Getty Images / Sietske Atsma / D. Trachet
Volledig scherm
PREMIUM
Getty Images / Sietske Atsma / D. Trachet © Foto ter illustratie / Sonja de Bruin / Dokter Jan Vermeylen.

Inge (42) heeft spijt van haar cosmetische ingreep: “Mijn levenskwaliteit is gezakt naar een 2 op 10.” Twee experts vertellen wat de grootste risico’s zijn

“Ik wou dat het nooit was gebeurd. Het voelt alsof ik gewurmd zit in een korset dat ik nooit kan uitdoen.” Soms kan een cosmetische ingreep flink mislopen. Inge* (42) maakte het mee en kwam ontdaan thuis na een buikwandcorrectie. En ze is niet alleen. Steeds meer patiënten zien het sprookje van hun schoonheidsoperatie veranderen in een nachtmerrie. Een ervaringsdeskundige en een plastische chirurg geven duiding en vertellen wat de meest risicovolle ingrepen zijn. “Het sterftecijfer is één op de drieduizend.” 

 1. Ziek van je borsten? Kim wisselde D-cup weer in voor haar natuurlijke A-cup. “In 5 jaar met implantaten heeft niemand me ooit over BII verteld”
  PREMIUM

  Ziek van je borsten? Kim wisselde D-cup weer in voor haar natuurlij­ke A-cup. “In 5 jaar met implanta­ten heeft niemand me ooit over BII verteld”

  ‘Ik ben ervan overtuigd dat artsen en chirurgen weten dat het bestaat, maar ze steken het liever in de doofpot”. Na een borstvergroting voelt Kim zich fysiek en mentaal steeds slechter. Pas wanneer ze met lotgenoten in contact komt, die allemaal dezelfde ongemakken hebben, beseft ze dat ze waarschijnlijk BII (borstimplantatenziekte) opliep. Om het taboe rond BII te doorbreken, deelt ze nu haar verhaal. “De problemen begonnen heel geleidelijk, en eerst associeerde ik de symptomen niet met de borstvergroting.”
 1. Amerikaanse school biedt corrigerend ondergoed aan om het zelfbeeld van jonge meisjes te verbeteren. Ouders reageren onthutst

  Amerikaan­se school biedt corrige­rend ondergoed aan om het zelfbeeld van jonge meisjes te verbeteren. Ouders reageren ont­hutst

  Heel wat jonge meisjes zijn ontevreden over hun lichaam. Om dat probleem aan te pakken, rolde een Amerikaanse school een programma uit om het lichaamsbeeld van hun jonge studentes uit het tweede middelbaar aan te pakken, waarbij het gratis corrigerend ondergoed aanbiedt. Met heel wat onthutste reacties van ouders tot gevolg. “Hoe promoot je in godsnaam een positief lichaamsbeeld door te zeggen: ‘Alsjeblieft, je bent te dik. Je hebt nu al shapewear nodig om er slanker uit te zien’?”