Shutterstock / VTM
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock / VTM

Klopt het dat rode wijn gezonder is dan witte? Onze wetenschapsexpert legt uit

België is natuurlijk een bierland, maar ook wijn gaat hier vlotjes over de toonbank. Per jaar drinken we (per persoon) 18 liter, en rode wijn is de populairste soort. Misschien heeft dat iets te maken met de veelgehoorde uitspraak dat rode wijn gezonder is dan witte, maar klopt dat eigenlijk wel? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters licht toe.

5 reacties

 • Jean-Pierre Vercruysse

  1 jaar geleden
  Als men alles leest dan bedoelen zij dat het beter is van honger en dorst te sterven
 • Bart Engels

  2 jaar geleden
  Alcohol is helemaal geen vergif. Het is een natuurlijk product die volledig in het lichaam wordt afgebroken. Teveel is nie goe, maar dat is met alles zo, zelfs met fruit.
 • Gert Destoop

  2 jaar geleden
  Het is al lang geweten dat 1 glas rode wijn per dag goed is voor hart- en bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. (Maar niet voor je zinsbouw.)
 • Miguel Leboucq

  2 jaar geleden
  Het is al lang geweten dat 1 glas rode wijn per dag goed is voor hart- en bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Zoek maar de "French Paradox" op het internet
 • Kevin Zwanenpoel

  2 jaar geleden
  Ik hou zelf van een wijntje op zijn tijd maar stop aub met te zeggen dat er iets gezonds aan is. Alle alcohol is vergif. Als het niet bestond zou het nu nooit meer op de markt geraken. Nogmaals: voor mij is het prima dat het er is maar stop aub met hypocriet te doen over dat het gezond zou zijn.
 1. Na topprestaties van vader Jan en zus Olga: dankt Ella Leyers haar 'Slimste Mens’-record aan haar genen?
  PREMIUM

  Na toppresta­ties van vader Jan en zus Olga: dankt Ella Leyers haar 'Slimste Mens’-re­cord aan haar genen?

  Vanavond weten we of actrice Ella Leyers (32) officieel ‘De Slimste Mens’ van 2020 wordt, al heeft ze die titel met een recordaantal van 18 deelnames sowieso verdiend. Ook vader Jan (62) en zus Olga (23) werkten destijds een succesvol parcours in de tv-quiz af. Toeval? Of gaan genetica en intelligentie volgens de wetenschap hand in hand? Wij polsten bij Prof. dr. Eric Legius, diensthoofd Centrum Menselijke Erfelijkheid aan het UZ Leuven. “Je wordt geboren met een zeker potentieel ter hoogte van de hersenen. Afhankelijk van het milieu waarin je belandt, kun je dat potentieel ontwikkelen of niet.”