Keto, intermittent fasting, paleo: waarom het ‘ideale’ dieet eigenlijk niet bestaat
Na de overvloedige maaltijden tijdens de feestdagen, is januari voor veel mensen hét moment om aan een nieuw dieet te beginnen. We overlopen de populairste dieettheorieën van het moment op hun voor- en nadelen.
Delen per e-mail
Koolhydraten in diskrediet
De meest traditionele manier om af te vallen is het schrappen van zo veel mogelijk suiker en vet. Onze (groot-)ouders predikten het suikerarm dieet, telden naarstig calorieën (al dan niet in het bezit van een Weight Watchers-pasje), hongerden zich uit met sapkuren of zwoeren bij Montignac. De laatste jaren resulteerden nieuwe wetenschappelijke inzichten in nieuwe diëten. Waar vroeger vetten de grote boosdoener waren, gelden tegenwoordig koolhydraten als dé dikmakers.
Volg je een koolhydraatarm dieet? Dan mag je je vrij te goed doen aan vetrijk voedsel als noten en olie, maar ook aan boter, mayonaise en room. In ruil offer je aardappelen en graanproducten zoals brood op. Groenten en fruit eet je in beperkte mate, want ook die zijn een bron van koolhydraten. Doordat je veel eiwitten eet, behoud je vaak meer spiermassa dan bij andere regimes, maar voedingsdeskundigen uiten ook kritiek op het low-carb dieet. Bevat je voeding veel verzadigde vetten, dan verhoogt dit namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Door weinig groenten en graanproducten te eten kan je bovendien tekorten opbouwen aan vitamine B, voedingsvezels en jodium.
Je valt snel af, maar je hebt wel een ijzeren discipline nodig om dit dieet vol te houden. Onder andere Atkins, Dukan en het Mayo-dieet zijn gebaseerd op het terugschroeven van koolhydraten.
Paleo: eten ‘zoals in de oertijd’
Het paleo- of oerdieet grijpt terug naar het eetpatroon van onze voorouders, die als jager-verzamelaars hun voedsel rechtstreeks uit de natuur haalden. Ook hier mijd je bepaalde koolhydraatrijke voedingsmiddelen, om zo af te vallen en de bloedsuikerspiegel te verbeteren. Op het menu staan dus vlees, vis, noten, fruit en groenten. Bewerkte voeding, granen, zuivel, zout en sojaproducten zijn een no-go.
Waar de algemene richtlijn aanraadt 40 tot 70% van onze energie uit koolhydraten te halen, leveren deze met een jagersdieet maar 20% van de energie. Volg je het low-carb dieet, haal je amper 10% van je energie uit koolhydraten.
Keto: slank met vet
Keto werd de afgelopen jaren steeds populairder. Onder andere Pascale Naessens bracht een boek uit om inzicht te geven in het ketogeen dieet. In dit dieet haal je maar 5% van je energie uit koolhydraten. Dit komt neer op maximaal 50 gram per dag. Je functioneert dan in hoofdzaak op vetten (75%) en daarnaast op eiwitten (20%). Door een gebrek aan het uit koolhydraten aangemaakte glucose, zal je lichaam vetzuren verbranden om je van de nodige energie te voorzien. Hierbij ontstaan er zogenaamde ketonen in je bloed. Omdat het een extreem dieet is, val je snel af maar zijn er ook risico’s. Als je dit overweegt, laat je je best begeleiden door een arts of diëtist. Een keertje zondigen is bij dit dieet niet toegestaan, waardoor maar weinigen het volhouden.
Vasten
Ook intermittent fasting (IF) of periodiek vasten kwam de laatste jaren vaak in het nieuws als een doeltreffende manier om kilo’s te verliezen. Het grote voordeel aan dit dieet is dat je niets van je menu moet schrappen. Populair is bijvoorbeeld het 5:2 dieet. Gedurende 5 dagen houd je er een normaal eetpatroon op na met 3000-3500 kcal per dag voor mannen en 2100 à 2500 kcal per dag voor vrouwen. Vervolgens vast je twee dagen. Vrouwen beperken hun voedselinname dan tot 500 kcal en mannen tot 600 kcal. Ook de 16/8-methode krijgt veel navolging. Je eet dan dagelijks binnen een tijdsraam van 8 uur en de overige 16 uur neem je geen calorieën in - je mag dan enkel water, koffie of thee drinken.
