Kun je echt hoofdpijn krijgen van onweer?
Nog zeker tot vrijdag blijven felle onweersbuien mogelijk in heel het land. Naast wateroverlast en andere ongemakken zoals blikseminslagen, gaat dat onweer volgens sommige mensen ook gepaard met hoofdpijn en migraine. Maar kan dat eigenlijk wel of zit het – letterlijk – in je hoofd?
Op één studie uit 2013 na, is er amper wetenschappelijk onderzoek over het verband tussen regen/onweer en hoofdpijn te vinden. Volgens die studie aan de universiteit van Cincinnati verhoogt onweer inderdaad de kans op hoofdpijn en migraine met maar liefst 25 procent. Bij migrainepatiënten ligt het risico op hoofdpijn zelfs 31 procent hoger volgens het onderzoek.
De Nederlandse neuroloog Michel Ferrari gaat hier, ondanks het gebrek aan veel wetenschappelijk bewijs, in mee. Aan RTL Nieuws vertelt hij dat hij zo veel patiënten over de vloer krijgt die erover klagen, dat het voor hem zeker is dat er wel een verband moet zijn. Hij wijt het aan de elektrische lading die in de lucht hangt tijdens zo’n onweer. Ook de luchtdruk die tijdens onweer eerst heel erg stijgt en vervolgens extreem daalt, kan volgens Ferrari een trigger zijn voor hoofdpijn en migraine.
“Je krijgt hoofdpijn doordat zenuwen in bepaalde delen van je hersenen ineens actief worden en daarna minder. Luchtdruk en een verschil in ionisatie in de lucht kan dit stimuleren. De triggers voor migraine en hoofdpijn verschillen van persoon tot persoon, maar dat er een groep is die er last van heeft tijdens onweer, weet ik heel zeker.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
PREMIUM
Mag je zomaar laxeermiddelen gebruiken? Farmacoloog geeft duiding en legt uit welke middelen (niet) werken
-
PREMIUM
Neuroloog Steven Laureys pleit voor een goede nachtrust: “Al die macho’s die slapen iets voor watjes vinden, moeten beseffen dat slaapgebrek hun teelballen doet krimpen”
-
-
PREMIUM
Look in de neus, zoenen of jezelf pijnigen met brandnetels... Welke middeltjes helpen je (niet) bij hooikoorts?
-
Spaargids.be
Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten. -
PREMIUM
Koop je best een elektrische tandenborstel van 23 euro of eentje van meer dan 300 euro? Prof mondzorg legt uit waar je best op let bij aankoop
-
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt.
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJacinta van Rijs
Sandra Bastiaanse
Emi Hergersberg
Jens Vranckx
Roger Sartet