Joppe De Campeneere.
Volledig scherm
PREMIUM
Joppe De Campeneere. © Zalando

Joppe De Campeneere (23) is noch man, noch vrouw. ‘Topdokter’ Piet Hoebeke: “Geslacht en gender zijn niet zwart-wit. Voor niemand van ons”

Vorige week verslikten de kijkers van ‘De Zevende Dag’ zich in hun koffie: de Vlaamse Joppe De Campeneere (23) kwam er langs om het over jurken voor mannen te hebben, en vermeldt daarbij dat die* non-binair is. Met bakken onbegrip tot gevolg. “Er zijn maar twee genders. Onderricht jezelf”, luidt een van de reacties op Twitter. Nee, de realiteit is complexer, bevestigt ‘Topdokter’ en professor urologie Piet Hoebeke. “Bij elk van ons staan de knopjes op het ‘mengpaneel’ van gender en geslacht anders.” En elk van ons heeft baat bij zo’n diverser wereldbeeld, zegt Joppe. “Vasthouden aan de hokjes van man en vrouw geeft nadelen voor iedereen. Zelfs voor de stoerste, meest mannelijke man.”

11 reacties

 • Lieve Declercq

  4 maanden geleden
  Er zijn hier veel mensen die zich beter moeten inlichten voor ze een mening hebben dan zou er veel duidelijk worden ...Je word zo geboren waarom zou dat een fout zijn...
 • Ludovic De Beuckeleer

  4 maanden geleden
  Vroeger zou men zeggen goe zot , nu willen ze er het normaal van maken en sommige zien er al geld in. 
 • ann vandelannoote

  4 maanden geleden
  Tja tegenwoordig moet alles maar kunnen zeker? En dat dokters daarin mee gaan??? Voor mij mogen ze doen wat ze willen maar ze mogen zich niet zo opdringen want uiteindelijk is het niet natuurlijk!
 • Dirk Peeters

  4 maanden geleden
  Fysisch wordt je geslacht bepaald door wat tussen je benen hangt, of niet. Wat er in je hoofd gebeurt, of niet, is een andere zaak. De rest zijn modewoorden en de waan van de dag, waarover we dan weer massa's boeken kunnen schrijven en vervolgens vanuit het grote gelijk opleggen aan de meerderheid.
 • Raja De Beer

  4 maanden geleden
  Als je weet dat een foetus maar een geslacht heeft, en dat zich dat pas later in meisje/jongen ontwikkelt, ongeacht de chromosomen, dan kan men ook begrijpen dat mensen ergens op de schaal tussen meisje/jongen geboren worden, dus dat geslacht biologisch echt niet zo wit/zwart is.
 1. 119 artiesten treden op tijdens 24 UUR LIVE in het Sportpaleis
  Play

  119 artiesten treden op tijdens 24 UUR LIVE in het Sportpa­leis

 2. Bizar tafereel boven Spaans landschap: hopelijk heeft deze ezel geen hoogtevrees
  Play

  Bizar tafereel boven Spaans landschap: hopelijk heeft deze ezel geen hoogte­vrees