Op deze momenten spreekt je lichaam vetreserves aan om energie te genereren. Nadelen kunnen zijn dat je spiermassa verliest, omdat je de richtlijn om de 3 à 4 uur te eten in de wind slaat, of dat je gestuurd door honger ongezondere keuzes maakt. Bij medische problemen is vasten af te raden en ook in sociale situaties kan het een obstakel vormen.
Moet je wel diëten?
Diverse experts zijn het er over eens: als je op lange termijn op een gezond gewicht wil blijven, werkt niets zo goed als een gezond eet- en bewegingspatroon. Dat is ook de visie van voedingsdeskundige Sandra Bekkari, die met haar coachingprogramma Change for Good mensen richting een gezonde(re) levensstijl helpt. Deelnemers van het programma worden zeven weken lang gemotiveerd, gecoacht en geïnspireerd via mail, sms, blogposts, video’s en podcasts. Via changeforgood.be kun je je registeren om te starten met het online coachingprogramma. Bekijk hier de boeken van Sandra Bekkari.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. Filosofe Alicja Gescinska (39): “2020 was het jaar van de hoop”
De Vlaamse filosofe met Poolse roots Alicja Gescinska (39) put moed uit wat corona heeft blootgelegd. Ze beweert niet dat 2020 geweldig was en ze zegt zelfs niet dat 2021 het wél zal worden. Ze probeert alleen onze ogen te openen voor het hoopgevende dat corona heeft blootgelegd. “Hoop is geloven dat je de tegenslagen van het leven te boven kan komen. En wat dat betreft heeft 2020 veel reden tot hoop gegeven. Het zou zonde zijn om dat uit het oog te verliezen.” -
Solliciteren Nieuwe job zoeken? Pas op voor deze 'typische' fouten
Als je het aan rekruteerders vraagt, dan vinden veel mensen het blijkbaar nog steeds moeilijk om een goed cv af te leveren. Jammer, want het is je belangrijkste visitekaartje om ergens een voet tussen de deur te krijgen. Jobat.be somt op welke klassieke ‘fouten’ je beter vermijdt. -
Start fris de dag met 5 makkelijke yoga-oefeningen die je lichaam stretchen en ontspannen
Yoga vermindert stress, verbetert je bloedcirculatie en doet je hart- en bloedvaten goed. Een heerlijke toevoeging aan je ochtendroutine? Reken maar van yes. En in tegenstelling tot wat je misschien denkt, bestaat yoga niet alleen uit moeilijke posities waarvoor je erg lenig moet zijn. Deze stretchoefeningen ontspannen je lichaam en geest en zijn goed voor iédereen, of je nu een beginner of een ervaren yogi bent. -
-
PREMIUM
Iedereen een personal trainer? Veel vraag naar coaches nu fitnesscentra dicht zijn door corona: “Zijn ‘komaan meid!’ trekt me op gang”
-
Waarom een goede ochtendroutine zo belangrijk is en tips om beter uit bed te geraken
Nadat Laurentine Van Landeghem (28) van Clouds of Fashion in een burn-out belandde, ontdekte ze het belang én de magie van een ochtendritueel. “Het zorgt voor meer rust, meer energie, meer creativiteit, meer zelfvertrouwen en meer productiviteit”, zegt ze. “Verschillende mensen hebben mij al gestuurd dat hun leven voorgoed veranderd is door de stappen van mijn ochtendroutine te volgen.” Dat willen wij ook wel! Deze week geeft Laurentine ons elke dag tips, zodat we ons jaar - én onze ochtend - goed kunnen starten. -
Oudjaar vieren met alcohol? Dankzij deze tips heb je geen kater morgen
Er is al heel wat inkt gevloeid over de beste middeltjes tegen een kater, maar wat als we die kater nu eens gewoon konden voorkomen? En dat zonder dat pintje of glas wijn te moeten laten staan. Deze 10 preventieve tips zorgen er in het beste geval voor dat jij morgen fris en fruitig uit bed stapt. -
Sparen Geplande reis afzeggen door coronacrisis? Deze regels hanteren de verzekeraars
Betaalt de reisverzekering u terug als u door het coronavirus langer in het buitenland moet blijven? Wat met de verzekering als u thuis een ongeval krijgt, terwijl u aan het werk bent? En komt de hospitalisatiepolis tussen als u het virus oploopt en in het ziekenhuis belandt? Spaargids.be overloopt de huidige regels*.