woman drink hot orange tea in cafe
Volledig scherm
PREMIUM
woman drink hot orange tea in cafe © Getty Images/iStockphoto

Is honing gezonder dan suiker en helpt hij ook echt tegen keelpijn? Alle feiten en fabels over honing op een rij

Honing is een heerlijk alternatief voor suiker. Maar is het vloeibare goud echt zo gezond voor je lijf als beweerd wordt? Diëtiste Sanne Mouha zet alle feiten en fabels op een raatje, euh, rijtje!

12 reacties

 • De Waen Luc

  1 jaar geleden
  Larie,,,,ik heb paar artikels liggen over de medische eigenschappen van honing,, anti bacteriel, anti viraal en anti schimmel...bovendien word de fructose in honing anders in het lichaam afgebrken dan industriële suikers...Hier is duidelijk de pharma aan het woord.
 • jos meurrens

  1 jaar geleden
  Voor wonden en zeker brandwonden is het beste middel Oleovera.
 • Jan Vannuffelen

  1 jaar geleden
  Hoevelen zouden er geen honing meer eten als ze wisten dat de bijen dat opzuigen en in de korf terug uitbraken :-) . De korfjes aan de poten bevatten pollen en geen honing zoals sommigen denken .
 • anna vandenberg

  1 jaar geleden
  Honing wordt gebruikt voor behandeling van geïnfecteerde wonden vooral op de afdeling waar brandwonden verzorgd worden. Een lepeltje honing is veel gezonder dan de chemische brol en veel goedkoper, maar wel honing van hobby imkers die geen liters suikerwater voeren om de honingproductie op te drijven. Vroeger stond op elke boerderij een bijenkast en we kenden niets anders, maar spijtig genoeg is alles verloren gegaan door mensen met dolartekens in de ogen.
 • Heidi Werbrouck

  1 jaar geleden
  Lekker in warme melk, op geroosterd brood... En evenzeer belangrijk: de medicinale werking van honingzalf bij slecht genezende wonden. Voor wie dit kwakzalverij vindt, vraag het eens aan uw dokter.
 1. Experts waarschuwen voor groene thee: “Bij iets hogere doseringen ontstaan nadelige effecten die niemand wil”
  PREMIUM
  12

  Experts waarschu­wen voor groene thee: “Bij iets hogere doseringen ontstaan nadelige effecten die niemand wil”

  Wie zoals zangeres Adele zweert bij de gezondheidsvoordelen van groene thee, lijkt er weer een argument bij te krijgen door recent onderzoek bij kinderen met het downsyndroom. Toch is het een erg slecht idee om je verbruik van groene thee op te schroeven, waarschuwen toxicoloog Jan Tytgat en dokter Marleen Finoulst van Gezondheid en Wetenschap. “Je kan er zelfs leverschade van oplopen.” Hoeveel kopjes mag je ervan drinken? Welke gezondheidsclaims zijn waar en welke mogen rechtstreeks de vuilbak in?
 2. Elke avond laat gaan slapen is niet onschuldig: experte waarschuwt voor gevolgen van het ‘uitgestelde slaapfasesyndroom’

  Elke avond laat gaan slapen is niet onschuldig: experte waarschuwt voor gevolgen van het ‘uitgestel­de slaapfase­syn­droom’

  ‘Nog één keer snoozen en ik sta écht op’. Of ’s avonds: ‘nog één aflevering en dan ga ik slapen’. Klinkt dit jou bekend in de oren? Dan heb je misschien wel last van het uitgestelde slaapfasesyndroom, ofwel delayed sleep phase syndrome (DSPS). Slaapexpert Annelies Smolders: “DSPS is genetisch bepaald, maar je kan er wel iets aan doen.”