Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Jongeren vapen melatonine om beter te slapen. Werkt dat echt en is het veilig? Slaapexperte: “Ze weten niet wat ze innemen”

Op de videoapp TikTok vapen heel wat jongeren het slaaphormoon melatonine om beter te kunnen slapen. Zonder doktersvoorschrift, wanneer ze willen. Om 3 uur ’s nachts, na een nachtje gamen, of om 8 uur ’s ochtends, tijdens een saaie online les. Maar hoe veilig is melatonine vapen? En zorgt het echt voor een betere nachtrust? Met slaapexperte Annelies Smolders nemen we de trend onder de loep. 

 1. Ochtendmensen zijn gelukkiger: slaapexpert Annelies smolders geeft tips voor nachtraven

  Ochtendmen­sen zijn gelukkiger: slaapex­pert Annelies smolders geeft tips voor nachtraven

  Ochtendmensen hebben minder kans op depressies en angsten dan avondmensen. Dat is de conclusie van een grote nieuwe studie met 450.000 proefpersonen. Slaapexpert Annelies Smolders is niet verbaasd. “Avondmensen bouwen elke week een slaaptekort op. Hierdoor zijn ze prikkelbaarder en voelen ze zich fysiek en mentaal minder.” Tegelijk geeft ze tips aan nachtraven om zich te ‘herprogrammeren’.
 2. Vrouwen hebben dubbel zoveel kans op slaapproblemen als mannen. En dat ligt niet alleen aan hun hormonen
  PREMIUM

  Vrouwen hebben dubbel zoveel kans op slaappro­ble­men als mannen. En dat ligt niet alleen aan hun hormonen

  Krijg je wel eens het gevoel dat je wederhelft slaapt van zodra zijn hoofd het kussen raakt, terwijl jij nog uren ligt te woelen? Frustrerend, maar niet ongewoon. Vrouwen hebben nu eenmaal dubbel zoveel kans op slaapproblemen als mannen. Ook nu slapeloosheid tijdens de pandemie bij beiden hard toeslaat, krijgen vrouwen het steevast harder te verduren. Slaapexperte Annelies Smolders vertelt hoe dat komt, en vooral, wat je eraan kunt doen.
 3. Is een gebrek aan vitamine K een oorzaak van ernstige Covid-19-symptomen? Huisarts legt het belang van de vitamine uit

  Is een gebrek aan vitamine K een oorzaak van ernstige Co­vid-19-symptomen? Huisarts legt het belang van de vitamine uit

  Vitamine K is dan wel minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk. Nederlandse artsen stelden immers vast dat lage vitamine K-waarden in verband zouden kunnen staan met ernstige Covid-19-symptomen. Het deed de verkoop van supplementen pieken. Maar is lage vitamine K een oorzaak van Covid-19-symptomen, of een gevolg? Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) licht toe. “Extra vitamine K innemen is ook niet zonder gevaar.”
 4. Je moet elke dag op hetzelfde uur naar bed gaan en powernaps zijn slecht: slaapcoach doorprikt 11 mythes over slaap
  PREMIUM

  Je moet elke dag op hetzelfde uur naar bed gaan en powernaps zijn slecht: slaapcoach doorprikt 11 mythes over slaap

  Een verzwaringsdeken voor een betere slaap en ‘s avonds sporten om sneller in dromenland te vertoeven: op het wereldwijde web krioelt het van de slaapadviezen. Maar welke kloppen nu echt? En welke adviezen kunnen rechtstreeks de vuilbak in? Slaapcoach Ellen Smets neemt de meest voorkomende opvattingen over onze slaap onder de loep en scheidt het kaf van het koren.