Joppe De Campeneere.
Volledig scherm
PREMIUM
Joppe De Campeneere. © Zalando

Joppe De Campeneere (23) is noch man, noch vrouw. ‘Topdokter’ Piet Hoebeke: “Geslacht en gender zijn niet zwart-wit. Voor niemand van ons”

Vorige week verslikten de kijkers van ‘De Zevende Dag’ zich in hun koffie: de Vlaamse Joppe De Campeneere (23) kwam er langs om het over jurken voor mannen te hebben, en vermeldt daarbij dat die* non-binair is. Met bakken onbegrip tot gevolg. “Er zijn maar twee genders. Onderricht jezelf”, luidt een van de reacties op Twitter. Nee, de realiteit is complexer, bevestigt ‘Topdokter’ en professor urologie Piet Hoebeke. “Bij elk van ons staan de knopjes op het ‘mengpaneel’ van gender en geslacht anders.” En elk van ons heeft baat bij zo’n diverser wereldbeeld, zegt Joppe. “Vasthouden aan de hokjes van man en vrouw geeft nadelen voor iedereen. Zelfs voor de stoerste, meest mannelijke man.”

11 reacties

 • Lieve Declercq

  4 maanden geleden
  Er zijn hier veel mensen die zich beter moeten inlichten voor ze een mening hebben dan zou er veel duidelijk worden ...Je word zo geboren waarom zou dat een fout zijn...
 • Ludovic De Beuckeleer

  4 maanden geleden
  Vroeger zou men zeggen goe zot , nu willen ze er het normaal van maken en sommige zien er al geld in. 
 • ann vandelannoote

  4 maanden geleden
  Tja tegenwoordig moet alles maar kunnen zeker? En dat dokters daarin mee gaan??? Voor mij mogen ze doen wat ze willen maar ze mogen zich niet zo opdringen want uiteindelijk is het niet natuurlijk!
 • Dirk Peeters

  4 maanden geleden
  Fysisch wordt je geslacht bepaald door wat tussen je benen hangt, of niet. Wat er in je hoofd gebeurt, of niet, is een andere zaak. De rest zijn modewoorden en de waan van de dag, waarover we dan weer massa's boeken kunnen schrijven en vervolgens vanuit het grote gelijk opleggen aan de meerderheid.
 • Raja De Beer

  4 maanden geleden
  Als je weet dat een foetus maar een geslacht heeft, en dat zich dat pas later in meisje/jongen ontwikkelt, ongeacht de chromosomen, dan kan men ook begrijpen dat mensen ergens op de schaal tussen meisje/jongen geboren worden, dus dat geslacht biologisch echt niet zo wit/zwart is.
 1. 6 op de 10 Belgen vinden dat we te veel plastic gebruiken, maar leggen de verantwoordelijkheid bij fabrikanten

  6 op de 10 Belgen vinden dat we te veel plastic gebruiken, maar leggen de verantwoor­de­lijk­heid bij fabrikan­ten

  De plasticproblematiek lijkt sinds de coronacrisis op de achtergrond verzeild, terwijl het net als corona een wereldwijde pandemie is die dringend aangepakt moet worden. Een kwart van de Belgen denkt meer plastic verbruikt te hebben sinds de lockdowns en dat kan zeker kloppen. Denk maar aan de forse stijging van leveringen aan huis alleen al. Daarnaast nam het gebruik van plastic ook explosief toe in de zorgsector (onder andere door maskers, reageerbuisjes en handschoenen). Volgens onderzoek willen de Belgen hun verbruik wel bijsturen, maar verwachten ze meer inspanningen van producenten, fabrikanten en de overheid.
 2. De geheimen van een gezonde levensstijl? Deze 10 gewoontes hanteren mensen die in topvorm zijn

  De geheimen van een gezonde levens­stijl? Deze 10 gewoontes hanteren mensen die in topvorm zijn

  Of het nu een collega, buur of familielid is: we kennen allemaal wel zo iemand die altijd (maar dan ook altijd) in topvorm is. Ze zijn consistent met hun work-outs (ja, zelfs op vakantie) en overeten staat niet in hun woordenboek (tenzij het gaat om wortels met hummus). En ze blaken voortdurend van energie, of het nu vrijdagmiddag is of maandagochtend. Wat is hun geheim om gemotiveerd te blijven? Zijn ze gewoon zo geboren, nemen ze een magisch pilletje? Helemaal niet. Ze delen allen een reeks simpele gewoontes die je leven kunnen transformeren.
 1. Vrienden voor de camera, roddelen achter de schermen: dit zeggen The Voice-coaches over elkaar
  Play
  The Voice van Vlaanderen

  Vrienden voor de camera, roddelen achter de schermen: dit zeggen The Voi­ce-coa­ches over elkaar

 2. Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?
  Play
  Uitgelegd

  Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?