hij wel betrouwbaar? Professor Hendrik Cammu: “Hangt af van hoe gedisciplineerd je bent.”
 4. Een highlighter of labello voor je vagina? Gynaecoloog legt uit hoe je vulvacosmetica veilig gebruikt, wij testen enkele producten uit
  PREMIUM

  Een highligh­ter of labello voor je vagina? Gynaeco­loog legt uit hoe je vulvacosme­ti­ca veilig gebruikt, wij testen enkele producten uit

  “Was je intieme zone enkel met lauw water!” Dat drukken artsen en gynaecologen ons al jaren op het hart. En toch zijn cosmetica voor de vulva in opmars. Nogal contrasterend, denk je? Eigenlijk niet, zegt gynaecoloog Karolien Stevens. Ze legt uit waar die highlighters en crèmes goed voor kunnen zijn, en of ze onze tijd én geld waard zijn. Redactrice Liesbeth neemt de proef op de som en test vier producten uit.